Es ticu uz... • IR.lv

Es ticu uz…

4
Nellija Ločmele

Jā, uz ko gan es šodien ticu, tu tici, viņš un viņa tic? Nevis zina, jūt vai jautā, bet tieši tic.

Kā skanētu modernā cilvēka vai latvieša credo? Slidena tēma, daudz iespēju pārprašanai un nesaprašanai.
Jautājums par ticību un ticēšanu iekrita kā olis kurpē, lasot Andas Burves-Rozītes interviju ar jauno katoļu arhibīskapu Zbigņevu Stankeviču. Ļoti interesants cilvēks. Audzis dievticīgā Latgales ģimenē, jaunībā norakstījis kristietību, meklējis garīgu piepildījumu budismā, bet tad jaunu kristiešu grupā atsācis lūgšanas un pēc grēksūdzes iemantojis mieru.

Katolim Stankevičam nav jāsacer jauna ticības apliecība, viņam tā ir skaidra. Taču paradoksālā kārtā tieši šā katoļa skatījumā uz Latvijas sabiedrību es saklausīju credo, kuru varētu pieņemt arī tie, kas nemeklē pārpasaulīgu atbildi uz dzīves jautājumiem. Stankevičs tā neteica, bet es atļaušos tā pārformulēt: «Es ticu uz … subsidiaritāti.» Tātad uz savu paša spēku, iniciatīvu un atbildību. Viņš ir pārliecināts par Latvijas milzīgo potenciālu, kura atraisīšana ir atkarīga no sabiedrības pamatvērtībām – cieņas, atbildības, solidaritātes un «subsidiaritātes principa, kad augstāk stāvošam nav jādiktē viss zemāk stāvošajiem, bet katra zemāk stāvoša struktūra tiek mudināta pašai tikt galā».

Subsidiaritāte būtu labs risinājums daudzviet. Piemēram, izglītībā. Pirms mācību gada sākuma uzmeklējām vidusskolēnu ģimenes, kurās 1.septembris būs ļoti atšķirīgs – vienā dēls dodas uz Šveici, otrā pa zemes ceļu kratīsies līdz pagasta centram Latgalē. Taču ne par ģeogrāfiju ir stāsts, bet gan izglītības kvalitāti un vecāku iespējām to ietekmēt. Teiksim, Zviedrijā subsidiaritāte darbojas, tur nodokļu nauda burtiski iegulst vecāku rokās kā vaučers, ar kuru maksāt par mācībām jebkurā pašvaldības vai neatkarīgā skolā, kādu vecāki izvēlas vai rada no jauna. Var rīkoties, nav jālamā ministrija vai jāemigrē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu