Par garīgi slimo nodarbinātāja statusu vēl nelems • IR.lv

Par garīgi slimo nodarbinātāja statusu vēl nelems

28
Lauris Nagliņš, LETA

Sabiedriskā labuma organizācijas PINS dokumentācijā VID pārkāpumus neatrod

Valsts ieņēmumu dienests (VID) pagaidām nelems par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu jeb anulēšanu Rīgas psihiatriskā un narkoloģijas centra (RPNC) teritorijā reģistrētajai biedrībai PINS, kurā tiek nodarbināti garīgi slimi cilvēki, vēsta aģentūra LETA.

Latvijas Radio šonedēļ vēstīja, ka RPNC teritorijā Tvaika ielā iekārtoti Norberta Snarska, bijušā Maltas palīdzības dienesta ģenerālsekretāra, uzņēmuma šūšanas un kartona cehi. Tajā nepiemērotos apstākļos bez darba līgumiem tiek nodarbināti garīgi slimi cilvēki, kuriem maksā niecīgu atalgojumu vai pat nemaksā neko. Snarskis no amata bija atcelts, taču tagad šai adresē reģistrējis gan savu uzņēmumu, gan sabiedriskā labuma organizāciju PINS. Garīgi slimu cilvēku nodarbināšanu par niecīgu vai nekādu darba samaksu sliktos apstākļos bez dara līguma šonedēļ konstatējusi Valsts Darba inspekcija.

VID paziņojis, ka pēc sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanas organizāciju darbību vērtē reizi gadā. Dienests gan atklājis, ka dažkārt personas izmanto iespējas zem biedrības vai nodibinājuma nosaukuma veikt pilnvērtīgu uzņēmējdarbību, nemaksājot nodokļus pilnā apjomā. Tomēr netiek atklāts, vai šādas aizdomas ir arī par biedrību PINS.

VID pieejamā informācija liecina, ka ka sabiedriskā labuma organizācijas statusu PINS ieguvusi 2009.gadā, kā darbības veidus norādot labdarību, kā arī trūcīgo un sociāli mazaizsargāto personu grupu sociālās labklājības celšanu. Pēc PINS iesniegtās ikgadējās atskaites par sabiedriskā labuma darbību 2009.gadā pārbaudes VID secinājis, ka dokumentos pārkāpumi nav konstatēti.

Tikmēr Latvijas Radio vēstīja, ka RPNC valdes priekšsēdētājs Jānis Buģins ir ieinteresēts, lai Snarska uzņēmumi slimnīcas teritoriju atstātu, jo viņa darbība sākusi nopietni traucēt slimnīcas pacientiem. No viņiem gan neviens šajās ražotnēs nestrādājot. Snarskis piesaistot ambulatoros pacientus, un darba apstākļi cehos, pēc Buģina teiktā, esot bīstami.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu