Valensa: pasaule vēl nav tikusi galā ar aukstā kara sekām • IR.lv

Valensa: pasaule vēl nav tikusi galā ar aukstā kara sekām

25
EPA/LETA

Nākamnedēļ atzīmēs 30 gadus kopš poļu arodapvienības "Solidaritāte" dibināšanas

Apritot 30 gadiem kopš neatkarīgās poļu arodapvienības "Solidaritāte" dibināšanas, tās kādreizējais leģendārais līderis Lehs Valensa atzīst, ka pasaule vēl nav pilnībā pārvarējusi aukstā kara sekas, vēsta LETA-AFP.

""Solidaritāte" pielika punktu dalījuma laikmetam, paverot ceļu Vācijas un Eiropas apvienošanai," atzīst Valensa, piebilstot, ka pasaule tomēr nav spējusi uzturēt poļu antikomunistiskās kustības uzdoto tempu.

"Mums joprojām ir struktūras, kas saglabājušās no senajām dienām [un] kuras joprojām nepieciešams reorganizēt un modernizēt," norādīja Valensa, ar to domādams NATO, kas nav vēl spējusi atrast savu vietu jaunajā pasaules kartībā pēc sava kādreizējā sāncenša – Varšavas pakta bloka – zaudēšanas.

Savā intervijā viņš kritizēja arī "kapitālismu, kurš raugās uz naudu, nevis cilvēku".

"Tik ilgi, kamēr mēs neko nedarīsim, mēs darbosimies, pamatojoties uz novecojušiem priekšstatiem un pasaule nebūs drošībā," atzīst kādreizējais "Solidaritātes" līderis, norādot, ka eiropiešiem beidzot vajadzētu nonākt pie kopīgas rīcības.

"Viņiem jāsaprot, ka ar nacionālajām valstīm ir cauri. Daudzās jomās, vai tā ir ekoloģija, informācija vai ekonomika, vairs nav nedz Francijas, nedz Polijas," uzsvēra Valensa. "Katrai valstij ir atšķirīga veselības pakalpojumu vai nodokļu sistēma. Tā tas nevar turpināties!"

Valensa atkāpās no "Solidaritātes" līdera amata, kad 1990.gadā tika ievēlēts par Polijas prezidentu. Valensa joprojām bauda lielu ietekmi gan pašā Polijā, gan aiz tās robežām.

Šobrīd 66 gadus vecais bijušais "Solidaritātes" vadītājs oficiāli skaitās pensionārs, taču turpina aktīvi ceļot un plašajā Gdaņskas birojā uzņemt apmeklētāju straumes. 1983.gadā par nopelniem nevardarbīgajā cīņā pret komunistisko režīmu Valensa saņēma Nobela miera prēmiju.

Arī tagad viņš turpina aktīvu sabiedrisko darbību. "Ir milzīgs skaits lietu, par ko iestāties," uzsver Valensa. Starp pēdējām viņa aktivitātēm bija cīņa par Kubas politieslodzīto atbrīvošanu un to Ukrainas televīzijas kanālu aizstāvība, kuriem varasiestādes atņēma licences. 

Komentāri (25)

Igors Daņiļēvičs 28.08.2010. 22.03

Intervijā Valensa kritizēja arī “kapitālismu, kurš raugās uz naudu, nevis cilvēku”.
———————
Tā diemžēl ir taisnība. Un rietumu investori, kas atnāca ar saviem kapitāliem uz atbrīvotājām A-Eiropas valstīm uzvedās precīzi šādi. Tas lielā mēra diskreditēji rietumus un demokrātiju. Arī Latvijā, kur mēs piedzīvojam cinisku un agresīvu skandināva biznesa uzvedību. Tādu kas nesmādēja sadarbību ar, acīmredzamu, korumpētu, alkatīgu un aprobežotu vietējo politeliti. Piedevām izmantoja vietējo pieredzes un zināšanu trūkumu. Kas galu galā noveda pie ekonomiskas un sociālas katastrofas, par kuru mēs maksāsim paaudzēs.

+9
-2
Atbildēt

9

    P_Dancis > Igors Daņiļēvičs 29.08.2010. 11.13

    Otto – pilnībā tev piekrītu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Igors Daņiļēvičs 28.08.2010. 23.24

    Trekno gadu” noziegumus grupā paveica vietējā politelite ar skandināvu finansistiem./
    —————————–
    ok.
    Kad būsim tuo savu “pulētuo elitu” nuotiesājuši un ietupinājuši, tad prasīsm izduot “zlostnijs vikingus”

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ir_lv > Igors Daņiļēvičs 29.08.2010. 01.02

    Ja reiz “viņi”, proti, skandināvu – zviedru finansisti precīzi zināja, ar ko beigsies visa šķaidīšanās ar kredītiem, tad jaut. – kāpēc viņi to darīja?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Igors Daņiļēvičs 29.08.2010. 09.05

    Nē, nu kas tie latvieši par tādu tautu, kurus vienmēr kāds apbižo, un kuru nelaimēs vienmēr vainīgi citi?
    Tad krievi, tad ēbreji, tad briesmīgie briti čurā pie mēsu Brīvības pieminekļa, “ģēnijs” Segliņš pat atļāvāss izteikties nievājoši par visu britu nāciju, un te atkal skandināvi tie ļaunie?
    Un paši mēs gan tādi naivi un nepieredzējuši, tādi tīri un nevainīgi zelta gabaliņi, ko ļaunie kapitālisti un kas tur vēl aptīra un izmanto.
    Bet, varbūt, vienkārši vajag sabūvēt tualetes Rīgas centrā un pieņemt likumdošanu, kas neļautu izveidoties kreditēšanas burbulim?
    Kaulītim to teica pat SVF un PB eksperti, bet, vajadzēja taču ātri uzvārīties, kurš tad to visu ņēma vērā?
    Man atkal šķiet,ka vaina, pirmkārt, jāmeklē pašos, bet, to mums darīt nepatīk un negribas.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Ļoti precīzi.Skandināvu bankas arī tagad labi jūtas.Kāda ir bankrotējusi? Ja neskaita papīra vaimanas par zaudējumiem, realitātē šiem ir īpašumi( pagaidīsim )un ģimenes kuras var vajāt paaudzēm.Risks bija,ir? Nu,ap 0,1%, ja nu viss nodeg, un famīlija uztaisa kolektīvu suicīdu.Protams,pērkamie latvju politiķi šo visu atļāva,arhaisko likumdošanu nelaboja, un dikti vainot ārvalstu biznesmeņus par iespēju izmantošanu ir lieki.Paši,visu paši.Kā arī citās jomās.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Kāpēc viņi to darīja? Tur precīzas un skaidras atbildes. Vispirms kapitālistiem tā ir ierasta prakse – kaut ar īstermiņa zaudējumiem, bet nopirkt tirgus daļu, kas dos ienākumus nākotnē. Faktiski skandināvu bankas šādi ieguva kontroli pār finanšu/banku tirgu Latvijā. Latvijā kā tirgus it kā nav liels – kaut kādi tur 2 mil iedzīvotāji, bet raugoties uz to, ka šis ir ģeopolitiski būtisks tranzīta mezgls, viena no reģiona aktīvākajām un lielākajām pilsētām, tad tas jau ir ļoti būtiski. Ir vēl virkne būtisku apsvērumu. Kaut kādā ziņā esmu šos jautājumus apskatījis grāmatā “Latvieši ir visur”. Tas gan ir globāls dēku gabals, kur zviedru tēma ir skarba, bet kā viena no blakuslīnijām. Bet atbildes ir. Un vēl kādas :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Tāpat skandināvi skaidri zināja, ka gaidāma ekonomiskā un sociālā katastrofa. Zviedru bankas vada labi izglītoti finanšu speciālisti ar lielu pieredzi un izglītībām. Viņi precīzi zin, ko nozīmē – augsta inflācija, pārkarsēta ekonomika, tekošā konta deficīts, kas balstīts uz patēriņu nevis attīstības tehnoloģijām, nenormālā ēnu ekonomika un vājprāts NĪ cenās. Tas, ka burbulis sprāgs viņiem bija skaidri zināms, bet viņi darīja visu, lai šo sprādzienu un sekas padarītu vēl traģiskākās Latvijas tautai un valstij. Viņi ir noziedzīgas grupas līdzdalībnieki un kā tādiem ir jāatbild.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Dzeri, ir pāris pamata un principa lietas. Par noziedzīgu rīcību ir jāprasa atbildību no visiem, kas piedalījās tā pastrādāšanā. “Trekno gadu” noziegumus grupā paveica vietējā politelite ar skandināvu finansistiem. Tātad atbildība ir jāprasa no abām šīm grupām. Runājot līdzībās, ja Šlesers un pārējie “gāzēja grīdā”, tad skandināvu bankas aizrautīgi piegādāja degvielu. Piedevām, nenoliedzams ir fakts, ka viņi precīzi zināja ar ko sadarbojas. Viņi zināja, ka Šlesers ir politiķis ar ļoti apšaubāmu reputāciju. Viņi zināja, ka iepriekšējos Saeimas vēlēšanu rezultātus faktiski nopirka TP ar naudu, manipulācijām un šantāžām.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > Igors Daņiļēvičs 28.08.2010. 23.01

    Nez kapēc visur citur par skandināviem nesūdzās.
    Varbūt, ar necivilizētiem postpadomiskām atraugām, kas, pa lielam, arī ir mūsu politbiznesmeņi, civilizēti uzvesties vispār nav iespējams?
    Un vispār, no kura laika par mums jārūpējas skandināviem?
    Varbūt, atbildība, tomēr, jāprasa no pašu politiķiem, un, beigu beigās, izrādīsies, ka nav ko vainot, jo vēl patreiz populārākais politiķis Lembergs un 66% pilsoņu uzskata, ka nemaksāt nodokļus – tas ir normāli?

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

mxblack 29.08.2010. 08.18

Lai kādu sodītu, ir vajadzīgi konkrēti fakti, nozieguma sastāvs un pierādījumi, kā arī prokuratūras vēlme to darīt. Un ko tad šodien var nosaukt par afēru, ko par biznesu? Nav konkrētas šķirtnes. Viss ir sajaucies vienā putrā, jo likumi ir tā samudžināti, ka pat konkrēto nozaru juristi tur jūtas kā svešos džungļos. Daudzi likumi ir piemēroti konkrētai situācijai, kad korumpētie deputāti atstrādaja kukuli. Tie tā arī ir palikuši darbībā. Vai valstu apvienošana to novērstu? Varbūt daļēji, bet gan jau politiķi atradīs citas iespējas kā krāpties. Ar represijām būtībā vispār neko lielu nevar panākt, atgūt zaudēto ne tik. Būtībā tā vairāk ir asinskāra atriebība, jo katrs nākošais blēdis uzskata, ka viņs neiekritīs. Vienīgais reālais kontrolieris te ir vēlētājs. Bet ja vēlētājs var pateikt, es vēlēt neiešu, tad tās ir beigas valstij un demokrātijai. Un kas nāk vietā, ko šie nevēlētāji mums varētu piedāvāt? Varbūt pirmatnējo kopienu? Tāpēc pirmkārt visa mūsu nākotne ir atkarīga no vēlētāju godaprāta, veselā saprāta un spēju atbildēt savu bērnu priekšā.

+5
0
Atbildēt

1

    Janka, Janic > mxblack 29.08.2010. 21.27

    esmu vairaakkaart uzsveeris , pienaaks taas briidis , kad deputaatiem pat vairaakos sasaukumos , vaigu sviedros buus jaaraujas lai sakaartotu mafiozo struktuuru radiito un saputroto likumdošanu…

    0
    0
    Atbildēt

    0

mary75 28.08.2010. 20.56

Valensam taisnība.
ES ir viens šizofrēnisks veidojums, kurā, no vienas puses, visām valstīm tiek uzspiesti vienādi standarti daudzās nebūtiskās lietās, bieži vien neņemot vērā ne attiecīgās valsts vēsturiskās tradīcijas, ne ģeogrāfisko stāvokli, ne ekonomisko situāciju.
Nu, saprotams, milzīgā un labi apmaksātā ES birokrātija, salīdzinot ar kuru Latvijas birokrātija ir tāds nieks, tādā veidā attaisno savu eksistenci.
No otras puses, daudz būtiskākas lietas, katra valsts lemj pati.
Manuprāt, te sen kaut kas jādara, jāveido kolīdzīgu Eiropas Savienotām valstīm, par ko savulaik Erenburgs un vēl daži rakstīja, bet, tas nav iespējams, kamēr katrā valstī tauta vēl savu valdību, tā, pirmkārt, domās par savu tautu un valsti.
Tad jāvēl kāda ESV valdība, bet, atkal lielās valstis būs ieguvējas.
Nemaz nerunājot par to, ka no savas nacionalās identitātes reti kurš gatavs atteikties.
Labi, tā ir utopija(vai antiutopija)?

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu