Prasa izbeigt kriminālprocesu pret Neo un žurnālisti • IR.lv

Prasa izbeigt kriminālprocesu pret Neo un žurnālisti

31
Pikets Neo atbalstam pie valdības. Autors: Lauris Vīksne, F64

"Reportieri bez robežām" Latvijas varas iestādēm pārmet preses brīvības ierobežošanu

Starptautiskā preses brīvības organizācija "Reportieri bez robežām" ("Reporters sans frontieres" – RSF) prasa Latvijas varas iestādēm nekavējoties izbeigt kriminālprocesu pret interneta aktīvistu Ilmāru Poikānu jeb Neo un žurnālisti Ilzi Naglu, kuri izgaismoja drošības caurumu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS).

RSF nostāju aģentūrai LETA paudis tās pārstāvis Imants Liepiņš: "Mēs esam saniknoti, kādā veidā kriminālizmeklēšana ir tikusi lietota, lai aizskartu Poikānu un Naglu. Poikāna un Naglas ziņotais bija absolūta patiesība, un viņu sniegtās ziņas neviens nav apstrīdējis. Mēs pieprasām nekavējoties izbeigt izmeklēšanu un atsaukt jebkuras apsūdzības."

Jau vēstīts, ka Poikāns ar pseidonīmu Neo, uzstājoties kā nereģistrētās organizācijas "Ceturtās atmodas tautas armija" (4ATA) pārstāvis, februārī publiskoja ziņas no VID EDS sistēmas, norādot uz tās kļūdām, kuru dēļ sistēmā var netraucēti iekļūt neautorizētas personas. Poikāns, kurš strādā Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūtā, spēja nokopēt 7,4 miljonus klasificētu dokumentu, izmantojot vienkāršu, pašrakstītu skriptu.

Par notikušo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "De facto" sabiedrībai pavēstīja Nagla. Poikāns tika aizturēts uz vairākām dienām. Žurnālistes dzīvesvietā notika tiesas nesankcionēta kratīšana, policijai rīkojoties ar aizbildinājumu, ka var tikt apdraudēta sabiedrības drošība. Eksperti norādīja, ka šī likumu norma parasti tiek izmantota, ja ir runa par terorisma vai smagu noziegumu, piemēram, slekavības, narkotiku izplatīšanas, utml., draudiem. Savukārt izmeklēšana pret VID amatpersonām un EDS izstrādātājiem, kas pieļāva sistēmas kļūdas un nenovērsa datu noplūdi, izbeigta bez būtiskiem sodiem.

Pēc RSF domām, varas iestāžu aktivitātes pārkāpj Eiropas mediju brīvības standartus. Kā uzsver organizācija, Poikāns un Nagla nav jāvaino VID kļūdās, jo viņi izmantoja savas tiesības publiskot sabiedrībai nozīmīgus faktus.

"Mēs stingri nosodām šo ļoti dīvaino un vienpusējo pieeju, kādu šai lietai piemērojušas Latvijas varas iestādes," uzsver RSF. "Cilvēki, kas ir atbildīgi par problēmu, ir atstāti sveikā, kamēr apsūdzēti tiek tie, kas leģitīmi informēja pārējos pilsoņus par briesmām viņu personas datiem. Atbildīgās iestādes, šķiet, vēlas apklusināt medijus šajā gadījumā, kad galvenais jautājums ir par valsts atbildību notikušajā."

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa nolēma izbeigt administratīvā pārkāpuma lietu pret Jāni Kuzinu par nesankcionētu Neo un žurnālistes Naglas aizstāvības akciju "Brīvību Neo" un piketa rīkošanu bez kārtības uzturētājiem. Kā ziņo LETA, ceturtdien publiskotajā tiesas lēmumā teikts, ka nav pierādīta Kuzina kā piketa organizatora loma. Ar administratīvā pārkāpuma materiāliem un tiesas sēdē uzklausītajām liecinieku liecībām nav pierādīts, ka tieši Kuzins bija persona, kura organizēja un rīkoja minēto piketu un bija atbildīgs par piketa norisi. Tādējādi viņa darbībās "nav iespējams konstatēt administratīvā pārkāpuma protokolā norādīto administratīvā pārkāpuma sastāvu", secinājusi tiesa.

Komentāri (31)

Igors Daņiļēvičs 26.08.2010. 11.42

“Vairākus mēnešus vēlāk viņa un Poikāns tika arestēti uz vairākām dienām”
————————-
Nagla netika arestēta. Tikai izkratīts viņas dzīvoklis, atņemts un izurķēts privātais dators. Tā bija nesamērīgā un muļķīgā rīcība no policijas puses.

+12
-2
Atbildēt

1

    archoftriumph > Igors Daņiļēvičs 26.08.2010. 15.07

    policijai buutu pieticis naglas klaatbuutnee paarbauduiit vinjas datoru uz vid informaacijas klaatesamiibu jo taads datu apjoms nav nosleepjams. tad arii nebuutu zurnaalista tiesiibu aizskarsana jo zurnaaliste pati vareeytu sekot ka netiek lasiita vinjas korespondence.

    musu policija diemzeel sirgst ar lieluma maaniju un nesodaamiibas apzinju. ceru ka vairs ne ilgi.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

mary75 26.08.2010. 11.17

Procewss pret Poikānu ir nepārprotams uzbrukums vārda brīvībai un žurnalistu tiesībām paust sabieriskā labuma informāciju, neatklājot avotus.
Tas ir nepārprotams apkaunojums valstij , tās tiesībsargājošai sistēmai, un, konkrēti, Mūrniecei, kurai, spriežot pēc viņas izturēšanās, tā ir personiska vendetta un personiska cīņa.
žēl, ka viņa nesaprata, ka jau sākumā šis process bija jāaptur nozieguma sastāva trūkuma dēļ, tagad nu vairs ne uz priekšu, ne atpakaļ.
Ja tur būtu kāds nozieguma sastāvs, tas sen būtu atrasts, acīmredzot, patreiz tas izmisīgi un diezgan neveiksmīgi tiek meklēts.
JL un Vienotībā kārtējo reizi apbrīnojamā cietpaurībā nesaprot, cik sliktu PR tiem nostrādā šis process.
Būtu es PLL atbalstītājs, šo te kārti es izspēlētu perfekti, brīnos, ka viņi to nedara.

+12
-4
Atbildēt

15

    Arija Saleda > mary75 26.08.2010. 14.02

    Sakiet cienītais man mazizglitotajam, kā preses brīvību aizskar poikāna aizturēšana. Ne viņš ir žurnālists, ne viņš tika noķerts spīdzinot un izspiežot info no Naglas.
    kaut kā vajadzētu nodalīt info zagšanu ( nosodāms porcess) no nelikumību ( kaut gan kas tur nelikumīgs, panti tiek ievēroti) atmaskošanas.
    Pirmie bija, valsts uzņēmumi, tagad seko Lembja ģimeme, īpaši jau viņa bērni nav amatpersonas, tad nākamie sekos kaut kādi pusvadoņi un beigās arī nopublicēs tās pašas Naglas, Dombura vai Strautmanes vai Jaunalksnes kontu izrakstus un tad gan būs lielais aij aij aij par info zādzību un nekaunīgu izmantošanu.
    Kaut kā tuvredzīgi tauta apskata šo problēmu

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 26.08.2010. 21.21

    Poikāns, Lapsa, utt. publicējuši informāciju, kaas satur sabiedrisko labumu.
    Tas ir jebkura žurnalista pienākums.
    Policija nedrīkstēja kratīt Nagles datora saturu, vispirms tai bija jāpalūdz, lai viņa pati izsniedz nepieciešamo informāciju.
    žurnalistus aizsargā speciāls likums, kas ir virs krimināllikuma, žurnalists, izņemot kā caur tiesu, drīkst savus informācijas avotus neatklāt.
    Policija, ielaužoties datorā, pārkāpa šo likumu.
    Gribētos, lai lieta nonāk līdz ECT, Latvija atkal noteikti zaudēs, kā visas līdzīgas lietas.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dmitrijsk > mary75 26.08.2010. 13.23

    VĒL DAUDZAS PAAUDZES dzīvosim ŠAJĀ, NENORMĀLO CILVĒKU, Latvijā. NETICU, ka kas mainīsies MŪSU paaudzē.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ilva > mary75 26.08.2010. 14.55

    tieši tā. Kaut gan Mūrniecei vēl ir laiks publiski paziņot savu nostāju. Piemēram, ka viņa neatbalsta tiesvedību pēc likuma gara pret I.Poikānu. Tomēr iejaukties izmeklēšanas darbībās un ietekmēt iznākumu neredz iespēju tiesiskā valstī, jo šādā gadījumā nostāda sevi vienā ierindā ar jaun-f.ašistiem

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > mary75 26.08.2010. 19.10

    Pavērojot pašreizējo Naglas darbošanos LTV ir skaidrs, ka viņa atbalsta PLL un ir pret V. Tāpēc algu publicēšana faktiski bija viens veids kā parādīt Dombrovska vājumu un nespēju ieviest kārtību valsts pārvaldē (tā to Loti daudzi cilvēki arī uztvēra – varat palasīt to dienu komentus i-netā). Domāju, ka patiesībā arī Neo ir nostrādājis par labu PLL. Policijas darbības neapšaubāmi bija likumīgas, bet Mūrnieces neprasmīgais PR to visu padarīja vēl muļķīgāku un saasināja situāciju,viņai vajadzēja nākt klajā ar precīzu paziņojumu, ko viņa nosoda, kam piekrīt. Nezinu iemeslu, bet neprot sevi V pasniegt.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    andris > mary75 26.08.2010. 13.23

    Tāpēc Mūrniece būs jāizsvītro :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > mary75 26.08.2010. 12.36

    Ja šeit kāds pacels krievu valodu, tad personīgi es centīšos pārcelties uz citu valsti.
    _______________________
    Kas tā par stulbu pozu? Tāda paša retorika māmiņu apvienībai un katram trešajam portāla viesim! Valsts nav trepīte, kur spēlēties, un ja kaut kas nepatīk, tad aiziet uz nākošajām. Šī ir arī Jūsu valsts, Bronksa kungs, un Jums par to jānes atbildība kā visiem pilsoņiem. Ja situācija valstī neapmierina, tad jācīnās, lai to izlabotu, nevis kā kaprīzei jaunuvei ar savām lellēm jādodas uz citu smilšu kasti.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > mary75 26.08.2010. 12.48

    Ino pareizi jau visu saki, bet paskaties kas darās. AŠ2 atklāti salaulājies ar SC un gaida no Krievijas kaulus, ZZS tāds premjers, ka Alkapone paliek ēnā. Vienotības priekšvēlēšanu kampaņas vispār nav, jo līdz manīm tā neatnāk. Maskavas mērs te jūtās kā otrās mājās. Abi ar žirinovski runā ko pagadās. 9 maijā pasākums lielāks nekā 18. novembrī. Ārlietu ministrijas augstākās amatpersonas grib lai aizmirstam vēsturi.
    Ino un kur tavuprāt šie rati ripo???

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > mary75 26.08.2010. 11.36

    Es domāju Latvijā maz cilvēku kas tic ka kāds raujas uz politiku dēļ valsts vai tautas.Bizness un nekas vairāk.
    DZERIS49 kā tev liekas, kur ir problēma pēc VID, Zemesgrāmatas, un banku kontu datiem uzdot jautājumu PAR KĀDU NAUDU…? Pie kam gan sievai, gan sievas mātei u.t.t:) Neviena partija par to pat neiepīkstas, kaut tas ir vieglākais ceļš apkarot korupciju un ēnu ekonomiku. Bet vieglāk tak pūst mums miglu un imitēt līdz nemaņai.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > mary75 26.08.2010. 11.55

    Un neviens mēdijs vai žurnālists pat pirms vēlēšanām par to nerunā un necīnās.
    Secinājums- visiem šī cūku kūts ir ērta un silta.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > mary75 26.08.2010. 11.44

    Ne tā kā vajag tas ir kā??? par SC?? Ja šeit kāds pacels krievu valodu, tad personīgi es centīšos pārcelties uz citu valsti. Saviem bērniem tādā LATRUS valstī nenovēlu dzīvot.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 26.08.2010. 11.30

    Es domāju, tā ir iebaidīšana – jūs, kvaukšķi, mūsu lauciņā nebāžaties, nav jūsu daļa, cik mēs tur paši sev un savējiem maksājam, un tur vienoti gan pozīcija, gan opozīcija.
    Tāpat kā vienoti nobalsoja par savu algu nesamazināšanu.
    Jo, ja kvaukšķi pārāk daudz zinās par to, kā šai valstī pilnīgi legāli tiek izsaimniekota nauda, tas taču apdraudŗes šīs te mūsu kleptokrātiskas iekārtas pamatu pamatus.
    Un, visvairāk jau tas nepatīk augstākām amatpersonām un augstāko birokrātiju, kuri ietekmē politiķus.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    disassociative > mary75 26.08.2010. 11.39

    Arī kvaukšķiem var pietrūkt reņģu un kvaukšķi var kļūt ļoti dusmīgi. Un vēlēšanās nokvaukšķēt ne tā kā plānots.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 26.08.2010. 11.47

    Tāpēc jau 20 gadus neievieš ne 0 dekl. visiem, ne legālo prezumpciju, lai nebūtu iespējams pajautāt – par kādu naudu?

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > mary75 26.08.2010. 11.23

    Karavīru tiesā dēļ 4 patronām… Mums ir demokrātija PSRS mērcē.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

Igors Daņiļēvičs 26.08.2010. 15.11

Vissvarīgākais šajā stāstā ir tieši žunālistes Naglas lieta. Viņas misija kā profesionālim ir sniegt sabiedrībai informāciju pēc iespējas labākā veidā par valstī notiekošo. Sabiedrībai ir jāzin kas notiek valsts pārvaldē. Cilvēkiem ir jāzin ko un kā dara politiķi un ierēdņi, kuriem viņi ir uzticējuši varu. Žurnālista pats galvenais uzdevums ir atrast un iespējami lielākai auditorijai pastāstīt par to kas notiek. Šai gadījumā Nagla uzzināja tik nopietnas lietās kā
– VID informācija ir slikti aizsargāta
– ilgstoši bijis caurums ļoti dārga IT sistēmā
– valstī daudzās iestādēs tiek ignorēti taupības pasākumi (laikā, kad tiek vēl vairāk izspiesti parastie iedzīvotāji)
– nav efektīva kontrole pār valsts līdzekļu izlietojumu, utj.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu