VID informācijas sistēma esot droša • IR.lv

VID informācijas sistēma esot droša

24
Kestutis Vanagas, F64

Jaunais drošības sistēmas pārvaldnieks par apdraudējumiem izvairās runāt

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informācijas sistēmu drošības līmenis ir augsts, un incidents ar "Neo" (īstajā vārdā Ilmāra Poikāna) izraisīto VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datu noplūdi "VID vēsturē ir bijis vienīgais tāds gadījums," paziņojis jaunais VID informācijas sistēmu drošības pārvaldnieks Artūrs Maskalāns, vēsta LETA.

"Jau tas vien, ka iestāde meklēja un pieņēma darbā IT sistēmu drošības pārvaldnieku, norāda uz to, ka VID datu drošības jautājumi ir svarīgi. Tādēļ nav apšaubāms tas, ka mums ar dienesta augstāko vadību ir kopīgs viedoklis par to, ka datu drošība, ar to saprotot gan konfidencialitāti, gan uzticamību un pieejamību, ir ļoti svarīga," klāstījis Maskalāns. 

Par iespējamiem apdraudējumiem VID informācijas sistēmām Maskalāns nevēlējas izteikties, atsaucoties uz savu neilgo atrašanos jaunajā darbā, kā arī uz labu praksi datu drošības nozarē. "Neviens IT sistēmu drošības pārvaldnieks drošības apsvērumu dēļ nenorādīs, kādi ir kādas konkrētas sistēmas apdraudējumi," viņš izteicies. Jāpiebilst, ka Maskalāns pieņemts darbā no šī gada 1.oktobra. 

Informācijas tehnoloģiju speciālists Ilmārs Poikāns, plašāk pazīstams ar segvārdu “Neo” Ir.lv pastāstīja, ka nevar komentēt Maskalāna teikto, jo nav sistēmu pārbaudījis. “Ja viņš tā saka, tad droši vien varam gulēt mierīgi,” atzinis Poikāns.

Maskalāns kopš 2006.gada strādājis Valsts kontrolē par informācijas sistēmu auditoru, plānojis un veicis IT auditus valsts iestādēs, kurās skatīti datu konfidencialitātes, integritātes un pieejamības jautājumi. Kā apgalvo viņš pats, darba pieredze IT jomā esot jau 20 gadus.

VID jau kopš 2009.gada nebija izdevies atrast informācijas sistēmu drošības pārvaldnieku, lai gan šim amatam vairākkārt izsludināti konkursi. VID ģenerāldirektore Nelija Jezdakova nespēju atrast speciālistu skaidroja ar augstajām prasībām pret pretendentiem. 

Konkurss, kurā uzvarēja Maskalāns, tika izsludināts šī gada vasarā, un uz to pieteicās pieci pretendenti. Divi no viņiem neatbilda izvirzītajām prasībām, bet viens neieradās uz interviju. Konkursa otrajā kārtā tāpēc tika izvērtēti divi pretendenti, kuriem intervijās tika pārbaudītas informācijas tehnoloģiju zināšanas, kā arī angļu valodas prasme. 

Ir.lv jau ziņojis, ka šī gada sākumā atklātībā parādījās informācija par milzīga apjoma datu noplūdi no VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS). “Neo” jeb īstajā vārdā Ilmārs Poikāns, informācijas tehnoloģiju speciālists, šos datus publicēja, ar mērķi atklāt daudzās valsts un pašvaldību iestādēs un uzņēmumos izmaksātās algas un prēmijas. Policija Neo nolēma nepiemērot ar brīvības atņemšanu saistītu drošības līdzekli. Disciplinārsodu – rājienu – saņēmuši arī četri VID Informācijas pārvaldes darbinieki, taču faktiski par vainīgo nepilnībās VID drošības sistēmā nav atzīts neviens.

Komentāri (24)

rozaa11 09.10.2010. 14.45

Palūgsim lai neo notestē savādāk tukši vārdi

+3
0
Atbildēt

1

    kristineim > rozaa11 09.10.2010. 18.41

    Tā ir.
    Nedēļas laikā nočekot pilnībā sistēmu… Nu atvainojiet.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu