Sezonalitāte vai jauns burbulis? • IR.lv

Sezonalitāte vai jauns burbulis?

3
Ilustrācija — Kārlis Dovnorovičs
Sanita Jemberga

Algu pieaugums sabiedriskajā sektorā liek jautāt, vai atgriezušies trekno laiku tikumi

Valsts sektors atkal sāk pūst burbuli! Otrajā ceturksnī algu pieaugums 6,4%, privātajā 0,6%. Kā lai bizness ar šo konkurē? Tā pēc jaunāko statistikas datu paziņošanas par atalgojumu Latvijā sīkblogošanas vietnē Twitter sodījās telekomunikāciju milža Lattelecom vadītājs Juris Gulbis. Pēc provizoriskiem datiem, iekšzemes kopprodukta pieaugums 2.ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo bija tikai 0,1%. Algas aug daudz straujāk.

Lai gan tradicionāli ik gadu 2.ceturksnī atalgojumam ir tendence uzrādīt pieaugumu, jo pirmie trīs gada mēneši vienmēr ir liesāki pēc gada beigu prēmijām un atvaļinājuma naudām, šoreiz pieauguma apjoms ekonomikas vērotājus bija samulsinājis. Tas liek vaicāt, uz kā rēķina algas aug un vai tāpēc vēl vairāk būs jāsamazina budžeta izdevumi citām lietām?

Valdības izņēmumi
Ir divas grupas valsts darbinieku, kam valdība pēc dramatiskajiem samazinājumiem ir atļāvusi šogad palielināt algas. Pirmie ir Valsts ieņēmumu dienesta darbinieki, kuru algu palielināšanai reģionos valdība piešķīra 1,4 miljonus latu, kas tās vidēji palielināja par 55 latiem. Otrie ir 16 valstij piederošie uzņēmumi, kuros atļāva izmaksāt prēmijas par pērnā gada rezultātiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu