Toms Bokums, ziemeļblāzmas mednieks • IR.lv

Toms Bokums, ziemeļblāzmas mednieks

Šajā sezonā ziemeļblāzmas medībās Toms Bokums devās vairāk nekā 10 reižu, tāpēc ir ļoti pateicīgs ģimenei par sapratni. Foto no personīgā arhīva
Ilze Šķietniece

Ar izteiksmīgu ziemeļblāzmas fotogrāfiju publicēšanu sociālajā tīklā Facebook mūziķis un ģitārspēles pedagogs Toms Bokums Kurzemē aizsācis veselu kustību. Līdzīgus mirkļus tagad cenšas notvert un publicēt arī citi — gan profesionālu fotokameru, gan parastu viedtālruņu īpašnieki. Nesen dalīties pieredzē viņu aicināja Astronomijas skola Liepājā, pēc tam arī citas mācību iestādes. «Tas šajā lauciņā ir pats interesantākais — varu ne tikai pats uzzināt daudz jaunas informācijas, bet arī dalīties ar fotogrāfijām, novērojumiem, piedzīvojumiem, sajūtām,» stāsta Toms. 

Par jauniem sekotājiem un domubiedriem viņš tikai priecājas. Ziemeļblāzmu vērotāji un fiksētāji Latvijā bija jau pirms viņa, tomēr ne tik plaši zināmi. Iespējams, savu lomu spēlē nodarbošanās, kas dod plašu paziņu loku un pazīstamību.

Toms dzīvo Grobiņā, bet savu pirmo ziemeļblāzmu fiksēja 2021. gada oktobrī ģimenes lauku īpašumā Aisterē Durbes pusē. Ziņu par to, ka būs vērojama Latvijai neraksturīgā dabas parādība, izlasīja ceļojumu aģentūras Redzēt debesis sociālo tīklu kontā. Iedomājās — būtu interesanti to noķert bildēs. Fotografēšana ir viņa aizraušanās jau aptuveni desmit gadus. Mazliet sagatavojās, iepazīstoties ar teoriju un ielādējot telefonā mobilo lietotni Aurora. «Biju dzirdējis, ka Latvijā tāda dabas parādība kādreiz ir redzēta, bet neticēju, ka man tas varētu izdoties,» atzīst Toms. Tomēr ziemeļblāzmu viņš ne tikai ieraudzīja, bet arī nofotografēja. Nākamā reize bija pagājušā gada martā. Tik efektīga, ka radās vēlme redzēt vēl un vēl. 

Šī ir pirmā sezona, kad mūziķis ziemeļblāzmas medībām pievērsies pavisam nopietni. Patiesībā ar neapbruņotu aci skats ir mazāk efektīgs, nekā to fiksē fotokamera. «Ar neapbruņotu aci ziemeļblāzma visbiežāk atgādina atblāzmu, kāda mēdz būt debesīs virs pilsētām ar mākslīgo apgaismojumu,» stāsta Toms. Pirmajā reizē viņš pat uzreiz nebija pārliecināts, vai tiešām redz ziemeļblāzmu. Daudz labāk debesu zaļo un sarkano krāsu saspēli, ko rada magnētiskā vētra, spēj nofiksēt fotokamera. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu