Sarosījušies politisko spēku turīgākie labvēļi • IR.lv

Sarosījušies politisko spēku turīgākie labvēļi

25
Jānis Pipars, F64

“PLL” divos mēnešos vien savākusi nedaudz vairāk kā 135 tūkstošus latu

Pēdējos mēnešos pirms rudenī gaidāmajām 10.Saeimas vēlēšanām ar dažādām aktivitātēm sarosījušies ne tikai politisko spēku ierindas biedri un atbalstītāji, bet arī to lielākie ziedotāji, liecina publiskotie dati Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja mājaslapā, vēsta BNS.

Ziedojumi apvienībā "Vienotība" salīdzinājumā ar citām apvienībām ir krietni izkliedētāki pa tās sastāvā esošajām partijām – partija "Jaunais laiks" (JL) līdz šim savākusi aptuveni 111 tūkstošus latu, "Pilsoniskā savienība" (PS) – teju 92 tūkstošus latu, bet "Sabiedrība citai politikai" (SCP) – gandrīz 41 tūkstoti latu.

Lai arī tā ir pirmā no šogad jaundibinātajām apvienībām un pastāv nu jau teju pusgadu, kā apvienībai tai ziedoti vien 9411 lati, no kuriem 5000 latu atvēlējis bijušais "Dienas mediju" valdes priekšsēdētājs Arvils Ašeradens, kurš nu ir valdes loceklis gan PS, gan "Vienotībā".

PS atsevišķi kā partija ir saņēmusi vairākus lielos ziedojumus, tostarp 10,5 tūkstošus latu tai ziedojis arī "Latvijas Neatkarīgās televīzijas" (LNT) padomes priekšsēdētājs Jānis Dzenis. Šī paša telekanāla valdes priekšsēdētājs Andrejs Ēķis savukārt vada kustību "Par Labu Latviju!", kas atbalsta tāda paša nosaukuma partiju apvienību.

Teju 11 tūkstošus latu tai atvēlējis individuālā ražošanas komercuzņēmuma "Aktīvs" īpašnieks Dainis Rītiņš, kurš ir valdes loceklis vēl uzņēmumos "Daerrovi" un "RiDa & Co". Vēl 10 000 latu PS saņēmusi no tās valdes locekļa un Saldus novada domnieka Didža Konuševska.

JL lielāko ziedojumu – 18 tūkstošus latu – saņēmis no uzņēmumu "MWG" un "McCann-Erickson Riga" valdes priekšsēdētāja Aināra Ščipčinska. Vēl 10 000 latu saņemti no akciju sabiedrības "SAF Tehnika" valdes locekļa Didža Liepkalna, bet 9,5 tūkstoši latu – no uzņēmuma "RB Namnieks" valdes locekļa Roberta Bandoņa.

Savukārt SCP 12 tūkstošus latu atvēlējis uzņēmuma "JD birojs" valdes priekšsēdētājs Juris Danče, kurš ir valdes loceklis vēl uzņēmumos "Baltik Saule", "Scanmed" un Medicīnas tehnoloģiju piegādātāju asociācijā.

Apvienība "Par Labu Latviju!" (PLL) kopš tās dibināšanas 12.jūnijā divu mēnešu laikā vien savākusi nedaudz vairāk kā 135 tūkstošus latu, no kuriem 86% veido tādi ziedojumi, kas ir vismaz 10 tūkstošu latu apmērā vai šo slieksni pat pārsniedz.

PLL lielāko ziedotāju vidū ir tās līderi Andris Šķēle (Tautas partija, TP), Ainārs Šlesers (LPP/LC), Latvijas Hokeja federācijas prezidents Kirovs Lipmans, PLL valdes loceklis, akciju sabiedrības "Latvijas tilti" padomes priekšsēdētājs un holdinga LNK ("Latvijas Novitātes komplekss") padomes priekšsēdētājs Aleksandrs Milovs, kā arī Rīgas domnieks Andris Ameriks, no kuriem katrs apvienībai atvēlējis 18 tūkstošus latu no saviem ienākumiem. Vēl 17 tūkstošus latu PLL ziedojis tās valdes loceklis, akciju sabiedrību "Dinamo Rīga" un "Latvijas gāze"  padomēs esošais Juris Savickis.

Partijai LPP/LC ziedojumi gan bijuši pieticīgāki pat visa gada garumā – no tās deklarētajiem aptuveni 46 tūkstošiem latu 10 tūkstošus atvēlējis uzņēmuma "Tilts" līdzīpašnieks Andrejs Popovs, bet otrs šīs firmas līdzīpašnieks Sergejs Gridņevs ziedojis 9998 latus. Vēl 9999 lati LPP/LC tikuši no Viktora Grūtupa, kurš vada divus uzņēmumus – "Labs projekts" un "Stabils projekts".

TP kopumā deklarējusi aptuveni 80 tūkstošus latu, un tai lielākās veltes devis bijušais valsts akciju sabiedrības "Valsts nekustamie īpašumi" valdes priekšsēdētājs Māris Kaijaks (9000 latu), bijusī Rīgas Starptautiskās autoostas padomes priekšsēdētāja un savulaik arī akciju sabiedrības "Latvenergo" padomes vadītāja Margarita Brikmane (8973 lati) un bijušais Liepājas Pētertirgus valdes priekšsēdētājs Aloizs Norkus (7000 latu), kurš patlaban ir tā padomes priekšsēdētāja vietnieka amatā.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) kopā ar tās sastāvā esošajām un sadarbības partijām līdz šim deklarējusi gandrīz 250 tūkstošus latu. Vislielākais ziedojums – 18 tūkstoši latu – saņemts no bijušā "Latvenergo" padomes priekšsēdētāja un bijušā "SEB bankas" valdes priekšsēdētāja Andra Bērziņa, kurš arī šogad startē Saeimas vēlēšanās.

Apvienība "Saskaņas centrs" – pamatā tās sastāvā esošā partija "Saskaņa" – šogad saņēmusi labvēļu atbalstu aptuveni 191,5 tūkstošu latu apmērā. Visvairāk – 12 tūkstošus latu – ziedojis uzņēmuma "Vidus EDCI" valdes priekšsēdētājs Renārs Rutkis, kurš ir valdes loceklis vēl 12 uzņēmumos. Nedaudz mazāk – 10,5 tūkstošus latu – ziedojis piecu uzņēmumu, tostarp "Solo projekts", "ML Projekts", "Kurzeme Investment Group", "Liepu gatve" un "Bulduru 29", valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Lauva. Pa deviņiem tūkstošiem latu "Saskaņai" ziedojusi arī Valērija Kargina dzīvesbiedre Anna Barinova un viņa dēls Rems Kargins.

Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) ienākumus pamatā veidojuši nevis daudz nelielu ziedojumu, bet atsevišķu uzņēmēju lielāki dāvinājumi, tostarp tradicionāli viena no lielākajām veltēm – šoreiz 14,5 tūkstošus latu ziedojis Leons Jakrins, bet vēl pa 10 tūkstošiem latu – gan Guna Eglīte, gan Uģis Piliens.

Partijai "Visu Latvijai!" visvairāk – 10 572 latus – atvēlējis tās atbalstītājs Aivars Slucis, kurš gan vienlaikus šogad aptuveni 5000 latu ziedojis arī "Vienotības" sastāvā esošajai PS.

Partija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" šogad kopumā ieņēmusi nedaudz vairāk kā 35 tūkstošus latu, no kuriem vairāk nekā trešo daļu nodrošina tās līdzpriekšsēdētājas Tatjanas Ždanokas dāsnums – eiroparlamentāriete savai partijai noziedojusi 13,5 tūkstošus latu.

Komentāri (25)

griezējs 19.08.2010. 12.46

Vot maitas(Lipmans,Savickis)un vēl prasa,lai valsts,tas ir, es,ziedo hokeja klubam;Dinamo;.Kur var būt tik nekaunīgi?Mani interesē,kad TP atdos pārtērēto “ļimonu”,par vēlēšanām?

+27
-2
Atbildēt

3

    dro > griezējs 19.08.2010. 13.35

    Vot maitas(Lipmans,Savickis)un vēl prasa,lai valsts,tas ir, es,ziedo hokeja klubam;Dinamo…
    _______________________
    Bet Āboltiņa uzskata, ka valstij jāatbalsta…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > griezējs 19.08.2010. 16.54

    Līdzsvaru uzturēt vajag ar saprotāmiem skaidrojumiem – kas, kā un kāpēc, nevis piebalsot pretiniekam. Esmu “Dināmo” līdzjūtēja, bet man pat pratā nenāk, ka valstij būtu jāpiebaro “Dinamo” īpašnieki.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Valdis Ādamsons > griezējs 19.08.2010. 13.45

    Vai tā nav līdzsvara uzturēšana ar pll?
    Ir jau skaidrs, ka Rumpītis cer uz hokeja daudzo līdzjutēju balsīm!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Viesturs Dzenis 19.08.2010. 13.35

Lielākie ziedotāji-Šlesers,Šķēle,Lipmans u.t.t.18000Ls ir summa kādu 98% Latvijas iedzīvotāju nav turējuši rokās un 90% par šādiem cipariem pat nesapņo.Bet ja reiz šie kungi tik ļoti vēlas “iznest kopējo SĀPI”,tad kāpēc šo naudu neziedo labdarībai?Zinot ka šie kungi ir uzņēmēji,nepieļauju domu ka kāds lats tiek ziedots,bez biznesa plāna-bet ja tas tomēr nav biznesa pasākums,tad viņi nav uzņēmēji ,bet jampampiņi.

+17
0
Atbildēt

0

Arija Saleda 19.08.2010. 13.13

Jā un tilti ziedo LPP :))

+12
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu