Keris: nākamā gada budžets izmērdēs Latviju • IR.lv

Keris: nākamā gada budžets izmērdēs Latviju

16
Valdis Keris. Foto: Kaspars Krafts, F64

Izdevumi veselības jomā samazināti uz stacionāra pakalpojumu rēķina, skaidro premjers

Latvijas veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris asi kritizē nākamā gada budžeta projektu veselības aprūpei, dēvējot to par zaļās gaismas iedegšanu paātrinātai Latvijas izmērdēšanai.

"To nevar vērtēt citādi kā politisko solījumu rupju pārkāpšanu un zaļās gaismas iedegšanu paātrinātai Latvijas izmērdēšanai," runājot par nākamā gada budžeta projektu veselības aprūpei, trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" Kera pausto citē aģentūra BNS.

Arodbiedrības vadītāja vērtējumā, politiķi nepilda pirms vēlēšanām dotos solījumus. "Veselības aprūpes budžetu mūsu valdība, diemžēl, plāno neprofesionāli. Ja reiz ir Pasaules Veselības organizācija ļoti skaidri pateikusi, oficiālā vēstulē valdībai paudusi, ka turpmāk samazinājumi veselības aprūpes budžetā nav pieļaujami un tas saskan arī ar sociālo partneru viedokli un sākotnēji deklarācijā valdībā to ir apsolījusi, un "Vienotība" pirms vēlēšanām solīja pat pusprocentu klāt no iekšzemes kopprodukta veselības aprūpes finansējumam, šobrīd, pēc pieticīgākajiem aprēķiniem, tas būtu 4,05%, bet pēc tā, ko valdība ieplānojusi, tikai 3,3%. Tas nozīmē, ka veselības aprūpi Latvijā ir nolemts norakstīt, diemžēl," secina Keris.

Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība") LNT raidījumā "900 sekundes" skaidroja, ka nākamā gada budžeta samazinājums veselības jomā balstīts galvenokārt uz stacionāra pakalpojumu samazinājumu, ziņo aģentūra LETA.

Kā skaidroja premjerministrs, veselības jomas strukturālās reformas vērstas uz ambulatorās aprūpes palielināšanu un stacionārās aprūpes samazināšanu, lai turpmāk, līdzīgi kā citur pasaulē, lielāka uzmanība tiktu pievērsta pacientu ambulatorajai aprūpei un samazinot stacionēšanas gadījumu skaits.

Dombrovskis nepiekrīt pārmetumiem, ka pirms valdības veidošanas, uzrunājot Juri Bārzdiņu ("Liepājas partija", ZZS) kā veselības ministra amata kandidātu, viņam tika solīts nesamazināt finansējumu veselības nozarei kopumā. Pēc premjerministra teiktā, bijusi runa par finansējuma saglabāšanu veselības aprūpes pamatfunkciju nodrošināšanai. Savukārt Veselības ministrijas centrālā resora izdevumi būs jāsamazina par 12,3 miljoniem latu.

Bārzdiņš jau paziņojis, ka ministrija izdevumus centīsies samazināt uz administratīvo funkciju un infrastruktūras rēķina, kā arī panākt risinājumu lētāku kompensējamo medikamentu nodrošināšanai.

Komentāri (16)

andrisskrastins 24.11.2010. 09.58

Vai prese varētu vienoties par to, ka vaimanas bez normāla kritiskā satura netiek publicētas? Diena ir gara, bet kārtējā raudāšana tikai satrauc, bet atbildes nerod.

+21
-2
Atbildēt

0

ivetina 24.11.2010. 10.24

Budžeta naudas “apguvējus”, droši vien, nedaudz pamērdēs gan. Par LNT runājot – kopš nesenā priekšvēlēšanu cirka pieredzēšanas, ir skaidrs, ka nav vērts sevi apgrūtināt ar šī kanāla raidītās informācijas uztveršanu.

+16
0
Atbildēt

0

anete_raugule 24.11.2010. 12.18

Kur bija Keris ar visu savu arodbiedrību, kad Mozgis ar kopmāniju “apguva” bērniem piešķirtos un saziedotos (!) līdzekļus.
Tā vietā, lai tikai vaimanātu par slikto valdību, dakteri varētu sākt ar to, ka izbeidz pievērt acis uz pašu saimniecībā notiekošajām nelietībām. Kamēr sistēma būs kā melnais caurums, tikmēr ber naudu, cik gribi – pēc naudas sadales “augšās” pacientiem tāpat atliks tikai kapeikas.

+11
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu