Simbolisks lūzums • IR.lv

Simbolisks lūzums

9
Roberts Zīle: «Neesam bijuši uz Marsa. Protams, ir kļūdas, ko es arī gribu atzīt». Foto — Reinis Hofmanis, F64

INTERVIJA. Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK premjera kandidāts Roberts Zīle un Saeimas deputāta kandidāts Raivis Dzintars piesaka Latvijas garīgā apvērsuma ideju un atzīst līdzšinējās kļūdas

TB/LNNK bija visās 9.Saeimas valdībās – gan Kalvīša, gan Godmaņa. Kāda ir apvienības atbildība par krīzi?
R.Zīle: Protams, atbildība ir. Taču krīze Latvijā tika ielaista jau 2004. vai 2005.gadā – ar īpašuma burbuli, kapitāla ienākuma neaplikšanu ar nodokli, nodokļu sloga atstāšanu uz darbaspēku. Tas veicināja tādu biznesa ētiku, ka ātri jāuztaisa vērtība uzņēmumam un tas jāpārdod. Atbildības loks ir plašāks – ne tikai Kalvītis un Co, bet visas partijas, kuras ir bijušas valdībā šajā gadsimtā.

Jums bija daudz lietderīgu priekšlikumu 2006.gada kampaņā par to, ka nodokļi jāpārliek no darbaspēka uz kapitālu un nekustamo īpašumu, taču nekas no tā šajās valdībās netika īstenots.
R.Zīle: Nē, nu, notika. 2007.gadā pretinflācijas programmā bija vairāki punkti par nodokļu palielinājumu otrajam īpašumam, uzlika ierobežojumu ļoti augošajām kadastrālajām vērtībām. Taču tas bija stipri par vēlu. Pirms tam mēģinājām to darīt no opozīcijas, bet mūsu spēks bija ļoti ierobežots – sākumā bija astoņi deputāti, ļoti ātri palika pieci.

Cenšamies izkļūt no krīzes, bet jūsu 4000 zīmju programmā par to faktiski nekā nav.
R.Zīle: Tur ir pamata virzieni, ko varētu darīt, lai konkrētām sociālajām grupām situācija uzlabotos. Garajā programmā ir daudz vairāk.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu