SC atsakās skaidrot nostāju par Latvijas okupāciju • IR.lv

SC atsakās skaidrot nostāju par Latvijas okupāciju

130
SC līderi Nils Ušakovs (L), Jānis Urbanovičs (C), Sergejs Dolgopolovs (K) sarunās par koalīciju. Autore: Nora Krevneva, F64
Indra Sprance

Apvienības politiķi apliecina gatavību piedalīties valdības veidošanas sarunās

Apvienība “Saskaņas centrs” (SC) piekritusi sākt sarunas ar premjerministra kandidātu Valdi Dombrovski (“Vienotība”) par kopīgas valdības izveidi, tomēr SC politiķi piektdien atteicās atbildēt uz jautājumu, vai Latvija bija okupēta.

Dombrovskis pēc “Vienotības” tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru piektdien žurnālistiem atzina – lai SC tiktu uzņemta koalīcijā, tai būs jāatzīst Latvijas okupācijas fakts. “Tas ir jautājums par okupācijas fakta atzīšanu, nevis nolikšanu malā,'' uzsvēra Dombrovskis.

Žurnālisti lūdza SC atbildēt uz šo jautājumu, bet SC priekšsēdētājs Nils Ušakovs un pārējie apvienības pārstāvji pēc sarunas ar Valsts prezidentu atteicās to darīt. “Mēs esam gatavi sākt sarunas ar Dombrovska kungu, ņemot vērā viņa izteikto piedāvājumu,'' sacīja Ušakovs, norādot, ka jautājumi par Latvijas okupāciju “nav saistīti ar šodienas dienaskārtību un sarunām, kas notiks ar Dombrovski”.

Saeimas SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs, lūgts atbildēt uz jautājumu, vai ir bijusi Latvijas okupācija, Ir.lv atzina, ka Ušakovs viņam liedzis atbildēt žurnālistiem uz šo jautājumu.

Jau vēstīts, ka “Vienotības” valde ceturtdien piedāvāja SC, nacionālajai apvienībai “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK un Zaļo un zemnieku savienībai kopīgi veidot jauno valdību. Ja šis plāns izdotos, tad valdībai Saeimā būtu vēl nebijis atbalsts – 92 balsis.

Piektdien, pirms Zatlers bija sācis sarunas ar 10.Saeimas politiskajiem spēkiem par valdības veidošanu, SC izplatīja paziņojumu, paužot gatavību sākt sarunas par jaunās valdības veicamajiem darbiem, kas varētu būt pamats nākamās koalīcijas līgumam. Kā teikts paziņojumā, piedāvājot SC iekļauties jaunajā valdībā, premjerministrs Dombrovskis ir spēris valsts nacionālajām interesēm atbilstīgu soli. Ušakova un Urbanoviča parakstītajā paziņojumā pausts gandarījums, ka “Dombrovska kungam un ''Saskaņas centram” ir kopīga izpratne par to, ka šobrīd vajag sabiedrību vienot, nevis šķelt''.

“Dombrovska kungs ir spēris valsts nacionālajām interesēm atbilstošu soli – politiskā apvienība ''Saskaņas centrs” ir saņēmusi oficiālu aicinājumu jaunas valdībasizveidošanai. ''Saskaņas centrs” ir gatavs runāt ar Dombrovska kungu gan par tuvākajā laikā darāmajiem darbiem, gan par valsts ilgtspējīgas attīstības nosacījumiem. Šo darbu sarakstam ir jākļūst par pamatu jaunam koalīcijas līgumam. Mums ir jāīsteno rīcības plāns ekonomiskās krīzes pārvarēšanai, vienlaicīgi saglabājot sociālo stabilitāti. ''Saskaņas centrs” ir gatavs sniegt Dombrovskim visu nepieciešamo atbalstu parlamentā un valdībā, vienlaicīgi saglabājot sociālo stabilitāti,'' pauž SC vadība.

Viens no SC līderiem Sergejs Dolgopolovs aģentūrai LETA paudis, ka apvienības "Vienotība" rosināto koalīciju no četrām partijām tehniski būtu iespējams izveidot, bet ir grūti prognozēt šādas koalīcijas stabilitāti.

Komentāri (130)

Pēterītis 15.10.2010. 12.07

Ja izlasa tekstu, Vienotības piedāvājums vērtējams kā labs gājiens. Uz sociāldemokrātiju pretendējošai un Krievijas intereses bīdošai partijai tiek piedāvāta labēja, Latvijas interesēm atbilstoša politika ar stingrām sankcijām pret uzņemto saistību nepildītājiem. Bildē smaidošajam trijniekam nāksies izvēlēties vai nu vilkt kaklā šos iemauktus, vai atteikties. Katrā ziņā labāk lai paši atsakās, nekā atteikt.
Kaut nu VL/TB/LNNK saprastu, ka piedāvājums jāpieņem un sarunās stingri jātur Latvijas kante. Vienreiz jāsaprot, ka Krievija vienmēr būs tepat blakus un spēkošanās ar tās ar impēriskajām interesēm nekad nebeigsies.

+25
-3
Atbildēt

0

Una Grinberga 15.10.2010. 11.28

Sākt sarunas nenozīmē neko… Nav nekāda pamata ne priecāties, ne raudāt! Tagad TB/LNNK&VL stratēģisks solis būtu turpināt sarunas, jo principā SC jau ir atkāpies no saviem principiem – valodas un pilsonības jautājuma. Tādēļ mest plinti krūmos būtu vairāk stulbi, jo pastāv liels risks, ka SC tomēr neies koalīcijā un tad nacionālā apvienība būs zaudējusi iespēju realizēt savas programmas mērķus, jo koalīcijas līgums būs jau izstrādāts.

+20
-1
Atbildēt

0

itommy_ 15.10.2010. 11.13

Cerams, ka kungi apzinās – paketē jānāk līdzi Vienotības pārstāvniecībai RD koalīcijā. Un tāpat jācer, ka V.Dombrovskis parūpēsies, lai turpmāk šis aizdomīgo darījumu midzenis tiktu izmēsts.

+20
-1
Atbildēt

2

    snjuu > itommy_ 15.10.2010. 11.35

    Varu RD šie jau paši pakāsa ar savu “nekad ar SC”, ko pieklusināja par vēlu.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > itommy_ 15.10.2010. 11.16

    Es domāju, lielā mērā tā dēļ tas arī tiek darīts no V puses, lai V tiktu pie varas arī RD, manuprāt, savādāk nemaz būt nevar.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu