Špakam tomēr ļaus startēt vēlēšanās • IR.lv

Špakam tomēr ļaus startēt vēlēšanās

1
Kristaps Kuhaļskis, F64
Indra Sprance

PCTVL deputāta kandidāts tiesai apliecinājis, ka samaksājis sodu un ir tiesīgs kandidēt

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) nolēmusi atjaunot apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” (PCTVL) vēlēšanu sarakstā iepriekš no tā svītroto deputāta kandidātu Sergeju Špaku.

Kā vēsta BNS, saskaņā ar Administratīvās apgabaltiesas lēmumu Špakam ir atjaunojams deputāta kandidāta statuss, jo viņš tiesai apliecinājis, ka ir samaksājis viņam agrāk piespriesto naudas sodu.

CVK iepriekš nolēma svītrot viņu no deputāta kandidātu saraksta, pamatojoties uz Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra izsniegtajām izziņām. Tās liecināja, ka divi PCTVL izvirzītie kandidāti – Špaks un Oļegs Posadkovs – sodīti par maksātnespējas procesa pieteikuma neiesniegšanu likumā paredzētajos gadījumos. Viņi sodīti saskaņā ar Krimināllikuma 214.panta pirmo daļu, un līdz ar to noteikts naudas sods, kas ir samaksāts.

Špaks savā iesniegumā bija norādījis, ka sodu ir samaksājis, līdz ar to viņam būtu jāļauj startēt vēlēšanās. Uz tiesas sēdi viņš bija atnesis šo faktus apliecinošus dokumentus, kādi iepriekš nebija nonākuši ministrijas Informācijas centra rīcībā, līdz ar to tiesa lēma, ka viņam būtu atjaunojams deputāta kandidāta statuss.

CVK 11.augustā no iesniegtajiem deputātu kandidātu sarakstiem svītroja piecus cilvēkus, kuri saskaņā ar likumu nedrīkst piedalīties vēlēšanās. Uz viņiem attiecas Saeimas vēlēšanu likuma ierobežojumi, kas noteic, ka parlamenta vēlēšanām nevar pieteikt par kandidātiem un Saeimā nevar ievēlēt personas, kuras ir sodītas par tīšu noziedzīgu nodarījumu, ja personas nav reabilitētas vai sodāmība dzēsta vai noņemta.

Komentāri (1)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu