Finiera'' pasargāšanā varētu iesaistīt ''Valsts mežus • IR.lv

Finiera'' pasargāšanā varētu iesaistīt ''Valsts mežus

63
''Latvijas finiera'' saplākšņa ražotne. Foto: Nora Krevneva, F64
Anita Brauna

Valdība apsver iespēju aizstāvēt lielāko kokapstrādes firmu pret Krievijas ''Sveza''

Latvijas valdība izskata iespējas, kā palīdzēt valsts lielākajam kokapstrādes uzņēmumam ''Latvijas finieris'' (LF), lai to nepārņemtu Krievijas uzņēmums ''Sveza'', žurnālam Ir apstiprināja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Ministrs pašlaik nevēlējās precizēt, kādas iespējas valdība izskata. Taču kokrūpniecības industrijā kā viena no versijām izskan, ka LF pasargāšanā varētu iesaistīt valsts akciju sabiedrību ''Latvijas valsts meži'' (LVM). Nozares pārstāvji ir pārliecināti – lai izvairītos no agresīvā pārņemšanas mēģinājuma, LF ir nepieciešams kontrolpaketes īpašnieks vai vismaz 25% īpašnieks, kas dotu iespēju akciju sabiedrībā bloķēt nevēlamu lēmumu pieņemšanu. Kā vēl viena versija tiek minēta investīciju fonda piesaistīšana.

LF pašlaik ir ap 430 akcionāriem, un nevienam no viņiem nav būtiska ietekme. LF pašlaik komentārus nesniedz, taču noprotams, ka līdz šim par trumpi uzskatītais lielais mazo akcionāru skaits var pārvērsties problēmā, ja viņi piekristu ''Sveza'' akciju atpirkšanas piedāvājumam.

Uzņēmuma situāciju analizē arī Latvijas drošības iestādes. Kā zināms Ir, tās secinājušas, ka ''Sveza'' interesē ne tikai LF starptautiskais produkcijas izplatīšanas tīkls, bet arī modernās tehnoloģijas, kuru tai pašai pietrūkst. ''Sveza'' konkurētspēja pašlaik balstās uz lielajiem koksnes resursiem, lēto darbaspēku un enerģiju. «''Sveza'' nav mērķu šeit attīstīt ražošanu un radīt pievienoto vērtību. Viņi pārcels ražošanu uz Krieviju, jo tur ražot ir lētāk,» Ir sacīja informēti cilvēki drošības institūcijās.

''Sveza'' īpašnieks miljardieris Aleksejs Mordašovs ir pazīstams ar Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu un labās attiecībās ar vicepremjeru Alekseju Kudrinu. Tas rada bažas, ka ''Sveza'' ir pirmā bezdelīga Krievijas, iespējams, iecerētajā Latvijas uzņēmumu pārņemšanā, lai īstenotu savas intereses reģionā caur ekonomiku.

Visu stāstu par LF un ''Sveza'' lasiet jaunākajā žurnāla Ir numurā, kas abonentiem pieejams arī elektroniskajā versijā.

Komentāri (63)

buchamona 11.11.2010. 10.21

Nu, ko – lielaas LV iespeejas Krievijaa, kaa uz delnas :) Ar krieviem nedriikst ielaisties nekaadas nopietnaas dariishanaas. Var notirgot kaut kaadus paarpalikumus un tas ir viss. Kaut kad viss naaks atpakalj – uztureeshanaas atljauju tirgoshana un liidziigas lietas.

+16
-1
Atbildēt

0

mjantons 11.11.2010. 10.57

Šo Svezas piedāvājumu akcionāriem kapitalistiskā pasaulē sauc par “hostile bid” un tādi nav retums kompānijās ar izkliedētu īpašnieku struktūru. Kompānijas vadībai dažreiz nākas kapitulēt akcionāru izvēles priekšā. Nav nemaz tik viegli pret to cīnīties. Ja valdība ar nodokļu maksātāju naudu caur LM iesaistīsies konkurences cīņā ar Sveza par labu daļai akcionāru, tad tas nenozīmē ka cīņa ir beigusies ar uzvaru. Nekas neliegs uzsākt nākošo raundu un atkal pārtrumpot LM. Liekas, ka šis ir gadījums ar valsts ekonomikai svarīgu nozari un risisnājums tomēr ir juridiskajā laukā. Kad vajadzēja atbrīvoties no lētākiem piedāvājumiem Nac. bibl. celtniecībā, tad risinājums atradās vienā naktī.

+9
0
Atbildēt

0

dace_ampermane 11.11.2010. 09.55

valdībai jāsamaksā tiem kuri grib pārdot krieviem, jāpamaina ātri kādi likumi un caur tā balle! neiesim tak krieviem Latviju pārdot kā to kalvītis, škēle un šlesis ir iecerējuši. Balzāms mūžam naudu nesīs, tikai ne Latvijai

+9
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu