Hermanis: kristiešu baznīcā saglabājusies tumsonība un agresija • IR.lv

Hermanis: kristiešu baznīcā saglabājusies tumsonība un agresija

128
Edijs Pālens, LETA

Kardināla Pujata runa rāda katoļu baznīcas histērisko reakciju uz grūtībām

Šobrīd, kad katoļu baznīca nonākusi lielās finansiālās grūtībās, viņi sāk uzvesties agresīvi un histēriski, prezentējot Jaunā Rīgas teātra izrādi ''Kapusvētki'', secinājis režisors Alvis Hermanis, otrdien raksta ''Neatkarīgā''.

Kā norāda režisors, par to varēja pārliecināties kardināla Jāņa Pujata runā Aglonas Dievmātes svētkos, kurā viņš vērsās pret cilvēkiem, kas piekopj meditāciju un jogu.

''Tumsonība un agresivitāte ir saglabājusies ne tikai katoļu, bet kristiešu baznīcā vispār,'' uzskata Hermanis, ''ja ļautu vaļu, viņi droši vien labprāt sadedzinātu pāris raganas tautai par prieku.'' Kā ziņo Diena.lv, režisors uzsvēris, ka ''kristietība, bez šaubām ir ārkārtīgi skaista un tīra lieta savā iecerē'', bet ne Latvijā, kur krustneši ienāca, ''asinis šķaidīdami''.

Hermanis ar izrādi ''Kapusvētki'' neturpināšot mītu, ka tas ir kristiešu pasākums, bet norāda, ka tas ir ''ļoti ļoti latvisks pasākums, un tāda ir arī mūsu izrāde''. Izrādē skanēs autentiski teksti, aktieri intervējuši cilvēkus visā Latvijā.

Kapusvētku fenomenu pētījis arī pats režisors: ''Pārsteidzoši, ka šī tēma ir tik maz pētīta. Janīna Kursīte ir kaut ko pētījusi, bet vislabākais pētījums ir vienam luterāņu mācītājam – viņš gribēja piesavināties kapusvētkus kā kristiešu pasākumu. Pēc visa šī izpētes darba es gribētu oponēt. Man tomēr liekas, ka kapusvētki izriet no latviešu pagānu tradīcijām. Kristieši vienkārši ''uzsēdās uz astes'' un pārcēla savas kanceles kapos, kad vienu svētdienu sāka brīnīties, kāpēc visas baznīcas ir tukšas. Latvieši laikam ir slepeni budisti, kas paši to neapzinās. Kapusvētki – tas viņiem bijis slepenais protests pret kristietību,'' preses konferencē savus secinājumus pauda režisors.

Komentāri (128)

mary75 17.08.2010. 10.11

Tā baznīca, tomēr, arī visur nav vienāda, kā vienmēr, daudz kas atkarīgs no konkrētiem cilvēkiem.
Latvijā, izskatās, vistumsonīgākā.
Es tikai brīnos, kāpēc par kristiešiem sevi sauc cilvēki, kas rīkojas pilnīgi pretēji Kristus mācībai, un sludina naidu, neiecietību, agresiju, merkantilu iemeslu vadīti, atklātā veidā iejaucas laicīgā politikā, utt. Cik zinu, Kristus mācīja pilnīgi pretējas lietas.
Tad kāpēc klusē oficialā baznīca, kāpēc nepiebremzē šos pseidokristiešus?
Tad jau to var uzskatīt par oficialu baznīcas poziciju.

+31
-5
Atbildēt

10

    lidija_stripkane > mary75 17.08.2010. 10.17

    Tu tagad mums eksperts kristietībā?
    :)))))))))
    Nu gan sasmīdināji! Kura tad būs tā “oficiālā baznīca” un kuri pseidokristieši?
    Ak jā, Santam vajag paprasīt, viņš mums tāds apskaidrots šajās lietās…. :)))

    +3
    -20
    Atbildēt

    0

    lidija_stripkane > mary75 17.08.2010. 11.10

    tigerhegreat
    :))) Tā tas ir, gribas drusku paknaibīt bābisko Vienotību un tās aprobežoto fanklubiņu!
    Bet ar to, ka esmu reakcionārs, lepojos! Katrā ziņā ne modernais liberastu pajoliņš kā vidējais vienotībnieks!

    0
    -16
    Atbildēt

    0

    lidija_stripkane > mary75 17.08.2010. 10.50

    dzeris49
    lai saprastu, kas ir Pujāts, pietiek ar veselo saprātu.
    Un, lai atšķirtu naidu no mīlestības, arī.
    —————————————–
    Ticībai ar veselo saprātu ir maz kopīga
    Iracionālā ticība un racionālā loģika ir divi pasaules izziņas instrumenti. Ar vienu nevar izprast otru, un tikai abi kopā cilvēkam dod maksimālās iespējas.
    Bet ar to naidu un mīlestību nekad neko nevar zināt. Saka, ka no tos šķir viens solis…. :)

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    Pursuit of excellenc > mary75 18.08.2010. 00.07

    Yess! Nu beidzot kāds pieminēja Santu!!! Es jau sāku domāt, vai tik tiešām tā ir pirmā diskusija visā “Latvijas interneta” vēsturē, kad netiks pieminēts latviešu skarbākais bieds – homoseksualitāte.
    Starp citu, izlasīju par visai izvērsta zinātnieku pētījuma rezultātus un gandrīz bikses pielaidu aiz smiekliem – precēto vīriešu starpā tieksme pret savu dzimumu sasniedz 60-80%! Wow!
    Raudiet sievas! Kliedziet Pujāti! Metiet fēces, brangie vīri! – Viss “Kristzombēšanas” darbs vējā! Mutere Daba izdarīja tā, kā cilvēkindivīdam vajag, viņasprāt, protams…

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > mary75 17.08.2010. 12.39

    >d_jirgen
    “Tā tas ir, gribas drusku paknaibīt bābisko Vienotību un tās aprobežoto fanklubiņu!” – elementāra loģika gan liecina pretējo: aprobežots ir abu šakāļu un SC fanu klubiņš.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > mary75 17.08.2010. 22.18

    rupjš tas d_jirgen :DDD
    Riktīgs ex-sovjets, prom uz kolhozu :)

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 17.08.2010. 11.27

    Vispār, esi lietas kursā, ka vārdu “liberasti” ieviesuši krievu fašistēni naši un līdzīgie?

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > mary75 17.08.2010. 11.03

    tā tas ir, d_jirgen, Jūs jau te katru dienu esat manāms IR portālā, savus reakcionāros un nadidīgos komentus rakstām. Piesaista tomēr Jūs ne pa jokam, ar neredzamu spēku šis portāls… slepena mīla Jūsos mājo :DDD

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    Dzintars Kalniņš > mary75 17.08.2010. 10.25

    @dzeris49
    Pilnībā piekrītu, ka baznīcas ir dažādas. Pat Latvijā ir dažādi mācītāji – ir daudzi gaiši un garīgi mācītāji, kas spēj redzēt Kristus mācības būtību, neskatoties uz visām baznīcas vadības dogmām. Piem. Jura Rubeņa “Ievads Kristīgajā meditācija” ir ļoti labs iepazīšanās materiāls, kas daudziem kristiešiem var pavērt durvis uz to, kas ir patiess garīgums. Latvijas un arī visiem pasaules smagsvariem (t.sk. mūsu pašu pujatiem un vanagiem) meditācija ir ļoti “slidens” ceļš, jo tās rezultātā cilvēki var patiesi APZINĀTIES Dievu un saprast, ka Dievs nav nedz baznīcā, nedz bībelē. Protams, meditatīvais ceļš nav domāts visiem un lielākajai cilvēku masai ir vajadzīga regulāra svētdienas baznīca, kas ir labāk nekā cilāt šņabja glāzītes vai durstīšanās vārtrūmē. Baznīcai ir bail no meditācijas un tāpēc ir šie murgi un aizspriedumi. Kā māca vēdiskā tradīcija – tur, kur ir bailes, tur nav mīlestības. Un mīlestība ir Dievs. Mīlestība ir tas, ko mācīja Kristus.

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 17.08.2010. 10.36

    Eksperts neesmu, bet, šo to lasījis esmu.
    Un, lai saprastu, kas ir Pujāts, pietiek ar veselo saprātu.
    Un, lai atšķirtu naidu no mīlestības, arī.

    +21
    -2
    Atbildēt

    0

wrvinovskis 17.08.2010. 10.19

Kā sauc, tā atskan. Kā runāja Pujats, it kā viens pārstāvētu visu kristīgo baznīcu, tā tagad Hermanis atbild, kā viens zinātu visu patiesību. Kā mēs esam piedzīvojuši, tā ir kaut kur pa vidu.
Kristietība ir laba un domāta cilvēku aizstāvībai, bieži no viņu pašu muļķības, gudrība nāk caur pašu pieredzi, uz savas ādas, bet var uzzināt brīdinājumus jau pirms tam. Labi, ja savās mājās, kur tevi mīl. Bet tur paši jau pāris paaudzes esam apjukuši no komunisma morāles. Visjaunākā paaudze pati meklē ceļu un tas jārāda gudri, nevis agresīvi. Laimīgi tie, kam vecmammas ir tālredzīgas un ar skaidrāku prātu par savu pieredzi, nekā tie, kam tādas nav, bet tomēr māca.

+33
-10
Atbildēt

2

    andrejs_kirsis > wrvinovskis 18.08.2010. 01.31

    Paldies par dižo padomu! Mani vecāmāte un māte mācīja, pamatos ar oriģinālu – Bībeli. No bērna kājas svētdienas rītu dievkalpojumos bija laiks padomāt, kāda velna pēc man tas vajadzīgs. Un tā man tā ticība 15 g. vecumā bija pigriezusies ne tikai līdz kaklam…

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > wrvinovskis 17.08.2010. 12.31

    Žetons:)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

guntis_anita 17.08.2010. 10.08

Iespējams, ka tāpēc jau Pujats vairs nav katoļu ”virsgans” Latvijā. Droši vien Romai sen bija piegriezusies Pujata čupošanās ar Šlesera partijām. Ainārs ir mācējis nopirkt arī Kardinālu, protams, ne jau par naudu ( lai gan ko var zināt ) un ne jau domes tualetē, kā bija mēģināts ar Ančānu. Paldies Romai un cerams, ka jaunais katoļu virspavēlnieks būs pats ar savu galvu uz pleciem.

+22
-6
Atbildēt

2

    Diâna Antipova > guntis_anita 17.08.2010. 17.58

    vēsturiski jezuītu galvenais sēdeklis vienmēr bijis Romā. Baidos, ka pārāk maz zinām par viņu darbību agrākos laikos sev vajadzīgu mērķu sasniegšanā, un neko par to, ko tagad dara (vismaz es ne).

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Viesulis > guntis_anita 17.08.2010. 10.29

    kraace, piedodiet, virspavēlnieks? (: “Miermīlīgie” katoļi veido armiju? par pirmā uzbrukuma objektu valstī, kurā baznīca ir no tās atdalīta,
    ir izraudzīta sekulārā izglītības sistēma?

    vai arī Pujats izmanto dievmātes svētku kanceli, lai paustu šauri personīgus pedagoģiskus ieskatus?

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu