Krievija nodevusi Polijai Katiņas materiālus • IR.lv

Krievija nodevusi Polijai Katiņas materiālus

22
Katiņas slaktiņa upuru atrakšana 1943.gadā. Autors: AFP/LETA

Cilvēktiesību aizstāvji prasa atsākt 2004.gadā izbeigtās lietas izmeklēšanu

Krievijas Ģenerālprokuratūras amatpersonas ceturtdien nodeva Polijai 20 sējumus ar krimināllietas materiāliem par Polijas pilsoņu apšaušanu Katiņā 1940.gadā, atsaucoties uz "Interfax", vēsta aģentūras AFP/LETA.

Polijai nodotajos materiālos ir karagūstekņu saraksti, pratināšanu protokoli, slimības vēstures, miršanas apliecības un akti par apbedīšanu. Materiāli nodoti, atbildot uz Polijas pieprasījumu sniegt tiesisko palīdzību.

Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) jau 2008.gada decembrī nodeva Polijai visus tā rīcībā esošos "Katiņas lietas" dokumentus. Toreiz Krievijas FDD Reģistrācijas un arhīvu fondu pārvaldes priekšnieks ģenerālleitnants Vasilijs Hristoforovs žurnālistiem pavēstīja, ka vienota dokumentu arhīva šajā lietā neesot, un paskaidroja, ka ievērojama daļa dokumentu tikusi iznīcināta piecdesmitajos gados.

Masveidīgajā apšaušanā Katiņā 1940.gadā gāja bojā 14 000 poļu virsnieku. Viņu tuvinieki daudzus gadus mēģina panākt viņu reabilitāciju, taču pagaidām nesekmīgi. Bojāgājušo reabilitāciju atbalsta Krievijas cilvēktiesību aizstāvji no biedrības "Memorial". Viņi prasa atsākt Katiņas notikumu izmeklēšanu, kas tika izbeigta 2004.gadā.

2009.gadā Krievijas un Polijas valdību vadītāji vienojās izveidot kopīgu Katiņas lietas pētīšanas centru. 2010.gada maijā Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs solīja, ka šīs lietas materiālu atslepenošana turpināsies.

Komentāri (22)

buchamona 23.09.2010. 16.24

Nu lūk, tad kad Krievija atzīs Latvijas okupāciju, atvērs visus arhīvus, kuri ir saistīti ar LR, atbrauks šurp Krievijas premjers ar prezidentu un atvainosies par notikušo, tad arī mēs varēsim sākt runāt par labu kaimiņattiecību veidošanu ar Krieviju. Poļi pierādīja, ka tas ir iespējams, panākt šādu notikumu virzību. Kad tas notiks? Vai man to būs lemts piedzīvot savā dzīvē – tas nav būtiski. Negribētu es piedzīvot pretējas lietas – priekšlaicīgu “brāļošanos” ar krieviem, pārsteidzīgu “nevajadzīgās vēstures” aprakšanu, pamatojot to ar “skatīšanos uz priekšu – nākotnē”.

+2
0
Atbildēt

0

piziks 23.09.2010. 15.59

Labs žests! Gan ne tik izteiksmīgs, lai aizmirstu Krievijas valstiskos melus un čekistiskās blēdības, bet vērā ņemams. Ties — ļoti uzmanīgi vērā ņemams.

+1
0
Atbildēt

0

rozaa11 23.09.2010. 22.34

Žests protams ka ir labs , bet ja jāsamaksā tāda cena lai pie tiem tiktu nu tas gan ir cūcīgi no Krievijas puses (laikam jau standarts) kā saka viela pārdomām.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu