Urbanovičs valdībai garu mūžu neprognozē • IR.lv

Urbanovičs valdībai garu mūžu neprognozē

76
Nora Krevņeva, F64
Indra Sprance

“Vienotības” mērķis ir triju spēku koalīcija un koleģiālas attiecības ar pārējiem

Premjers Valdis Dombrovskis trešdien Latvijas Radio atzina, ka "Saskaņas centra" valdībā, visticamāk, nebūs un ar SC tiks meklētas parlamentārās sadarbības iespējas. "Viss virzās uz to, ka mēs meklēsim parlamentārās sadarbības iespējas," BNS citē Dombrovska teikto radio.

"Ja no "Saskaņas centra" būtu nopietna interese, tas būtu nopietns sarunu jautājums arī esošajā koalīcijā. "Saskaņas centrs" arī no savas puses ietur tādu distancētu retoriku, ka viņi tur sākumā vēlas kaut kādus slepenos plānus redzēt un tikai pēc tam gatavi runāt par sadarbību," teica Dombrovskis.

Jautāts, kas mainījies kopš brīža, kad "Saskaņas centram" tika izteikts piedāvājums un pievienošanās valdībai bija ticama, viņš atbildēja: "Mainījušās ir divas lietas. Pirmā lieta, ka pats "Saskaņas centrs" pēc būtības uz šo priekšlikumu nav atsaucies un otrs, kas ir mainījies, arī pietiekami piesardzīgā Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un "Pilsoniskās savienības" attieksme."

SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs uz jautājumu, kā vērtē Dombrovska lēmumu neaicināt SC koalīcijā, atbildēja ironiski: “Sēžu un raudu.”

“Viņš ir uzvarējis vēlēšanās, lai viņš dara, ko grib," sacīja Urbanovičs, atzīstot, ka, viņaprāt, šai valdībai nebūs ilgs mūžs. “Viņi joprojām rīkojas kā mazi bērni, kas nesaprot pašu svarīgāko – kas viņiem ir jādara, “ uzskata Urbanovičs.

Viņš sarunā atzina, ka SC varētu nākt ar savu piedāvājumu nākamā gada budžetam, bet ar to nesteigsies, jo vispirms vēlas redzēt, ko Dombrovskis sagatavos. “Es nojaušu, tāpat kā “Vienotības” vēlētājs nojauš, bet mani tas biedē, viņus – iepriecina, “ sacīja Urbanovičs.

Otrdien notika SC valdes sēde.

“Mēs neizslēdzam iespēju sadarboties ar Dombrovski pie mums zināmu un viņa formulētu uzdevumu risināšanas algoritma,” pēc valdes sēdes Ir.lv sacīja SC Saeimas frakcijas vadītājs Urbanovičs.

Kā norādīja Urbanovičs, jābūt skaidrībai par budžeta veidošanas pamatprincipiem. “Mēs neesam iecirtīgi. Sarunu vedējiem ir mandāts turpināt sarunas ar aizdevējiem, savukārt par eventuālajiem amatiem vai citu darbības formu runāsim tikai pēc tam, kad mēs būsim sajutuši to, ka mēs varam sadarboties, ka mums ir vienāds priekšstats, kas ir jādara un ko nekādā gadījumā nedrīkst,“ otrdien skaidroja Urbanovičs.

Savukārt “Vienotības” valde otrdien vienojās turpināt sarunas ar partijām, izrunājot konkrētas veicamo pasākumu plānu, tostarp budžeta konsolidāciju. Kā skaidroja “Vienotības” priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis (PS), darbus plānots veiktā tā, lai 2.novembrī varētu apstiprināt jauno valdību. Pēc viņa teiktā, tajā būs trīs politiskie spēki, taču viņš atteicās konkretizēt kuri. “Mūsu mērķis ir veidot koalīciju no esošajām partijām, bet mēs arī esam ieinteresēti uzturēt koleģiālas attiecības ar pārējiem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem,“ sacīja Kristovskis.

Viņš apliecināja, ka “Pilsoniskā savienība” uzskata, ka valdību jāveido “Vienotībai”, Zaļo un zemnieku savienībai, kā arī apvienībai “Visu Latvijai!”- “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK.

Komentāri (76)

buchamona 05.10.2010. 17.14

Biškekas atamans sāk pārvērsties par lēnprātīgu Balto tēvu :) Grūti tam noticēt, dzīve nav pasaku grāmata

+27
0
Atbildēt

8

    Dzintars Kalniņš > buchamona 05.10.2010. 17.22

    tā viņš ir… esmu priecīgs, ka Vienotība vinnēja. Ja tie būtu SC, tad šobrīd mēs runātu pavisam savādāk. No otras puses, SC nedrīkst ignorēt – tā ir ceturtā daļa Latvijas balstiesīgo iedzīvotāju (t.sk. latvieši). Jābūt gudrākiem un jāmēģina strādāt kopā, citādi nav jēgas, jo, ja visu laiku tiks celti augšā krievu/latviešu jautājumi, iedzīvotāji cietīs…

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Dzintars Kalniņš > buchamona 06.10.2010. 05.31

    @TanteSidra
    Pēc visa tā, kas noticis LV politikā pēdējos 20 gadus, man nav nekādu ilūziju, ka partijas var izpildīt visu, ko sola pirms vēlēšanām. Arī Dombrovskis pret Urbanoviču bija tikai un vienīgi mārketings. Nezinu, vai tas bija labākais, bet tagad tas vairs nav svarīgi. Tagad ir svarīgi, ka vinnēja Vienotība un otrā vieta ir SC – par to esmu priecīgis, jo bija sajūta, ka SC būs uzvarētājs. Teātris beidzies (vēlēšanu reklāmas kampaņas) un tagad jāsāk runāt un strādāt. Būtu tikai jocīgi, ja divas lielākās partijas nerunātu par sadarbību.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Edzs > buchamona 05.10.2010. 23.50

    @lama
    piekritu par Aboltinju un Urbanovichu, tie labi sadejo.
    bet, – godajamais lama, ko saki par Vienotibas priekshveleshanu reklamu, nevareju tai formulai jegu izlobit, asociacijas vienmer nelagas iznaca, tagad man tas radas ta:
    balsosiet par vienotibu – bus Dombrovskis,
    balsosiet par saskanju – bus Urbanovichs,
    tiek veikta iedzivotaju aptauja…
    – VISS BUS LABI !!

    tas ir apmeram ta ka bija kadreiz –
    serp i molot, molot serp,
    eto nash sovetskij gerb,
    hochesh zhnji a hochesh kuj
    tad tur vel kautkas pa vidu, un –
    golosuj, njegolosuj,
    vsjo ravno poluchish hljeba.. nu apmeram kautka ta.

    shie speki ljoti strauji pievelkas, un man tagad sak likties ka tas jau bija paredzets, – VISS BUS LABI.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Janis > buchamona 05.10.2010. 17.48

    Vai Putina partija palīdz krievvalodīgajiem Krievijā?
    Vai tie kopš Putina nākšanas pie varas dzīvo jūtami labāk nekā iepriekš?

    Ja nē, kāpēc tad saruna par to, ka SC = “liela iedzīvotāju daļa”?
    Šī “liela iedzīvotāju daļa” tikai grib labi dzīvot, tāpat kā mēs visi.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 05.10.2010. 20.23

    dzīve nav pasaku grāmata ”
    —————————————
    Nav gan
    Šausmoviks un vodeviļa.Ar Āboltiņu un Urbanoviču titulluomās.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Dzintars Kalniņš > buchamona 06.10.2010. 05.25

    @riņķīapkārt
    Jā, valoda un pilsonība ir SC pastāvēšanas stūrakmeņi. Tieši tāpat, kā VL/TB/LNNK. Tas, ko es vēlos uzsvērt, ir, ka šobrīd ir jāsāk VISIEM runāt un strādāt kopā. Jāatmet galējības un dalīšana pēc nacionālās piederības. Visi vienojamies par pamatnostādnēm valodas un nacionālajos jautājumos un viss – noliekam to plauktiņā un vairs nerakņājamies! Tikai tad, kad tas tiks izdarīts, varēsim sākt domāt par pārējām lietām (ekonomika, sociālie jautājumi, izglītība). Manuprāt, mēs pārāk daudz laika tērējam lietām, kuras šobrīd nav pašas svarīgākās.
    Protams, ja SC nevar parakstīties zem nacionālajām pamatnostādnēm – viena valsts valoda (latviešu) un Latvijas okupācijas fakts, tad tā ir viņu pašu kļūda. Tad Vienotībai ir jāskaidro visiem, arī Latvijas krievvalodīgajiem, ka SC nevēlas strādāt un nav valstiski domājoša partija. Punkts.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > buchamona 05.10.2010. 17.34

    Ja pilsētā ir 60 strādnieki un 40 zagļi. Vai tas nozīmē, ka strādniekiem vajadzētu sadarboties ar zagļiem, iet uz kompromisu un teiksim ļaut zagt tikai pa naktīm? Nē.

    Katrai partijai ir savi principi un savs skatījums uz to kādi likumprojekti ir vajadzīgi un kā risināt problēmas. Attiecīgi likumprojekti ir jāveido valdošajai koalīcijai pēc saviem principiem. Ja opozīcijai ir idejas, kas valdošajai koalīcija arī patīk, tad tos var iekļaut, bet tikai ja šīs idejas arī atbilst valdošās koalīcijas principiem. Pārsvarā gadījumu nav tādas lietas kā kompromiss: ja valdība grib atlaist sliktākos 10% skolotaju, konsolidēt klases un pacelt palikušo skolotaju algas, bet opozīcija grib uztaisīt mazākas skolas dziļāk laukos ar mazākām klasēm un mazākām skolotaju algām, tad kāds var būt kompromiss? Lielākas klases un mazākas algas?

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 05.10.2010. 17.54

    changalis – Tu esi kādreiz iedomājies, kas būtu SC bez tiem diviem punktiem viņu programmā – valoda un pilsonība? Nekas. Viņu pastāvēšana kļūtu bezjēdzīga. Tādēļ uzskatu, ka SC nav pareizā prizma caur kuru mēģināt sarunāties ar krievvalodīgajiem. Tā saucamajām “latviešu” partijām ir jāsāk domāt par to, kā uzrunāt viņus pa tiešo, kā to jau dara SC, cenšoties runāt ar latviešiem, bet tas ir nākotnes jautājums. Šobrīd, dižķibeles iespaidā, mēs nedrīkstam atdot tās pozicijas, kuras mums jau ir un tādēļ šī te pīšanās ar SC man nevieš īpašu uzticību :).

    +12
    0
    Atbildēt

    0

Dzintars Kalniņš 05.10.2010. 17.17

@algarius
ZZS ir “slidens”… viņi “guļ” ar tiem, ar kuriem izdevīgāk. Šodien der Vienotība, bet rīt varbūt kaut kas cits. Jāatceras, ka ZZS ir bijis praktiski VISĀS valdībās. Kā tas iespējams? Kompromisi un varbūt arī neskaidra (izplūdusi) nostāja. Nezinu, bet man liekas, ka labāk ir notiesāt Lembergu un pārējos zagļus un kampējus, nekā nelaist SC valdībā. Ja vien SC paši vēlas, šī ir viņu iespēja. ja viņi nevar parakstīties zem tā, ka (1) Latvija tika okupēta, (2) latviešu valoda ir vienīgā valsts valoda, un (3) jāatsakās no sadarbības “Jeģinaja Rossija”, tad paši vainīgi. Tad Vienotībai ir ļoti skaidri jākomunicē iemesli, kāpēc SC nav valdībā.

+27
-2
Atbildēt

7

    ombros, vai esi drošs, ka cilvēki tā riskēs? :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    disassociative > Dzintars Kalniņš 06.10.2010. 12.37

    ZZS ir “slidens”… viņi “guļ” ar tiem, ar kuriem izdevīgāk.
    _____________
    Precizēsim – ZZS guļ ar tiem, kas izdevīgāk Lembergam. Un pārdodas tieši pēc tās pašas shēmas. Ja Vienotība neaiztiks Lembergu, viss būs ok, koalīcija un valdība būs stabila. Tas var nozīmēt, piemēram, Tieslietu ministrija ZZS.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Dzintars Kalniņš 05.10.2010. 17.40

    to ت ♠Ak Dievs/
    Es arī domāju, ka neriskēs ar ienaidnieku likties gultā.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    manuprāt, ZZS nav nekādi zemnieki – tā ir Lemberga kabatas partija ar visām no tām izrietošām sekām. Pēc savas būtības (Eiropas kontekstā) zaļie un zemnieki ir diezgan pretrunīgas lietas. vismaz šobrīd. Viņiem ir tas imidžs, bet seguma tur nav nekāda.
    par viņu sadarbību ar SC – piekrītu, jo viņu elektorāts ir nacionāli noskaņots. no otras puses, Lembergs ir krimināls – viņa vainas pierādīšana ir tikai tehniska un politiska lieta. Tas ir fakts, ka viņš ir apzadzis Latvijas iedzīvotājus, izmantojot savus valsts amatus. No otras puses, PR strādā labi – viņš ir populārs. Tā kā, ja viņš var savus kriminālos faktus pārvērs pozitīvās lietās (ZZS vēlēšanu rezultāti), tad arī sadarbību ar SC viņš varētu “uzspodrināt” pietiekami labi. Tad jau arī PLL pieslēgtos (jo viņi trīs vienojās par Dienas “iznīcināšanu”), un tas nozīmētu LV pilnīgu degradāciju.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Dzintars Kalniņš 05.10.2010. 17.34

    to ت ♠Ak Dievs/

    Vismaz puse ZZS deputātu pametīs savu partiju, ja tās vadība sadomās sačupoties ar Latvijas ienaidniekiem un latviskai valdībai vairākums būs nodrošināts.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Nav tik traki, ZZs sevi māk pasniegt, LNT “debatēs” Līdaka konfliktēja ar PCTVL pārstāvi nevis ar SC, tāpēc viņiem ir vieglāk iziet no situācijas. :) Ar dažām manipulācijām, viņi panāks atbalstu.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > Dzintars Kalniņš 05.10.2010. 17.22

    ZZS praktiski ir vienas jomas partija – viņi šeptējas pa savu zemkopības ministriju un īpaši neuztraucas kas un ko darīs citur. Tas arī ļauj viņiem būt jebkurā koalīcijā. ZZS ir viegli paredzami.

    Problēma ir tāda, ka ZZS velētaji ir lauku latvieši. Viņi var daudz ko piedod, kamēr vien Saimnieks pie šprices, BET Vienotības valdības gāzšanu, lai valdībā ienāktu ar Saskaņas Centru ZSS vēlētaji gan nepiedos. Tāds gājiens viņiem būtu nāvejošs.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Imants_J 05.10.2010. 17.07

URBANOVIČS VAR TIKAI ATKĀRTOT TO, KO VIŅAM AUSĪ “IEKLEPOJUŠI” SC NAUDAS DEVĒJI NO AUSTRUMPUSES.PĀRĀK DAUDZ ATĻAUJAS KREMĻA SAIMNIEKI. VIŅI IR PELNĪJUŠI TĪS PIRKSTU KOMBINĀCIJU!

+18
-2
Atbildēt

1

    Edzs > Imants_J 06.10.2010. 01.11

    tu esi jauks cilveks bet neraksti ar CapsLock lielajiem burtiem, tas ir nestils jo interneta tiek uztverts ka kliedziens.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu