Budžetā konsolidējamā summa var būt mazāka • IR.lv

Budžetā konsolidējamā summa var būt mazāka

29
Jānis Saliņš, F64
Indra Sprance

FM: iepriekš plānotie vairāk nekā 400 miljoni var sarukt līdz 350-395 miljoniem latu

Iepriekš prognozētā nākamā gada budžeta konsolidācijas summa 395-440 miljoni latu varētu būt jāveic mazākā apjomā – 350-395 miljonu latu robežās, liecina Finanšu ministrijas (FM) jaunākā informācija par šā gada valsts budžeta izpildi.

Par to trešdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē paziņojis FM valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis, vēsta BNS.

Lai gan gala secinājumus par nepieciešamo nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas apmēru būs iespējams izteikt tikai pēc trešā ceturkšņa makroekonomisko rādītāju analīzes, patlaban konsolidācija prognozējama 350-395 miljonu latu apmērā.

Bičevskis deputātus informējis, ka līdz šā gada beigām valsts budžeta deficīts sasniegs plānoto līmeni – 8,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Lai gan patlaban valsts budžeta deficīts ir būtiski mazāks par to apmēru, kas paredzēts vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem, līdz gada beigām tas sasniegs 8,5% no IKP, jo gada pēdējos mēnešos paredzams ievērojams budžeta izdevumu kāpums saistībā ar Eiropas Savienības fondu apguvi.

Bičevskis tomēr atzīmēja – pastāv arī būtiski riski, ka faktiskā situācija var atšķirties no izvirzītajiem mērķiem, jo jebkura turpmāka papildu pielāgošana var veidot negatīvu fiskālo ietekmi uz valsts budžeta deficītu, apdraudot noteiktā mērķa ievērošanu. Turklāt, ja valsts budžeta plānotie izdevumi tiktu izlietoti pilnā apmērā, deficīts sasniegtu 9,3%, norādīja amatpersona. Bičevskis gan uzsvēra, ka parasti izdevumu izlietojums ir aptuveni 97%.

Kā vēstīts, jūnija sākumā pēc tikšanās ar starptautiskajiem aizdevējiem premjerministrs Valdis Dombrovskis (JL) atzina, ka nākamā gada budžetā varētu būt jākonsolidē 395-440 miljoni latu.

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu