Medvedevs aptur autoceļa būvi cauri Himku mežam • IR.lv

Medvedevs aptur autoceļa būvi cauri Himku mežam

54
ITAR-TASS/LETA

Šis ir viens no retajiem gadījumiem, kad Krievijā varas iestādes ir reaģējušas uz protestiem

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs ceturtdien devis rīkojumu apturēt sabiedrības plaši nosodīto projektu – autoceļa būvi cauri Himku mežam ziemeļos no galvaspilsētas, lai šo projektu varētu no jauna apspriest eksperti un sabiedrība, ziņo LETA-AFP. Tas ir visnotaļ rets gadījums, ka Krievijā varas iestādes reaģē uz sabiedrības protestiem.

Vides aktīvisti jau mēnešiem centušies bloķēt pretrunīgi vērtēto projektu, kam būtu jāatvieglo satiksme starp Maskavu un Sanktpēterburgu. Viņiem pievienojusies politiskā opozīcija, protestos iesaistījušies arī pazīstami rokmūziķi.

Kā ziņots, svētdien plaša protesta akcija Maskavas centrā tika apvienota ar varasiestāžu neatļautu koncertu, kurā muzicēja viens no asākajiem Kremļa kritiķiem, rokgrupas DDT līderis Jurijs Ševčuks. Uz šo koncertu bija ieradušies aptuveni 2000 cilvēku – krietni vairāk nekā visos iepriekšējos Vladimira Putina varas gados, kad opozīcijas mītiņi un piketi parasti pulcinājuši vien nedaudzus aktīvistus.

Ceturtdien pie prezidenta negaidīti vērsās arī valdošā partija "Jedinaja Rossija" ("Vienotā Krievija"), lūdzot "tikt skaidrībā par ceļa trases būvi". Nav droši zināms, vai šis partijas aicinājums apspriests ar premjerministru Putinu, kas šobrīd apceļo Krievijas Tālos Austrumus, bet nepārprotami skaidrs, ka šis solis ir labi pārdomāts.

"Kaut arī pieņemts īpašs valdības lēmums par autoceļa būvi, kaut arī to izskatījusi mūsu tiesu sistēma un šajā jautājumā pieņemti lēmumi, tomēr mūsu cilvēki, ieskaitot politiskās partijas – no valdošās "Jedinaja Rossija" līdz opozīcijai -, mūsu sabiedriskās organizācijas un ekspertu aprindas saka, ka tam vajadzīga papildus analīze," savā videoblogā norādījis Medvedevs. "Ņemot vērā šos daudzos aicinājumus, es pieņēmu lēmumu uzdot valdībai apturēt lēmumu par autoceļa būvi un rīkot papildu apspriešanu ekspertu vidū un sabiedrībā."

"Labāk vēlu nekā nekad" – tā Medvedeva lēmumu komentējuši aktīvisti, paužot gandarījumu un pārsteigumu par panākto. Savukārt opozīcija to nosaukusi par pirmo konkrēto tautas protestu rezultātu visos Putina varas gados.
Šis pavērsiens Himku meža lietā liek domāt, ka Krievijas varas iestādes pēc ekonomiskās krīzes un mežu ugunsgrēku izraisītās katastrofas sākušas pievērst lielāku uzmanību sabiedrības protestiem.

Beidzamajā laikā nesankcionētajos mītiņos vērojama pastiprināta policijas klātbūtne, bet tieši šonedēļ Maskavas varas iestādes slēdza tradicionālo opozīcijas protestu vietu – Triumfa laukumu, apjožot to ar milzīgu žogu un izraisot aizdomas, ka tur sāks būvēt pazemes autostāvvietu. 

Komentāri (54)

shefere 27.08.2010. 14.34

Izskatās pēc vēl viena signāla Lužkovam, ka Kremļa atbalsts viņa ģimenes saimnieciskajai darbībai strauji tuvojas finišam.

+2
0
Atbildēt

0

daina_tabuna 27.08.2010. 11.09

Nē, nu var jau saprast vides aktīvistus, kam sap sirds par katru koku. Bet Krievijā! Valstī, kurā laukos iedzīvotāju skaits strauji krītas un pamestie lauki vienalga aizaug? Valstī, kurā bez mežiem un purviem reāli nekā cita nemaz nav, ja neskaita pilsētas (kas no kopējās valsts platības diezvai ir kaut 0,5%)? Es saprastu Brazīlijā, kur tā tiešām ir problēma. Būtu priecājušies, ka būs normāls ceļš, kas dos iespēju tā tuvumā esošajiem miestiem neaiziet nebūtībā kā citiem tūkstošiem sādžu visā Krievijas Eiropas daļā. Āzijas daļā situācija ir labāka- tur ķīnieši apdzīvo pamestās mājas.

+3
-2
Atbildēt

9

    zita > daina_tabuna 27.08.2010. 13.27

    Ja tas būtu kaut kur laukos, protams, nebūtu šādu protestu, bet Himki praktiski ir tā pati Maskava, nu tāds Maskavas guļamrajons, tāpēc mežu izciršana tur noteikti nav atbalstāma.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 27.08.2010. 12.06

    @ivanovs_aleksejs
    1) tā nav Maskava,
    2) nevajag te iepīt Latviju, kuras teritorija kopumā ir mazāka kā Maskava ar piepilsētām,
    3) aktīvisti vienmēr par kaut ko cīnās, jo ir jāatpelna ziedotāju ieguldījumi,
    4) kāpēc Tu tik aktīvi atbalsti kaut kādu procesu kaut kur ellē ratā у чёрта на куличках?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    tetrapack > daina_tabuna 27.08.2010. 15.36

    “Ne pa tēmu, bet kas tas par stilu iestarpināt tekstu angļu valodā.”
    Plus miljons. Es arī nesaprotu, vai cilvēkiem slinkums sekundi padomāt, lai atrastu atbilstošu frāzi latviski, vai arī viņi no sirds domā, ka tā skan smalkāk (kā agrāk bija ar vācu valodu).

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 27.08.2010. 11.47

    @ivanovs_aleksejs
    Brazīlijā ik minūti pazūd no tā lielā meža platība futbola laukuma lielumā- tā ir problēma. Bet pārsimts metrus plata svītra pasaules lielākajā valstī… Pseidoproblēma. Acīmredzot Krievijas vides aktīvistiem palika garlaicīgi, ka nekas nenotiek un Krievija lēnām pārvēršas par milzīgu neapdzīvotu mežu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 27.08.2010. 15.20

    Kāda vēl izciršana?! Šaura josla ceļa būvei. Pēdējo 3 gadu laikā līdzīgas operācijas veica Kokneses un Skrīveru apkārtnē, kur taisa Daugavpils šosejas dublieri. Nezinātājiem varbūt vienalga, bet es esmu sasodīti priecīgs, ka beidzot varēs normāli tikt uz “plato galu”. Salīdzot mērogus pie mums dabai tika nodarīts daudz lielāks kaitējums, bet vai kāds pīkstēja? Pragmatisms pāri emocijām- uz Krieviju tas neattiecās, neattiecas un nekad neattieksies. Viena Maskavas bērza dēļ gulsies zem buldozera ķedēm, bet kad Sibīrijā ķīnieši gada laikā izcērt mežus 2- 3 Latviju lielumā, tad vienalga- tā taču tikai Sibīrija.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Lelliite, Dollijs > daina_tabuna 27.08.2010. 11.45

    Ir, ir viņiem problēmas – ekstensīva lauksaimniecība, kam vajag arvien jaunas un jaunas zemes, kā rezultātā lietus meži tiek masveidā izcirsti.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > daina_tabuna 27.08.2010. 11.36

    Vispār šoseja meža vīdu ir laba ugunsbarjera, trases platums 400 mm ar visu infrastruktūru, kā arī iespēja ugunsdzēsējiem piekļūt tuvāk ugunsnelaimei ātrāk.
    Problēma slēpjas apstāklī, ka Himku mežš ir zaļā josla ap Maskavu un tas ir vides aktīvistu protests
    Savukārt paši himku iedzīvotāji saka ka to ceļu vajag ātrāk, jo zadalbala tranzīta plūsma caur viņu miestu.

    Pastāv jau arī versija ja vides aktīvisti pārāk daudz leksies tas mežs tiks vienkārši nosvilināts

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > daina_tabuna 27.08.2010. 12.38

    vaņa-loša apskati kaut vai google map un tad runā par aletrnatīvu kā jauno M-10 izlaists. Izskatās ka reāls risinājums pieņets caur to mežu. Kas attiecas uz mežiem ap maskavu, himki ir uz apvedceļa aiz kura arī sākas meži, meži un vēlreiz meži, un tad vēl meži

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Anita Ozoliòa > daina_tabuna 27.08.2010. 12.05

    Ne pa tēmu, bet kas tas par stilu iestarpināt tekstu angļu valodā. (“Brazīlijā atrodās 20% pasaules mežu (for the record, 40% Krievijā).”, “…bet ne Maskavā, got the point”). Parasti “krievu sarunvalodā” sasaista vārdus ar trīsstāvīgiem, lai teikums jēgu iegūst. Mūsdienu bāleliņi izmanto līdzīgu metodi, jo tā skaitās eleganti :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Signe & Eduards 27.08.2010. 22.30

No šī raksta var saprast, ka gādīgais nācijas tēvs iejaucās birokrātu visatļautībā… Taču patiesība ir diezgan triviāla. Proti, 25.08.2010. pēc U2 koncerta Maskavā DDT līderis Ševčuks lūdza Bono iejaukties šajās nebūšanās. Bono solīja savu atbalstu problēmas risināšanā (pierakstīja nepieciešamos kontakttālruņus), izsakot nožēlu, ka par šo jautājumu viņam vajadzēja pateikt jau pirms tikšanās ar Medvedevu (tikšanās notika 24.08.2010. Sočos).
Re ko dara rokmūzika! Drīz krievi sūdzības rakstīs nevis uz ECT, bet gan Bono.)))))))) ,

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu