Ceļojošā Diāna • IR.lv

Ceļojošā Diāna

24
Jim Newberry, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license

No 24.augusta līdz 17.septembrim Rīgā, galerijā "Tasty", būs apskatāma īpaša retro fotokameru izstāde "Diana pasaules tūre", atsaucoties uz Baltijas Lomogrāfijas biedrību pārstāvju teikto, ziņo LETA.

Izstāde sastāv no trīs daļām. Pirmā izstādes daļa "Dītriha kolekcija" ir iespaidīga retro kameras "Diana" klonu kolekcija ar vairāk nekā 100 eksemplāriem.

Apmēram 60.gadu sākumā Honkongā dzima plastikā ietvertā kamera "Diana". Tā ir kulta kamera ar saviem brīnišķīgi sapņainiem fotouzņēmumiem. Tālajos 60.gados "Diana" kamerai tika veidoti analogi – katram savs šarms, īpašas detaļas un neparasti grafiskie elementi, nerunājot jau par tiešām interesantiem nosaukumiem, kā piemēram "Debutante", "Colorama", "Zodiak" vai "Future Scientist".

Izstādes sadaļā "10 Latvijas mākslinieku pārveidotas Diānas" būs skatāmas kameras, kas būs piedzīvojušas vizuālas pārvērtības. Pateicoties desmit Latvijā zināmu radošu cilvēku līdzdalībai, katra kamera būs piedzīvojusi savas vizuālās pārvērtības – viena būs ekstrēma, otra – uzjautrinoša, bet vēl cita kamera būs eleganta.

Savukārt sadaļā "Diānas foto stāsti" būs skatāmi 20 pārsteidzoši foto stāsti, kas iemūžināti filmiņā ar "Diana" kameru. Šie foto stāsti ieskicē autora attieksmi, skatījumu uz objektu vai notiekošo. Arī Latvijā, Lietuvā un Igaunijā ir cilvēki, kuri savas gaitas, ikdienu vai īpašus notikumus dokumentē ar "Diana" kameru un filmiņu. Šajā izstādē tiks prezentēti 20 Baltijā labākie "Diana" vasaras foto stāsti.

Vairākus gadus Allans Dītrihs kolekcionēja "Diana" kameras dauzdveidīgos klonus, līdz izveidoja kolekciju ar vairāk nekā 100 eksemplāriem. 2007.gadā Lomogrāfijas biedrība iegādājās šo nenovērtējamo "Dītriha kolekciju" un par godu tai ir izveidota "Diana pasaules tūre".

Ceļojošā izstāde "Diana pasaules tūre" sākās Honkongā, un līdz šim brīdim tā ir pabijusi Tokijā, Seulā, Porto, Lisabonā, Madridē, Barselonā, Parīzē, Šanhajā, Ņujorkā, Londonā un Berlīnē.

Paralēli izstādei Baltijas Lomogrāfijas biedrība rīkos arī dažādas radošās darbnīcas, kas būs par un ap kameru "Diana".

 

Komentāri (24)

ilmisimo 23.08.2010. 08.41

Gaidāma arī “Klejuojuošā Gorgona”

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu