''airBaltic'' padomē virza divus ar partijām saistītos • IR.lv

''airBaltic'' padomē virza divus ar partijām saistītos

31
Jānis Saliņš, F64
Sanita Jemberga

Gada pārskata daļu par zīmolu pārdošanu Flika firmai atstāj jaunās padomes vērtējumam

Satiksmes ministrija (SM) izvirzījusi trīs jaunus pārstāvjus darbam ''airBaltic'' padomē, no kuriem viens ir partijas ''Tēvzemei un Brīvībai/LNNK'' deputāta kandidātes vīrs, bet otrs – ''Jaunā laika'' (JL) domes loceklis.

Satiksmes ministra Kaspara Gerharda (TB/LNNK) un premjera biroja sniegtā informācija Ir.lv liecina, ka trīs valsts pārstāvju vietām lidsabiedrības padomē izvirzīti Nikolajs Sigurds Bulmanis, Latvijas valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes loceklis Gints Kiršteins un Rīgas domes vēlēšanās no JL savulaik startējušais Uldis Martinsons.

Uz jautājumu, vai viņa izvēle nerada pamatu pārmetumiem par kārtējo ''savējo'' virzīšanu valsts kontrolēto uzņēmumu vadībā, Gerhards Ir.lv atbildēja, ka par Bulmaņa vadītāja prasmēm viņam nav nekāda pamata šaubīties – viņš jau iepriekš valsti pārstāvējis brīvostā. Martinsons ir JL virzīts kandidāts.

Partiju finanšu datu bāze liecina, ka Bulmanis, kas savulaik atbalstīja JL un bija arī tā izvirzītais pārstāvis Rīgas brīvostas valdē, no 2002. līdz 2006.gadam partijai ziedojis 15 tūkstošus latu. Viņš savulaik vadīja ''Māras banku'', kuru iegādājās Somijas banka ''Sampo''.

Savukārt Martinsons, kurš, kā vēsta partijas mājaslapa, ir viens no Rīgas pārstāvjiem partijas domē, JL ziedojis 5745 latus. Viņš neilgu brīdi bija partijas pārstāvis lidostas padomē, pirms šo institūciju likvidēja. Martinsons pēc izglītības ir pilots, viņš ir līdzīpašnieks divos ar jūrnieku aviopārvadājumiem saistītos uzņēmumos.

Kiršteinam ir 12 gadu pieredze telekomunikāciju nozarē. Kiršteins izvirzīts, lai pārstāvētu LVRTC intereses, jo no šī uzņēmuma līdzekļiem tika finansēta nesenā ''airBaltic'' pamatkapitāla palielināšana, ieguldot obligācijās 15,5 miljonus latu. Kiršteins Ir.lv apliecināja, ka nav nevienas politiskās partijas biedrs.

Iepriekšējā padome, kurā SM kā ''airBaltic'' vairākuma akcionāru pārstāvēja ''Latvijas autoceļu uzturētāja'' vadītājs Vigo Legzdiņš, SM darbinieks Arnis Muižnieks un Tūrisma attīstības valsts aģentūras direktora vietniece Daiga Falkane (TB/LNNK), zaudēja ministra uzticību pēc tam, kad izrādījās – neinformējot SM, tā piekritusi sešus uzņēmuma zīmolus, ieskaitot ''airBaltic'', pārdot uzņēmuma vadītāja Bertolta Flika firmai.

Par šī darījuma niansēm, piemēram, cik ''airBaltic'' jau ir samaksājis par zīmolu izmantošanu un kad tie tiks atdoti, arvien nav skaidrības, lai arī Fliks publiski solījis informāciju sniegt.

To vajadzēja precizēt padomes sēdē piektdien, taču tā nenotika, jo uz sēdi bija ieradušies vai telefonkonferencē gatavi piedalīties tikai valsts pārstāvji. Sēdei nebija kvoruma, Ir.lv atzina Vigo Legzdiņš.

Savukārt akcionāru pilnsapulcē abas puses vienojušās, ka padome uzskatāma par atlaistu, jo viens no akcionāriem izteicis tai neuzticību, turklāt viens no padomes locekļiem iesniedzis atlūgumu. Jauno padomi šodien nevarēja apstiprināt, jo ''Baltijas Aviācijas sistēmas'' (BAS), kas pieder Flikam un kontrolē 47,2% uzņēmuma akciju, nebija izvirzījusi savus pārstāvjus. SM kā akcionāru pārstāv valsts sekretārs Anrijs Matīss, kurš Ir.lv apliecināja, ka valsts bijusi gatava padomi apstiprināt nekavējoši un tādēļ BAS lūgts parakstīt apliecinājumu, ka nedēļa bez padomes uzņēmumam neradīs zaudējumus.

Akcionāru sapulcē apstiprināts ''airBaltic'' gada pārskats ar atrunu, ka zīmolu pārdošanas darījuma izdevīgumu un atbilstību valsts interesēm analizēs jaunā padome. Ja to atzīst par neizdevīgu, valstij ir tiesības vērsties pret valdi un padomi par zaudējumu nodarīšanu, skaidroja Matīss.

Akcionāru sapulcē nav akceptēta arī pārvaldes institūciju atbrīvošana no atbildības par iepriekšējā gada darbību, kā tas tradicionāli notiek, jo valsts bija pret. Valsts ir lielākais akcionārs ar 52,6% akciju.

Akcionāru sapulce turpināsies nākampirmdien, kad paredzēts apstiprināt jauno padomi.

Komentāri (31)

dro 30.08.2010. 15.29

Piekrītu Bet, ka nepieļaujami, ka no amatpersonām netiek prasīta atbildība.
Dzerim
Vai tad labāk būtu, ja tiktu izvirzīti it kā ar partijām nesaistīti cilvēki? Ja notiks rebes, šoreiz varēsim vainot JL.

+7
0
Atbildēt

2

    austrisv > dro 02.09.2010. 16.06

    džeri!
    Vai tad politiskā atbildība nav jānovērtē vēlētājam!!!
    Kas liek balsot par aptraipītu reputāciju partiju biedriem!?
    Piemēram , Straume, Ūdre, Roze utt! manuprāt vēlētāji ir ir tos vērtējuši!!!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > dro 30.08.2010. 15.45

    Un vai tad partiju cilvēki kādreiz reāli par ko ir atbildējuši, kaut kā neatceros?
    Manuprāt, par katru lietu jāatbild vienam konkrētam cilvēkam, kolektīvā atbildība ir sinonīms bezatbildībai, Latvijā politiskā atbildība tāpat nestrādā.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

austrisv 30.08.2010. 15.14

Traki ir tas, ka mūsu valstī vēl joprojām nav noteikta amatpersonu atbildība par valstij nodarītiem zaudējumiem. Manuprāt,vismaz tagad nemaz nav slikti, ka padomēs ieceļ pārstāvjus ar atbilstošu izglītību, kuri vismaz atbild vai ir spiesti atbildēt partijas biedru priekšā. Vai tad parasts profesionālis ir par ko atbildīgs! Kurš tad viņam to atbildību prasīs?
Kā te rakstīts, tad Martinsons ir pilots pēc izglītības. protams svarīga ir laba reputācija un tas pat ir ļoti, ļoti svarīgi un pat pirmkārt: Tavi darbi līdz šim!

+5
0
Atbildēt

3

mary75 30.08.2010. 15.21

To zīmolu skaidrs, ka vairāk neredzēt, to Gerhards un Fliks ir veiksmīgi “noshemojuši”
Un arī šī shēmiņa nav slikta – partija tevi virza labi apmaksātā amatā, lai tu vari ziedot partijai, tu ziedo partijai, tātad, partija tevi virzīs labi apmaksātā amatā, un visi apmierināti.
Visa Latvijas valsts politika un uzņēmējdarbība ir viena shēmošana.

+6
-1
Atbildēt

1

    putekliic > mary75 30.08.2010. 16.52

    Tāpēc visus valstij piederošos uzņēmumus pie pirmās izdevības vajag privatizēt. Izņemot varbūt pāris stratēģiskos monopolus, kā Latvenergo, LDz. Tāda sajūta, ka visi valstij piederošie (vai daļēji piederošie) uzņēmumi tiek speciāli pieturēti, lai kalpotu ka partiju un dažu uzņēmēju barotnes.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu