Arī Latvijā bija vērojama polārblāzma • IR.lv

Arī Latvijā bija vērojama polārblāzma

22
spaceweather.com

Zemi trešdien sasniegs otrā Saules uzliesmojuma radītais vilnis

Naktī uz trešdienu Zemi skāra Saules uzliesmojuma izraisītā pirmā magnētiskā vētra, radot krāšņas polārblāzmas virs Eiropas un Ziemeļamerikas, tās bija novērojamas arī Latvijā.

Latvijas astronomijas biedrības priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Bērziņš aģentūrai LETA atzinis, – iespējamība, ka Latvijā bija redzama polārblāzma, ir liela, taču viņam pašam to šoreiz novērot nav izdevies.

Astronomijas ziņu portāls "Astronomy Now" ziņojot, ka pirmais jonizēto gāzu vilnis novērtēts kā mērena otrās pakāpes magnētiskā vētra piecu pakāpju skalā. Vētra Zemes magnētisko lauku skāra plkst.20.40 pēc Latvijas laika un ilga aptuveni 12 stundas.

Polārblāzma ir redzama nakts laikā ziemeļu pusē, jo mēs dzīvojam ziemeļu puslodē. Tā ir krāsaina atblāzma, taču ja intensitāte nav tik liela, tad tā var izskatīties arī pelēcīga jeb melnbalta, tomēr visizplatītākā polārblāzmas krāsa ir zaļa. Polārblāzmas naksnīgajās debesīs var būt redzamas gan tikai īsu brīdi, gan arī vairākas naktis pēc kārtas, stāstīja astronoms.

Tiek prognozēts, ka Zemi trešdien sasniegs otrā Saules uzliesmojuma radītais vilnis, kas varētu izraisīt spēcīgāku ģeomagnētisko vētru.

Komentāri (22)

Ivars 05.08.2010. 10.43

forši, ziemeļblāzmas būtībā Latvijā var redzēt katru gadu, tikai uzmanīgi jāseko līdzi Saules aktivitātei un jāatrodas piemērotā vietā novērojumiem (prom no gaismām, dziļi laukos tumsā) ;)

0
0
Atbildēt

0

dainis 05.08.2010. 09.54

nu jau izdomājāt “polārblāzmu” :)
kas tad vecajai labajai ziemeļblāzmai bija par vainu, ka šo vairs nevar lietot?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu