Aptauja: Pašreizējās varas partijas negūst vairākumu • IR.lv

Aptauja: Pašreizējās varas partijas negūst vairākumu

137

Iedzīvotāji prognozē vietu sadalījumu 10.Saeimā

Latvijas Faktu (LF) aptauja liecina, ka vairākums iedzīvotāju prognozē – Saeimā iekļūs pieci saraksti, kuriem arī sabiedriskās domas aptaujas uzrāda lielāko atbalstu, proti, Saskaņas centrs, Vienotība, Zaļo un zemnieku savienība, Par labu Latviju! un Visu Latvijai! – TB/LNNK.

Aptaujātie arī tika lūgti prognozēt, cik deputātu mandātus 10.Saeimā varētu iegūt dažādi saraksti. Vidējie rezultāti, kas aprēķināti no aptaujāto prognozēm, rāda, ka Saskaņas centram tiek paredzēts lielākais mandātu skaits – 28 deputāt, Vienotībai – 22, ZZS – 16, PLL – 14, VL-TB/LNNK – 8, bet PCTVL 7 mandāti, savukārt citas partijas pēc iedzīvotāju domām kopā varētu saņemt 5 mandātus.

Jāuzsver, ka šie dati nevis atspoguļo pašu aptaujāto politisko izvēli, bet gan viņu prognozes par vēlēšanu iznākumu. Dati iegūti aptaujājot Latvijas iedzīvotājus septembra vidū.

Saskaņā ar šīm prognozēm, šobrīd pie varas esošajai koalīcijai nākamajā Saeimā būtu 46 balsis. Valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (JL), balstoties uz sabiedriskās domas aptauju rezultātiem, iepriekš ir pieļāvis, ka pašreizējā valdības koalīcijā esošie spēki varētu gūt vairākumu 10.Saeimas vēlēšanās un turpināt strādāt. Esošās koalīcijas pārstāvji ir vienojušies jau svētdien, 3.oktobrī, tikties, lai runātu par tālāko sadarbību.

Komentāri (137)

ieva_sture 01.10.2010. 09.54

Man šķiet, ka atslēgas vārdi šajā ziņā ir “iedzīvotāji prognozē”. Tas gan nav precīzi atrunāts, bet izskatās, ka šī ir viena no tām aptaujām, kur cilvēkiem prasa “kādas partijas iekļūs Saeimā (un cik vietas dabūs)?”, nevis “Par ko jūs balsotu, ja vēlēšanas būtu šodien?”.

Tā ir milzīga atšķirība, jo atkarībā no jautājuma, man šķiet, tieši PLL izredzes strauji mainījās. Reklāmas apjomu dēļ visi viņiem paredz drošu iekļūšanu, bet mazāk ir to, kas balsos tieši par viņiem.

+19
-1
Atbildēt

2

    astra_ozo > ieva_sture 01.10.2010. 13.32

    35 % par, Ēlertes vārdiem runājot, kolonistiem. Kaut kā negribas ticēt. Freimanim galvenais ir ievilkt PLL Saeimā, tāpēc arī visa šī spēle ar reitingiem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Edzs > ieva_sture 01.10.2010. 13.27

    @tomsmiks
    _…atslēgas vārdi šajā ziņā ir “iedzīvotāji prognozē”…Reklāmas apjomu dēļ visi viņiem [PLL] paredz drošu iekļūšanu, bet mazāk ir to, kas balsos tieši par viņiem._
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    interesanta doma, paldies.
    ta tas varetu but.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Ilziiiic 01.10.2010. 10.17

…turpinājums no iepriekšējā komentāra…
Skaidrs, ar LNNK večiem jau iebrauktas taciņas un jebkuru lopu varēs sadalīt, bet tie sīkpirži var ietiepties pie principa stulbu ideālu vārdā. nē, uz tādiem nevar paļauties, jo visu taču nosaka acīmredzamais naudiskais izdevīgums.

arī mani balsot par VL atturēja fakts, ka tikai spožs līderis Dzintars, vēl Visvaldis Lācis un vēl daži cilvēki, kuri būtu cienīgi no profesionālā viedokļa. Pārējie tomēr tikai ideālisti, kas nav maz, bet nepietiekami.

Tomēr!
Lembim paldies, rīt iešu kārtīgi gremdēt vairākumu LNNK un plusot VL sarakstā.
Lai puikas iet elpot vecajiem komuņagām un “zagļiem likumā” pakausī

+19
-3
Atbildēt

0

andris902 01.10.2010. 09.57

…jāatgriežas pie Freimaņa kungam jau kādreiz teiktā – vai aptaujātais vispār saprot, kā tiek sadalītas vietas pēc Saeimas vēlēšanām?….ja cilvēks to nesaprot – tad šo aptauju var pieņemt tikai, kā aptaujātā mīļākā skaitļa nosaukšanu….piedodiet, Freimaņa kungs!…tās ir pupu mizas!… :)))

+18
-3
Atbildēt

1

    astra_ozo > andris902 01.10.2010. 13.39

    Vakar runāju ar vienu dāmu, strādā bankā, 2 augstākās izglītības. Viņa no politikas pilnīgi neko nejēdz. Viņai nav laika interesēties par politiku, viņa pat īsti nezināja, ka Šķēle ir kopā ar Sleseru. Viņa, piemēram teica, ka Šlesers jau tagad kopā ar Ušakovu…
    Domāju, ka daudziem cilvēkiem, kas atbildējuši uz aptaujas jautājumiem ne tikai nav nekādas skaidrības par vēlēšanām, kā ievēl, kā skaita balsis, bet viņi labi, ja zina trīs partijas. Vai no šādas aptaujas var kaut ko izsecināt… ???

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu