Hodorkovskis pēdējā vārdā uzsver spiedienu uz tiesu • IR.lv

Hodorkovskis pēdējā vārdā uzsver spiedienu uz tiesu

23
EPA/LETA

Bijušais naftas magnāts esot gatavs sēdēt cietumā līdz savai nāvei

Bijušais naftas lielfirmas "Jukos" vadītājs Mihails Hodorkovskis otrdien Maskavas Hamovņiku rajona tiesā teica noslēguma runu savai aizstāvībai otrajā krimināllietā, norādot, ka lieta pret viņu tika sagatavota pēc pasūtījuma un uz tiesu tiek izdarīts psiholoģisks spiediens, ziņo aģentūra Interfax.

Hodorkovskis paziņoja, ka nebaidās palikt cietumā līdz savai nāvei. "Man, tāpat kā nevienam, negribas dzīvot cietumā, taču es negribu arī mirt. Taču, ja būs vajadzīgs, es esmu gatavs, mana ticība ir dzīvības vērta," viņš teica.

Sprieduma lasīšana Hodorkovskim un Maskavas finanšu apvienības "Menatep" vadītājam Platonam Ļebedevam sāksies 15.decembrī šajā pašā tiesā, vēsta aģentūras LETA-Newsru. Sagaidāms, ka tā aizņems vairākas dienas, vēsta aģentūra ITAR-TASS.

Hodorkovskis uzsvēra, ka "ir cilvēki, kuri grib mūs atstāt cietumā uz visiem laikiem un neslēpj to''. ''Taču pagaidām viņi panākuši pretējo. Mūs, parastos cilvēkus, padarīja par simboliem cīņai pret patvaļu. Tomēr viņiem nepieciešams apsūdzošs spriedums, lai nekļūtu par grēkāžiem. Ceru, ka tiesa izturēs viņu psiholoģisko spiedienu," viņš piebilda.

Bijušais "Jukos" vadītājs neticot attaisnojošam tiesas spriedumam, taču turpina cerēt uz to. Viņš savā pēdējā vārdā paziņoja, ka tad, kad viņš 20.gadsimta beigās veidoja "Krievijas labāko naftas kompāniju un izdarīja to, ar ko tagad lepojas "Rosņeftj", kas visu saņēma no "Jukos", pavīdēja cerība, ka satricinājumu un sajukuma laiki ir pagājuši". "Šī cerība diemžēl pagaidām nav attaisnojusies, taču tā ir dzīva, dzīvo pat šeit, tiesas zālē, kad man jau ir pāri 50 gadiem," viņš sacīja.

Viņš pauda nožēlu, ka nevar aizstāvēt savus bijušos padotos, tomēr uzsvēra, ka atceras viņus katru dienu. "Es lepojos, ka tūkstošiem "Jukos" darbinieku vidū neatradās neviens, kurš būtu devis nepatiesas liecības," viņš teica.

Hodorkovskis aicināja tiesas priekšsēdētāju Viktoru Daņilkinu demonstrēt vīrišķību: "Gribu, lai tiesa manā valstī kļūtu neatkarīga, lai mēs neatstātu mantojumā saviem bērniem un mazbērniem totalitārisma pēdas. Visi saprot, ka jūsu spriedums ieies Krievijas vēsturē. Vēršoties pie tiesneša, viņš sacīja: "Jūsu godība, jūsu rokās ir kaut kas vairāk nekā divi likteņi. Te tiek izlemts daudzu cilvēku liktenis, to cilvēku, kuri uzbūvēja māju, guva panākumus un negrib, lai tas viss tiktu iebrucējiem."

Pirmdien intervijā laikrakstam "Novaja Gazeta", kas bija pirmā tiešā tikšanās ar žurnālistiem visā ieslodzījuma laikā kopš 2003.gada, Hodorkovskis kritizēja Krievijas valsts pārvades sistēmas neefektivitātiun totālo korumpētību, kas liedz modernizēt Krievijas ekonomiku, taču vairo pretrunas, draudot ar vērienīgu krīzi 2015.gadā.

Jau vēstīts, ka Hodorkovskis un viņa līdzgaitnieks Ļebedevs tika apcietināti pēc tam, kad pārstāja atbalstīt ar naftas biznesa ieņēmumiem iepriekšējo Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, bet mēģināja finansēt viņa opozīciju.

Komentāri (23)

raimonds_bossltd 02.11.2010. 18.29

Apbrīnojams vīrišķības paraugs, tomēr Čičvarkins bija pragmātiskāks. Būdams brīvībā ārzemēs tāds uzņēmīgs cilvēks kā Hodorkovskis varēja likvidēt mazo alkatīgo, asinskāro un paranoidālo starptautisko kodolteroristu un pedofīlu, Putļeru.

+6
0
Atbildēt

0

buchamona 02.11.2010. 19.16

Tuvaakais svarigakais notikums LR ir muusu prezidenta V. Zatlera viziite Maskavaa. Mees ticam muusu valsts gaishaakai nakotnei, kuras pamataa tiks likta draudziiba starp divaam valstiim un Krievijas nafta :)

+4
-1
Atbildēt

0

kdaljajev 11.11.2010. 12.47

Kļūdījās politiskā izvēlē.visi jau nav tādi āksti kā Jeļcins kura laikā varēja rebes taisīt.kurš gudrāks bija laicīgi aizlaidās,nauda aptumšoja prātu tāpēc tāpēc arī iesēdās.izskatās uz ilgu laiku.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu