Baktēriju kaujas • IR.lv

Baktēriju kaujas

7
Foto — Zeltainā stafilokoka diagnostika © iStockphoto
Ieva Alberte

Antibiotikas latvieši lieto prātīgāk nekā daudzviet Eiropā, tomēr ik gadu simtiem dzīvību paņem slimnīcās mītošas baktērijas, kas ir rezistentas pret antibiotikām

Starptautiskās antibiotiku dienas datums ir izvēlēts tā, ka Latvijā to var nepamanīt – 18.novembrī. Dienā, kad latviešiem domas ir pie dzimtenes, ne zāļu skapja. Taču – kādi antibiotiku lietotāji mēs esam?

Izrādās, 30% Latvijas iedzīvotāju ar antibiotikām ir ārstējuši, piemēram, saaukstēšanos. Nav brīnums, jo saskaņā ar Eurobarometer pētījumu 65% domā, ka antibiotikas tik tiešām palīdz pret gripu un saaukstēšanos. Savukārt vēl vairāk – 74% – domā, ka antibiotikas nogalina vīrusus. Abi uzskati ir aplami.

«Sāp kakls? Uz darbu taču jāiet! Iedzers antibiotikas, un pēc dienām divām būs labāk,» Liepājas slimnīcas epidemioloģe Mārīte Kūla skaidro, kāpēc cilvēki nolemj ārstēties pašu spēkiem. Parasti izmanto antibiotikas, kas atlikušas no iepriekšējās slimošanas. Taču šāda pašārstēšanās rada risku, ka ar laiku mikroorganismi cilvēka ķermenī kļūst rezistenti jeb nejutīgi pret antibiotikām. Iespējas izārstēties – niecīgas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu