Ekonomistu apvienība visaugstāk vērtē PLL programmu • IR.lv

Ekonomistu apvienība visaugstāk vērtē PLL programmu

45
Kristaps Kuhaļskis, F64

Ilgtspējīgas un saturīgas arī VL–TB/LNNK un ''Vienotības'' priekšvēlēšanu programmas

Ekonomistu apvienības 2010 (EA2010) ekspertu vērtējumā visaugstāko atzīmi – 70,8 punktus no 100 iespējamajiem – ieguvusi apvienības ''Par labu Latviju'' (PLL) priekšvēlēšanu programma. Nākamās pēc ilgtspējas un saturīguma esot ''Visu Latvijai'' – TB/LNNK (VL–TB/LNNK) programma ar 68,2 punktiem un ''Vienotības'' programma ar 67,8 punktiem.

Riskanta ir situācija ar tieslietām partiju programmās – tikai dažas to uzskata par svarīgu jomu. Kā norāda eksperts Lauris Liepa, partijas, kuru programmas klusē par tieslietām, piemēram, Zaļo un zemnieku savienība, būtu vērtējamas ārkārtīgi piesardzīgi – vai nu tām nav spēju, kapacitātes un zināšanu šajā Latvijai nozīmīgajā jomā, vai arī tām ir ''iekšējais plāns'', ko pirms vēlēšanām neatklāj. Šāda pieeja tieslietu sistēmai ir ļoti bīstama, jo padara vienu no valsts pastāvēšanai nozīmīgākajām jomām atkarīgu no t.s. ''politiskā tirgus'' izdevīguma nosacījumiem, uzsver Liepa.

EA2010 prezidents Ojārs Kehris secina, ka visām sešām populārākajām partijām ir izpratne par situāciju, kurā valsts atrodas, un problēmām, kas jārisina. Trim partijām ir programmatisks redzējums par valsts attīstību tuvākajos četros gados, lai arī ''mērķi ir skaidrāki nekā redzējums, kā šos mērķus sasniegt''. Kā labu Kehris vērtē arī ''Saskaņas centra'' (SC) programmu – 53,9 punkti.

Tikai ''Vienotība'' un VL–TB/LNNK plāno ieviest eiro 2014.gadā. Partiju programmās ir maz priekšlikumu sociālās apdrošināšanas sistēmas reformai. Viena no biežākajām iecerēm ir nodokļu sistēmas progresivitāte, gandrīz visās programmās minēta nekustamā īpašuma nodokļa maiņa. Kā radikāls jāatzīmē SC piedāvājums pensiju sistēmas 2.līmenī uzkrātos līdzekļus novirzīt valsts pārvaldīšanā, norāda ekonomiste Olga Ertuganova.

Pēc ekonomista Jura Cebuļa vērtējuma, izvērstākos risinājumus Latvijas konkurētspējas uzlabošanai sagatavojušas PLL un ''Vienotība''. Kā svarīgāko nosacījumu Latvijas rūpniecības attīstībai partijas min uzņēmējdarbības vides uzlabošanu un eksporta veicināšanu, mazāk pieminētas problēmas – kvalificēta darbaspēka trūkums vai iekļūšana ārvalstu tirgos.

Nepietiekamu uzmanību partijas velta uzņēmumu aktīvu atgriešanai tautsaimniecībā. Gandrīz visās programmās minēta attīstības bankas izveidošanas nepieciešamība, bet tikai ''Vienotība'' kā galveno finanšu pieejamības nosacījumu uzsver Latvijas kredītreitinga paaugstināšanu. Partijas ir sniegušas savu redzējumu par privatizācijas procesu, taču neviena nepiedāvā izvērstus priekšlikumus valsts uzņēmumu pārvaldes uzlabošanai.

Partiju programmas vērtēja EA2010 ekspertu grupa – ekonomisti Mārtiņš Bondars, Juris Cebulis, Olga Ertuganova, Ojārs Kehris, politologs Filips Rajevskis un tieslietu eksperts Lauris Liepa, informē EA2010 pārstāve Dace Mence. Eksperti vērtēja partiju atbildes uz konkrētiem jautājumiem, socioloģisko aptauju rezultātus, sešu populārāko politisko spēku īsās un garās programmas. Vērtēšanas kritēriji – izpratne par valsts ilgtspējīgu attīstību un piedāvāto risinājumu realizācijas iespējamība.

Komentāri (45)

austrisv 27.09.2010. 17.40

“ekonomisti Mārtiņš Bondars” un Kehris!
Jāsmejas! protams, ka šitie, tā sauktie ekonomisti, visaugstak vērtēs tieši PLL ekonomisko programmu!
Kehris taču pats vecs LC politiķis un Bondars atkal tēvzemiešu politiķis, tad nu abi sadalījuši vietas pēc kārtas!!!
Kehris tik ilgi sēdēja Latvenergo padomē un tā pelnīja naudiņu! gan jau tagad paslavēs arī veco Osi, kurš droši vien, ka arī ir tajā padomju ekonomistu brandžā un to PLL programmu sastādīja! Kā tad savējos neierindos pirmajās vietās!

+39
-1
Atbildēt

0

LAURIS 27.09.2010. 17.35

Ja es apsolītu 500000000000 darba vietu un miljardiem investīciju, vai manu programmu arī vērtētu visagustāk?

+34
0
Atbildēt

4

    ♣Shaggy♣ > LAURIS 27.09.2010. 19.11

    Atļaušos prognozēt, ka diezvai Jūs vispār kāds vērtētu, tāpēc varat rakstīt cik gribat :)

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    ivetao2007 > LAURIS 28.09.2010. 13.30

    Betija, ceru, ka jūs ziniet, ka šo ekonomistu savienību ar Kehri un Osi priekšhgalā nodibināja LKP CK, iepriekš sūtot uz Ameriku mācīties “kapitālismu”, lai iemācītos pārvaldīt sagrābt paradzētos [ vispirms degvielas un enerģētikas] uzņēmumus. Viņi jau zināja ka komunisms brūk un tautas dusmu kanalizācijai sagatavoja tā saucamo Tautas fronti, iesūtot tajā poļitruku godmani. Tā čekas virspavelnieks Gorbunovs bez maz kļuva par kremkim paklausīgu Latvijas prezidentu. Kā latviešus apčakarēja – lrievi teiktu – “umu ņepostižimo”.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > LAURIS 28.09.2010. 11.50

    Viņi nepildītu to programmu, pat, ja dabūtu 50 vietas parlamentā. Programma ir nevis strādāšanai, bet balsu zvejošanai.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Guncītis > LAURIS 27.09.2010. 20.28

    bet viņi tak nepildīs to programmu, jo netiks parlamentā.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

kriksis_ 27.09.2010. 17.40

Vai shī arī ir (AŠ)² priekshvēlēshanu reklāma? Lasu un brīnos… PLL programma ir viens vienīgs populisms un utopija.

+29
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu