Jurševska: pensijas samazināt nav plānots • IR.lv

Jurševska: pensijas samazināt nav plānots

39
Labklājības ministre Ilona Jurševska. Autors: Kristaps Kuhaļskis, F64

Jaunā labklājības ministre pieļauj stipendiju sarukumu simtlatnieku programmā

Nākamgad nav ne plānots samazināt pensijas, ne palielināt pensionēšanās vecumu, pirmdien intervijā Latvijas Radio sacīja jaunā labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS), vēsta aģentūra BNS. Taču nākamgad varētu sarukt stipendijas tā dēvētajā simtlatnieku programmā, kurā iesaistīti bezdarbnieki.

"Attiecībā uz pensiju samazinājumiem to, ko es šobrīd varu pateikt, tas, ko mēs sākām ar Finanšu ministriju strādāt pagājušajā nedēļā pie budžeta un arī raugāmies uz priekšu, mēs darīsim visu, lai varētu cilvēkiem šo doto solījumu pirms vēlēšanām noturēt un šīs pensijas atstāt pašreizējā apmērā," sacīja ministre.

Viņa uzsvēra, ka vidējā pensija valstī pašlaik ir 182,83 lati. "Tas patiešām nav daudz, un piedevām, ja mēs zinām, ka šādu pensiju saņem 42% Latvijas pensionāru," atzīst Jurševska. Nākotnē ir paredzēta pensionēšanās vecuma palielināšana, taču tas nenotikšot nākamgad, solīja ministre. Savukārt 2011.gada otrajā pusē par 20 latiem varētu samazināties stipendijas apmērs tā dēvētajā simt latu programmā, sacīja ministre. Programma tiks turpināta līdz nākamā gada beigām, pakāpeniski samazinot to vietās, kur samazinās bezdarbnieku skaits.

Jurševska skaidro, ka simtlatnieku programma tika izveidota kā ārkārtas palīdzība krīzes situācijā: "Ir jāsaprot, ka šāds pakalpojums nevar turpināties mūžīgi. Ir jādomā par alternatīvu, piemēram, algotajiem pagaidu darbiem."
Jurševska pauda, ka arī Labklājības ministrijas (LM) budžets ir jākonsolidē, un ministrija no savas puses vēlas sakārtot sistēmu, padarīt mērķētākus pabalstus, ko maksā no valsts budžeta, starp tiem astoņu latu ģimenes valsts pabalstu. "Ja pretī tiks nolikts kāds kompensējošais mehānisms, varēsim izskatīt jautājumus par pabalsta maiņu," sacīja ministre.

Savukārt iekšlietu ministre Linda Mūrniece intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" solījusi, ka policistu algas nākamā gada budžeta konsolidācijas kontekstā netiks mazinātas. Viņa norāda, ka iekšlietu resors uz pagājušā gada smago reformu rēķina ir ietaupījis naudu šogad un ietaupīs arī nākamgad.

"Ir dažādas pozīcijas, kur vēl var ietaupīt naudu, piemēram, līzinga automašīnas. Pagājušajā gadā mums uzspieda samaksāt līzingu par faktiski neizmantotām automašīnām, jo policistu skaits bija samazinājies, bet atdot kompānijai atpakaļ mēs tās nevarējām. Šogad līgums būs beidzies. Kopējā līguma summa bija četri miljoni latu gadā, un tagad uz šā rēķina būs nozīmīgs ietaupījums. Būs arī ietaupījums uz atbrīvoto ēku rēķina – ēka Aspazijas bulvārī ir brīva, arī vairāki policijas iecirkņi," stāsta iekšlietu ministre.

Komentāri (39)

daina_tabuna 08.11.2010. 11.34

Nu bet protams! Pensijas nesamazinās, palielinās tikai to cilvēku skaitu, kam tās apliek ar iedzīvotaju ienākuma nodokli. Tas taču nav viens un tas pats. Nav melojusi…

0
0
Atbildēt

3

    Una Grinberga > daina_tabuna 08.11.2010. 11.53

    Ja nākamgad noņem 2.pensiju līmeņa iemaksas un samazina citu pabalstu nesaimniecisku izlietošanu, tad sociālais budžets ir ok.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aivars_silins > daina_tabuna 08.11.2010. 17.43

    Un vēl vajadzētu pārskatīt bezdarbnieku pabalstu piešķiršanas kārtību, jo pašlaik neviens nav motivēts iet strādāt, rēķina tik, vai izdevīgāk nebūs saņemt pabalstu, pat, ja ir iespējams iekārtoties darbā. Kā mēs pārējie, kuri nav aizbraukuši, spēsim visu šito uzturēt? pensionārus, bezdarbniekus? Aizvien vairāk pārliecinos, ka te nekas nemainīsies, politiķi tikai rūpējas par sevi. Tas Jakrina atklātais teksts, ka darbs(???) CSDD valdē esot glābiņš viņam, turklāt ar tik mazu algu (2000), kas tas ir??? Tas vispār vieš kādas cerības? DOMBROVSKIS – BEZMUGURKAULNIEKS.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 08.11.2010. 12.17

    Es pat negribu tajā visā iedziļināties. Ja netaisās ķerties klāt ierēdniecības purināšanai, tādai nopietnai, nevis tikai pļāpu līmenī… un šobrīd izskatās, ka tiešām netaisās… tad ir pilnīgi bezjēgā. Pašvaldībās vispār ir pilnīgs haoss- vecajos pagastos ierēdņi sēž kā sēdējuši. Krievu laikos dzimtajā miestā ar visu tika galā 3 ierēdņi + tehniskie darbinieki. Šobrīd (miests vairs nav novada centrs) tur sēž 14 ierēdņi + 2x mazāk tehnisko darbinieku kā krievu laikos. Tikām iedzīvotaju skaits kopš 80-to vidus ir sarucis par 60%. Un domā, ka viņi tur par minimālo algu sēž? Ha! Lika pagaidīt! Veselam baram četrciparu algas (uz papīra).

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 08.11.2010. 11.33

Lai arī 25% valsts budžeta aiziet pensijās, tā summa patiešām ir niecīga, lai tur vēl ko ņemtu nost. Vēl ir jāņem vērā, ka nākamgad būs inflācijas, kas samazinās pensionāru dzīves līmeni! Cerams, ka pēc 2011.gada budžeta sastādīšanas sāksies darbs arī pie ilgtermiņa sociālā budžeta plānošanas un pensionēšanās vecuma palielināšanas, lai 2012.gadā neparādītos pat mazākās baumas par pensiju samazināšanu!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu