Vilnītis: iespējams, KNAB darbinieki slēpj pārkāpumus • IR.lv

Vilnītis: iespējams, KNAB darbinieki slēpj pārkāpumus

109
KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Mākslīgi uzturētā konflikta mērķis esot biroja priekšnieka atbrīvošana no amata

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), iespējams, ir pārkāpumi, kurus atsevišķi tā darbinieki nevēlas celt gaismā, tāpēc ir tāda pretestība plānotajām KNAB reformām, pirmdienas rīta intervijā Latvijas Radio (LR) sacīja KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis.

Savukārt konflikta uzturēšana birojā, visticamāk, ir atkārtota iemeslu meklēšana, lai Vilnīti atbrīvotu no darba, tā KNAB priekšnieka teikto LNT raidījumā "900 sekundes" citē aģentūra LETA. Pēc Vilnīša paustā LR, viņš nav bijis informēts par premjerministram Valdim Dombrovskim (''Vienotība'') iesniegto 13 KNAB darbinieku sūdzību saturu un esot neizpratnē par jaunas starpinstitūciju komisijas izveidošanu, ja jau Nacionālās drošības padome KNAB reformu plānu atzinusi par ieviešamu. Viņaprāt, biroja darbinieki publiski neatklājot patiesos konflikta iemeslus, viņiem ir pretestība pret iekšējās kontroles mehānismu un audita ieviešanu.

"Ir jāsaprot, ka nevajag mākslīgi radīt šo konflikta situāciju, un beidzot jāsāk strādāt – apkarot korupciju, izstrādāt izmaiņas likumos," LR mudināja KNAB priekšnieks. ''Pašlaik KNAB strādā, bet ne ar pilnu atdevi, darbs ir jāaktivizē."
KNAB vadītājs LNT sacīja, ka darbs birojā neesot apstājies, lai gan atzina, ka samazinājies ar korupciju saistīto ierosināto kriminālprocesu skaits. Biroja darbā pietrūkstot aktīva regulāra darba visā Latvijas teritorijā, nevis tikai kampaņveidīgi.

"Psiholoģiski klimats KNAB nav tas labākais, bet lielos vilcienos darbs turpinās. Paldies tiem KNAB darbiniekiem, kuri strādā," sacīja priekšnieks. Pēdējā gada laikā no biroja aizgājuši 15 darbinieki, taču Vilnītis nedomājot, ka tas būtu viņa dēļ. Liela daļa darbinieku viņam teikuši, ka iesaistījušies konfliktā "ne no labas gribas". Vilnītis neapgalvo, ka kāds būtu spiedis šos cilvēkus parakstīt kādas vēstules pret viņu pašu gribu. "Negribētu šos cilvēkus nolikt spīlēs starp diviem priekšniekiem, taču nodaļu vadītājiem ir liela vara. Nezinu, vai šajā gadījumā tas nav izmantots," pauda biroja vadītājs.

Jau ziņots, ka Vilnītim ar rezolūciju uzdots līdz 6.decembrim sagatavot priekšlikumus KNAB struktūras jauna modeļa izstrādei un iesniegt tos Ministru prezidentam, pirms tam izskatot tos biroja padomē un saskaņojot ar jauno starpinstitūciju komisiju.

Vilnītis uzsvēra, ka neko jaunu viņš ierosināt KNAB struktūras uzlabošanā nevarēšot, vērā iespējams ņemt vienīgi KNAB darbinieku ieteikumus. "Saskaņā ar likumu biroja struktūru nosaka KNAB priekšnieks, kāpēc nepieciešams vēl kāds saskaņojums ar jaunizveidotu starpinstitūciju komisiju?" neizpratni pauda Vilnītis.

"Man vispār nav skaidrs, kāpēc šai komisijai ir uzliktas tādas funkcijas. Iespējams, tas tiek darīts, lai pavilktu laiku līdz 10.janvārim, taču arī laiks jāvelk korekti," uzskata KNAB priekšnieks. Runa esot par nepopulāru lēmumu, kā rezultātā nāksies samazināt priekšnieku skaitu KNAB. "Sākot strādāt KNAB, konstatēju, ka tas ir ļoti sadrumstalots – nodaļā ir pa diviem darbiniekiem, ir priekšnieks un vietnieks, tā nav normāla situācija," uzskata Vilnītis.

Viņš noliedz publiski izskanējušo informāciju par savu politisko ietekmējamību. "Es neesmu ietekmējams, tiekos ar dažādiem cilvēkiem, arī ar politiķiem darba jautājumos. Nav bijis mēģinājumu izdarīt uz mani spiedienu," sacīja Vilnītis.

Komentāri (109)

Elīna Barkovska 15.11.2010. 09.19

Katrā teikumā lasāms gļēvums, nekompetence un trulums. 2/3 padoto izsaka neuzticību, bet šis ieslēdzis “totālu lohu”, atvainojos, piemērotāk pateikt nevarēju.

Vilnīti cieņu nevar uzspiest, tā ir jānopelna. Bet ne Tev to saprast.

+34
-2
Atbildēt

0

www.vecamate.lv 15.11.2010. 09.33

Lūk ko nozīmē ” cilvēks savā vietā” ,kā viens kadrs var paralizēt veselas jomas darbu. Pēc Loskutova nomocīšanas šaubu nebija,ka otreiz kļūdu nebūs un ieliks īsto.

+26
-3
Atbildēt

0

ltvpanorama 15.11.2010. 09.23

reti nesimpātisks cilvis…un kā rādās arī profesionāli galīgs nulle

+23
-2
Atbildēt

1

    ievuliitis > ltvpanorama 15.11.2010. 10.55

    reti nesimpātisks cilvis…un kā rādās – profesionāls melis. Mēs visi atceramies komisijas lēmumu, kura būtībā ir – Vilnītim ir tiesības veikt biroja reorganizāciju, bet reformu plāns ir uzlabojams un papildināms. Kāpēc Vilnītis visās intervijās sagroza faktus un apgalvo, ka komisija ir akceptējusi reformu plānu?

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu