Pēdējā diena muzejā • IR.lv

Pēdējā diena muzejā

18
Kaspars Krafts, f64

Šodien, savā pēdējā darba dienā, no plkst.13 līdz 19 Ārzemju mākslas muzejs dāvina visiem interesentiem bezmaksas apmeklējumu.

No 1.oktobra apmeklētājiem tiks slēgts Ārzemju mākslas muzejs Rīgas pilī, Pils laukumā 3, ziņo LETA. Saistībā ar Rīgas pils rekonstrukciju Ārzemju mākslas muzejs pamazām sāk pārcelšanos uz jaunajām telpām rekonstruētajā Rīgas Biržas ēkā, Doma laukumā 6. Līdz šā gada beigām tiks veikti ekspozīciju demontāžas darbi Rīgas pilī, bet, sākot ar 2011.gada janvāri, sāksies muzeja pārcelšanās process uz Rīgas Biržas ēku.

1920.gadā Rīgas pilī darbu sāka Valsts mākslas muzejs, bet pēc Otrā pasaules kara Rīgā tika veikta mākslas muzeju reorganizācija, pārstrukturējot Valsts mākslas muzeja un toreizējā Pilsētas mākslas muzeja kolekcijas. Mākslas muzejs Rīgas pilī kļuva par Ārzemju mākslas muzeju. Savā pastāvēšanas laikā Ārzemju mākslas muzejs ir izveidojies par bagātāko citzemju mākslas krājumu Latvijā. Tajā apvienota dažādu laikmetu un tautu māksla laikposmā no 5.gadu tūkstoša pirms mūsu ēras līdz pat 20.gadsimta sākumam.

Kopš šā gada sākuma Ārzemju mākslas muzejs ir pievienots Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam.

2011.gada 20.augustā Ārzemju mākslas muzejs atkal vērs durvis apmeklētājiem jaunajā muzeja mājvietā Rīgas Biržā, Doma laukumā 6.

Rīgas Birža ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Ēka celta laikā no 1852. līdz 1855.gadam, atdarinot Venēcijas renesanses palaco formas, kas simbolizē bagātību un pārpilnību.

Līdz ar Ārzemju mākslas muzeja pārcelšanos uz Rīgas Biržu pirmo reizi tās pastāvēšanas vēsturē ēka būs pilnībā atvērta publikai. Muzejs skatītājiem piedāvās trīs apjomīgas pamatekspozīcijas, kurās rādīs Rietumeiropas un Austrumu mākslas kolekcijas, īpaši glezniecību un dekoratīvi lietišķo mākslu laika periodā no 15.gadsimta līdz 20.gadsimta sākumam. Atpazīstamākās šī muzeja vērtības ir Holandes Zelta laikmeta māksla, vācu romantisma periods, Rietumeiropas 18.-19.gadsimta porcelāns, kā arī Ķīnas un Japānas 17.-19.gadsimta māksla.

Savukārt divās izstāžu zālēs muzejam būs iespēja veidot visaugstākajām drošības, klimata, apgaismojuma, aprīkojuma prasībām atbilstošas starptautiskās izstādes.

Komentāri (18)

raivis 30.09.2010. 11.11

Es gan saprotu, ka tik ļoti priecīgs šis notikums nemaz nav, jo skulptūras un mūmijas vairs nebūs kur likt. Tā ka – marš – visi šodien ved bērnus apskatīt mūmiju.

0
0
Atbildēt

1

    ilmisimo > raivis 30.09.2010. 15.01

    skulptūras un mūmijas vairs nebūs kur likt
    ——————————————————-

    tās vazāsies pa ielām. Un prasīs uzpīpēt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

ilmisimo 30.09.2010. 10.27

Tad muzejā tagad būs Birža un ies waļļā izsuoles?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu