PB: Latvijā nepieciešama budžeta restrukturizācija • IR.lv

PB: Latvijā nepieciešama budžeta restrukturizācija

35
Gatis Gierts, F64

Latvijas lielākā problēma ir augstais bezdarbs, norāda PB eksperti

Latvijā ir nepieciešama budžeta restrukturizācija, lai rastos iespēja izaugsmei, piektdien intervijā Latvijas Radio atzina Pasaules Bankas (PB) vadošais ekonomists Eiropas un Centrālāzijas reģionā Trūmens Pakards un PB Centrāleiropas un Baltijas valstu direktors Pīters Harolds, ziņo BNS.

"Noteikti ir nepieciešama budžeta restrukturizācija, lai rastos iespēja izaugsmei, nevis lai būtu tikai tik daudz līdzekļu, lai varētu nomaksāt rēķinus," teica Pakards. PB pārstāvji gan nevarēja pateikt, cik ilgi vēl Latvijai nāksies samazināt budžeta izdevumus. "Ja šīs ir pagrimuma beigas, tad 0,1% IKP pieaugumu vēl nevar saukt par nopietnu izaugsmi. Paies ļoti ilgs laiks līdz būs manāms bezdarba samazinājums un valsts ieņēmumu pieaugums. Ir grūti teikt, cik liela ietekme šeit būs taupības pasākumiem, taču Latvijas valdība uzskata, ka tie vēl ir iespējami," teica Pakards.

Eksperti gan vairākkārt uzsvēra, ka šobrīd Latvijā ir vērojamas pirmās nopietnās pazīmes, kas liecina par ekonomikas atveseļošanās sākšanos. "Ir radīts pamats attīstībai. Ekonomiskās attīstības un sadarbības organizācijas vadītājs parasti saka, nekad neizniekojat labu krīzi. Tas var izklausīties cietsirdīgi, taču jebkuras krīzes galvenā ideja ir rast iespējas īstenot reformas, kas nesīs ieguvumus vidējā termiņā. Es uzskatu, ka Latvija nav izniekojusi krīzi, bet ir likusi pamatu pavisam citai ekonomikai nākotnē," teica PB ekonomists.

Harolds atzina, ka Latviju ekonomiskā krīze skāra gandrīz vissmagāk kā jebkuru citu valsti pasaulē. "Ņemot vērā to, jūs mēģinājāt realizēt kaut ko tādu, kas ir ļoti rets gadījums ekonomiskajā vēsturē – īstenot iekšējo devalvāciju un pielāgot ekonomiku jaunajiem apstākļiem. Tas prasa ievērojamu ekonomikas un fiskālā deficīta samazinājumu," teica Harolds.

Sasniegtie rezultāti ir ievērojami un PB pārstāvji atzina, ka ir pārsteigti par tempu, kādā Latvija īsteno sociālās reformas. "Mēs redzēsim cik šīs reformas būs efektīvas illgtermiņā, taču īstermiņā tās darbojas," teica Harolds. PB eksperti arī uzsvēra, ka lielākā problēma šobrīd Latvijā ir augstais bezdarbs.

Jau vēstīts, ka šonedēļ Latvijā viesojas PB prezidents Roberts Zēliks (Robert Zoellick). Zēliks un viņa vadītā delegācija piektdien apmeklēs Siguldu.

Komentāri (35)

Dzintars Kalniņš 13.08.2010. 10.58

Izdevumu apgriešana ir laba lieta un pilnībā piekrītu, ka rezerves, kur samazināt budžetu ir, jo daudzās valsts iestādēs joprojām tērējam (algojam) vairāk nekā citās līdzvērtīgās institūcijās ārvalstīs. Ir jārestrukturizē valsts funkcijas pēc to nepieciešamības un nedrīkst vadīties pēc principa, ko darīs tie ierēdnīši, kad viņus atlaidīs? jāatceras, ka valsts strūktūrās nodarbinātie NEPELNA, bet gan TĒRĒ, ko nodokļos samaksājuši UZŅĒMĒJI un citi reālie nodokļu maksātāji! Problēma slēpjas tur, ka ir nepieciešma politiskā griba šādas reformas veikt, jo dotajā brīdī valsts augstākie ierēdņi un valsts uzņēmumu un to struktūru vadītāji ir politiski angažēti un pilda “kampēju, buldozeru un citu” uzdevumu. Kā arī, otrs faktors ir tas, ka visiem valdības locekļiem ir jāsaprot ekonomikas pamatprincipi, ka bez vidējiem un mazajiem uzņēmējiem, kuri nodrošina lielāko nodokļu masu visās attīstītajās valstīs, nekas nevar būt.

+3
0
Atbildēt

0

Uldis Šneiders 13.08.2010. 10.38

Palasīju arī PB viedokļus citos portālos. Jā. Man ir skaidrs, ka pensionāru slogs valstij=mums ir. BET… PB bilst par pensiju samazināšanu. Lokā, kurā apgrozos es, lielākajai daļai draugu vecāki ir pensionāri. Strādājošie bērni maksā nodokļus, palīdz vecākiem, kas NEVAR samaksāt visus noteiktos maksājumus un vēl cienīgi dzīvot + vecāku un vecvecāku draugus, kas ir vieni un vientuļi. Cenu paaugstināšanos sola. Raksta par gāzi, pienu, apkuri… KO PB un LV valdības-prāt darīs pensionāri un viņu “atbalsts”? Vai to vispār kāds aprēķina?
Es domāju, ka budžetā vajag pārmaiņas lietās, kuras mūsu valstij ir mazāk nepieciešamas – starptautiskie maksājumi, iepirkumi (meklēt saprātīgi lētāko), valsts pārvalde, administrēšana… Naudu var ietaupīt daudzviet, vajag tikai gribēt.

+2
0
Atbildēt

0

www.vecamate.lv 14.08.2010. 14.01

Varbūt pārpratu, bet LR cienitskungs šķiet visai konkrēti māja pensionāru virzienā, ka šie re neuzņemoties sociāli atbildīgu krīzes proporciju.Laikam atkal mūsējie pielikuši bikses pastāstīt, ka 120 ls nav nedēļā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu