Sudraba: valsts uzņēmumi līdz šim nav pārvaldīti • IR.lv

Sudraba: valsts uzņēmumi līdz šim nav pārvaldīti

16
Valsts kontroliere Inguna Sudraba. Autors: Reinis Hofmanis, F64

Valsts kontroliere bažījas par vēl vienu krīzes vilni, ja neradīs stabilu ekonomisko vidi

Valdība līdz šim nav pārvaldījusi valsts uzņēmumus, tādēļ šim ir jābūt neatliekamam uzdevumam, sākot ar politikas definēšanu šajā jomā, ceturtdien intervijā Latvijas Radio pauda Valsts kontroliere Inguna Sudraba.

"Valdība kā galvenais akcionārs līdz šim nekādā veidā nav definējusi politiku, kā tā pārvalda savus uzņēmumus, kā uzstāda mērķus, kas ir jāsasniedz, kādai jābūt atdevei no aktīviem. Valdība būtībā nav pārvaldījusi savus uzņēmumus, tādēļ pievērsties šim lielajam sektoram ir neatliekams uzdevums," Sudrabas teikto atreferē Diena.lv.

Jautāta par mācību no ekonomiskās krīzes, Sudraba pauda: "Ja runājam par valsts pārvaldību, tad, manuprāt, mēs no krīzes neesam mācījušies to, kā pārvaldīt valsti, kā patiešām domāt par valsts iedzīvotājiem, lai viņiem šeit ir radīti apstākļi strādāšanai, labas izglītības iegūšanai, drošību par savas veselības aprūpi. Ir jāstrādā ar citu ātrumu."

"Krīze Latvijā beigsies tad, kad patiešām būs radīta stabila ekonomiskā vide. Tas, ko es redzu, manuprāt, nāks nākošais vilnis. Vēl ir viena daļa uzņēmumu, kuri šobrīd mēģina vēl izdzīvot, bet kuri ziemas laikā vai uz pavasari droši vien izsludinās bankrotus," teica Valsts kontroliere.

Valsts kontroliere valdības uzmanību valsts uzņēmumu labākai pārvaldīšanai pievērsusi jau divreiz, kad tika pabeigta 2008. un 2009.gada konsolidētā pārskata revīzija. Ministru kabinets līdz šim neesot izpildījis Saeimas uzdevumu, ko tā deva, apstiprinot 2008.gada pārskatu, proti, "jāveic grozījumi likumā par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām, ar to nosakot kritērijus, kā tiek noteikta atdeve no kapitāla".

"Noteikt uzdevumus un izveidot politiku – to var izdarīt divu, trīs mēnešu laikā. Tas nav nekas sarežģīts," piebilda Sudraba, uzsverot: ''Kā var nevēlēties efektīvi pareizi pārvaldīt to, kas pieder valstij! Tas ir sabiedrības īpašums, tāpēc tas ir valdības un ministriju pienākums – efektīvi un godprātīgi pildīt savu darbu."

Jau vēstīts, ka Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta sagatavotajā gada pārskatā par Latvijas valstij piederošajiem aktīviem secināts – valstij piederošo uzņēmumu aktīvu atdevi līdz Eiropas Savienības līmenim, valsts dividendēs katru gadu papildus iegūtu 75 miljonus latu. Kopumā pārskatā izvērtēti 142 valsts īpašumā esoši uzņēmumu aktīvi.

Komentāri (16)

dro 09.09.2010. 10.12

Rīta stundā zelts mutē. Kā gan Sudraba varēja tik ilgi klusēt? Tur vajadzīgs gribasspēks! Dzelzs lēdija – mūsu pēdējā cerība:)!:)

+4
-1
Atbildēt

3

    martins_kibilds > dro 09.09.2010. 22.49

    Ad hominem! Pašvaki. Ko tad viņa pateica nepareizi? Viņai nav taisnība? Ja tā, tad, lūdzu, argumentus!
    Man īsti nav skaidrs, kāpēc šejienes publikai ir tik jocīga attieksme pret Sudrabu? Cik atceros, viņa ir runājuši šādas lietas pie visām valdībām (atšķirībā, starp citu, no sava priekšteča Černaja, kurš avīzēs parādījās pārsvarā saistībā ar saviem īpašumiem, kas viņam no sazin kurienes mēdza uzrasties), tāpēc pārmest viņia partejiskumu it kā nevar. Iespējams, ka cilvēkiem šķiet, ka viņai ir jābūt ne tikai kontrolierei, bet arī ministru kabinetam, bet to, piedošanu, viņa nevar.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 09.09.2010. 23.11

    Cik atceros, viņa ir runājuši šādas lietas pie visām valdībām…
    ___________________
    Sudraba pie visām valdībām slavējusi Šķēli:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Es par to pašu jau sen atpakaļ aizdomājos, ka viņa tikai “kontrolē”, bet darīt jau neviens neko pēc tam nedara..

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Janis 09.09.2010. 13.14

Nu bet cik var ļaut tai Sudrbai pa tukšo vārīties.

Tak ielieciet viņu attiecīgā amatā, kur šito var sakārtot (nevis tikai “kontrolēt” a’la “suņi rej, bet karavāna iet tālāk”) un tad arī redzēsim no kāda koka taisīta.

+4
-1
Atbildēt

0

idzilums 09.09.2010. 20.05

Kur tad Sudraba bija visus šos gadus? Visu laiku tukšas deklarācijas. …Ir gan viens nopelns- palīdzēja treknajiem ‘noēst’ Loskutovu /godīgāki cilvēki ir bīstami un traucē/.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu