“Delna” un “Providus” aicina vērtēt Vilnīša atbilstību • IR.lv

“Delna” un “Providus” aicina vērtēt Vilnīša atbilstību

35
Premjerministrs Valdis Dombrovskis ("Vienotība", JL) (no kreisās), KNAB priekšsēdētājs Normunds Vilnītis. Autore - Ieva Čīka, LETA

Premjers pieļauj KNAB šefa Vilnīša atlaišanu

Divas organizācijas “Sabiedrība par atklātību “Delna”” un sabiedriskās politikas centrs “Providus” atklātā vēstulē premjerministru Valdi Dombrovski aicinājušas izveidot profesionāļu komisiju, kas vērtētu Normunda Vilnīša atbilstību KNAB priekšnieka amatam.

“Publiski izskanējusī informācija par notiekošo KNAB liecina, ka problēmas iestādē jau pārsniedz reorganizācijas jautājumus, un var runāt par daudz plašāku krīzi, kuras iemesli un risinājumi steidzami ir jāizvērtē profesionāļiem,” teikts paziņojumā.

Organizācijas pauž, ka līdz šim ne “Delnas”, ne “Providus” pretkorupcijas un valsts pārvaldes eksperti nav redzējuši pietiekamu pamatojumu biroja reorganizācijai. “Pēdējā gada notikumi KNAB liecina par N.Vilnīša vājajām vadītāja spējām vai pat iespējams mērķtiecīgām darbībām biroja efektivitātes mazināšanai.”

Premjerministrs Valdis Dombrovskis jaunnedēļ iecerējis tikties ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāju Normundu Vilnīti, lai pārrunātu biroja reorganizāciju, vēsta aģentūra BNS. Intervijās Latvijas Radio un telekompānijā LNT, Dombrovskis kritizēja saspīlējumu starp KNAB vadītāju un viņa vietniekiem, kā arī paša Vilnīša darbību.

Premjers atzina, ka Vilnīša piedāvātajais reorganizācijas projekts “rada nelietderīgu funkciju dublēšanos”. “Kā zināms, arī KNAB vadītāja vietniekiem ir diezgan būtiski iebildumi pret šīs nu jau koriģētās struktūras variantiem," trešdien intervijā Latvijas Radio sacīja Dombrovskis.

Savukārt LNT raidījumam "900 sekundes" Dombrovskis atzina, ka “Vilnīša kungs mēģina izveidot kaut kādas paralēlas struktūras ar viņam, iespējams, ērtākiem cilvēkiem”.

Premjers norādīja, ka nav izslēgta KNAB vadītāja atbrīvošana. Uz jautājumu, vai iekšējā cīņa birojā ir pamats atbrīvot Vilnīti, premjers atbildēja: "Jā, šādu risinājumu arī nevarēs izslēgt, ja nebūs strauju būtisku uzlabojumu KNAB darbā."

Valdības vadītājs arī esot saņēmis daudzas KNAB darbinieku sūdzības par Vilnīti, taču premjera kompetencē ir KNAB institucionālā uzraudzība, nevis disciplinārā. Disciplināro uzraudzību īstenojot ģenerālprokurors, līdz ar to saņemtās sūdzības izvērtējot viņš.

Nākamnedēļ Dombrovskis plāno tikties ar KNAB priekšnieku Normundu Vilnīti un viņa vietniekiem – Jutu Strīķi un Alvi Vilku. "Pašreiz, manuprāt, notiek vairāk cīņa KNAB iekšienē, nevis ar korupciju. Diemžēl," viņš uzsvēra.

Premjers arī uzskata, ka KNAB jāsaglabājas kā neatkarīgai struktūrai, un politiķu vidē cirkulējušos ierosinājumus, piemēram, biroju pievienot Drošības policijai, premjers neatbalstīšot.

Arī jaunievēlētā 10.Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" kritizēja gan Vilnīti, gan abus viņa vietniekus Jutu Strīķi un Alvi Vilku. "Patlaban (..) galvenā uzmanība ir pievērsta konfliktam starp vadītāju un viņa diviem vietniekiem. Ir svarīgi, lai šī iestāde spētu darboties," viņa teica. "Sliktākajā gadījumā šī iestāde ir jābūvē no jauna." Viņa pauda nepieciešamību izvērtēt gan Vilnīša, gan Strīķes un Vilka rīcību. "Svarīgi, lai iestāde strādātu, pašlaik viņa nestrādā," piebilda Āboltiņa.

Tikmēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis paziņojis, ka “politiķi, ietekmēdamies no atsevišķu amatpersonu populistiskiem izteikumiem, mēģina uz KNAB priekšnieku izdarīt politisku spiedienu, līdz ar to politizējot biroja darbību”.

Vilnītis ir neizpratnē, ka “atsevišķi politiķi un amatpersonas joprojām publiski komentē ierobežotas pieejamības dokumenta saturu un atklāti neievēro likumu normās noteikto, kā arī panākto savstarpējo vienošanos”.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā abi KNAB vadītāja vietnieki vēstulē premjeram aicināja neapstiprināt priekšnieka Normunda Vilnīša publiskotos reorganizācijas plānus un kritizēja viņa ieceres biroja turpmākā darbībā. Gan Strīķe, gan Vilks publiski pauduši, ka varētu pamest darbu KNAB.

Komentāri (35)

archoftriumph 03.11.2010. 10.34

tikai korumpeetaa un slikti demokraatiskaa valstii pie KNAB vadiisanas vareeja ttikt cilveeks ar simtiem tuukstoshu lielu paraada nastu. no sirds priecaasos vilniiti tur vairs neredzot.

+18
0
Atbildēt

2

    piziks > archoftriumph 04.11.2010. 01.10

    Ja vēl lielāki parādi bija tikkobijušajam finansu ministram, kādēļ lai parādi nebūtu kādam KNAB-beram? Ja KNAB-ā bijuši arī zagļi, kāpēc lai nebūtu parādnieki? Pasaki vēl, ka 1 likums = 1 taisnība visiem…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > archoftriumph 04.11.2010. 01.27

    …Optiskais Tēmeklis…
    …aha!…viens novārtījies dubļos – kāpēc otrs, lai to nevarētu?…kas tās, velns, par salīdzināmām kategorijām?…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

bonbon68 03.11.2010. 10.19

Lieliska ziņa šajā tumšajā dienā.Beidzot to odzi izvilks no azotes un izmetīs .Šausmīga ziņa PLL bandai.

+15
0
Atbildēt

1

    Senda Kronberga > bonbon68 03.11.2010. 11.19

    Nav zvanīts, ka tur kāds “lembergietis” neiesēdīsies..

    +3
    0
    Atbildēt

    0

kkristaps 03.11.2010. 10.31

Blēžu varzai Par izzagtu Latviju kopumā un Jaundžeikaram jo īpaši šitentāds lietas pavērsiens būs kā suņanagla uz sēžamvietas.

+14
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu