Latvijas Banka nav iekļauta vienoto algu sistēmā • IR.lv

Latvijas Banka nav iekļauta vienoto algu sistēmā

11
Valdis Dombrovskis. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Dombrovskis: diskusijas par vienoto atalgojumu LB un FKTK notiks Saeimā

Valdības sagatavotajā likumprojektā par vienoto atalgojuma sistēmu nav iekļauti Latvijas Bankas (LB) darbinieki, trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība"), vēsta aģentūra LETA.

Par šo jautājumu bijušas vairākas diskusijas, un pagaidām LB tajā nav iekļauta. "Saņēmām skaidru vēstuli no Eiropas Komisijas (EK), ka ir jānodrošina centrālās bankas neatkarība, un atalgojums ir viena no šīm neatkarībām," skaidroja premjerministrs. Līdzīgi argumenti esot arī otrai vienotā atalgojuma sistēmā pagaidām neiekļautajai iestādei – Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK).

Dombrovskis pieļauj, ka par FKTK un LB iekļaušanu vienotā atalgojuma sistēmā lielākās diskusijas būs Saeimā. "Es uzskatu, ka LB un FKTK ir jāiekļauj vienotā atalgojuma sistēmā, bet te ir jārēķinās ar EK un Eiropas Centrālās bankas viedokli, jo būtu diezgan dīvaini strādāt pie tā, lai varētu pievienoties eiro zonai, izpildīt Māstrihtas kritērijus, bet pēc tam nepievienoties tāpēc, ka ir kaut kādas formālas domstarpības ar Eiropas Centrālo banku par atalgojumu LB," sacīja valdības vadītājs.

Kā ziņots, LB iekļaušanai vienotajā atalgojuma sistēmā sīvi pretojas centrālās bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs, kura ienākumi ar šādu pārmaiņu varētu samazināties, iespējams, apdraudot spēju segt ikmēneša kredīta maksājumus par mājokli, liecina portāla Pietiek apkopotie dati.

Valdības sagatavotais grozījumu projekts gan paredz papildināt Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu ar normu, ka LB un FKTK, ņemot vērā valsts ekonomiskās attīstības ciklu, ievēro solidaritātes principu. Tas nozīmē, ka ekonomiskās izaugsmes laikā atlīdzību var pārskatīt, to paaugstinot, bet recesijas laikā institūcijas atlīdzību samazina solidāri ar citām valsts institūcijām.

Jau ziņots, ka 16.novembrī valdība atbalstīja ieceri vienotajā atalgojuma sistēmā iekļaut arī tiesnešus, prokurorus un Saeimas deputātus, ko sagatavojusi Tieslietu ministrija.

Komentāri (11)

vupats 24.11.2010. 15.58

Starp citu, par “nopelnīto”

pastāv zināmas aizdomas, ka gan Rimševics, gan Krūzmane savu lielo algu NAV nopelnījuši. nav nedz uzraudzījuši, nedz vadījuši.
Līdz ar to – par ko viņiem tādas algas?

+4
0
Atbildēt

0

vupats 24.11.2010. 15.55

OK, vecīt, bet tādā gadījumā, šos pašus vārdus un idejas attiecini arī uz – Latvenergo, Latvijas Valsts Mežiem un tiem pāptalikušajiem uzņēmumiem, kuros VALSTIJ ir vairāk kā 51% kapitāla. Arī tie ir pelnoši, vai ne? Un tad ir jautājiens – kāpēc tur VAJAG ieviest apmaksu vienotajā sistēmā, bet VALSTS Banka, vai tajā pašā “fuktukā” nevajag? Ar ko citi ir VIENLĪDZĪGĀKI par pārējiem?
Pats jau saproti, ar ko, vai ne? Vien “naba par tievu”, lai to atzītu. Kā pašam liekas?

+3
-1
Atbildēt

0

astra_ozo 24.11.2010. 14.41

Šodien telegraf.lv interesants raksts par Rimšēviča pers. fin. problēmām. Viņš esot 2008. gadā, kad krIze jau reāli bija sākusies, iegrābies ar dzīvokli Jūrmalā par 550 tūkst. eiro (diezgan dārgs dzīvoklis, vai ne? :) ), plus māja Langstiņos.
Ja algu samazinu līdz Ls2800 – kā citiem lielo valsts uznēmumu vadītājiem, tad dažu mēnešu laikā Rimšēvičs ir bankrotējis, jo jau pašlaik viņam knapi pietiek naudas, lai segtu kredīta maksājumus un izdevumus par māju. Dzīvei paliek santīmi (ņemot vērā Rimšēviča vajadzības… :) )

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu