Jānis Raģe-Raģis, automodelētājs • IR.lv

Jānis Raģe-Raģis, automodelētājs

3
Jānis Raģe–Raģis ir Somijas 2010.gada automodelēšanas čempions un ik pa pāris gadiem plāno Dziesmu un deju svētku dalībnieku autobusu kustības shēmu. Foto — Raitis Plauks, F64
Ieva Alberte

Tas tik ir pagrabs! Darbdienas rītā parādās vīrs sarkanā kombinezonā ar instrumentu kasti. Uģis

Atnācis uz Rīgas jauniešu centru Daugmale, lai trasē izmēģinātu paštaisīto automodeli. Kā gan gaišā dienas laikā kungs ap gadiem četrdesmit iet pa ielu, rokās turot spēļmantai līdzīgu automašīnu?

«Vīri te pa dienu atnāk padzesēt sev «motoru», puikas nāk pēc mācībām,» smej Jānis Raģe-Raģis, Daugmales automodelistu mācībspēks. Kamēr Uģis ar tālvadības pulti liek automašīnai zibināties pa trasi, Jānis pastāsta, ka viņa domubiedrs ikdienā strādā autoservisā. Patrenēties atskrien brīžos, kad nav klientu. Jātrenējas tāpēc, ka decembrī plānots doties uz čempionātu Gēteborgā. «Ja visos autoservisos strādātu automodelisti, tad gan būtu labi. Uģis manu fordu sataisa lētāk, jo tā vietā, lai detaļas nomainītu pret jaunām, viņš izštuko, ko un kā.»

Arī Jānis dosies uz Gēteborgu. Kopumā no Latvijas būs seši braucēji un mitināsies vienā prāmja kajītē. Tā lētāk. Uz sacīkstēm Jānis brauc jau 18.gadu, naudu tām krāj laikus. Aicināts nosaukt, cik kilometru pa visas pasaules trasēm gadā nobrauc viņa automodeļi, viņš ātri sarēķina – ap 20 000 km. «Sacīkstes ir liels ļembasts. Autiņi šķīst un plīst. Kad astoņi braucēji stāv cits citam blakus, tad arī emocijas iet vaļā. Par kliegšanu gan var diskvalificēt.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu