Karstums no Krievijas nāk uz rietumiem • IR.lv

Karstums no Krievijas nāk uz rietumiem

17
Edijs Pālens, LETA

Sinoptiķi prognozē jaunu Latvijas karstuma rekordu, lai arī var rasties grūtības to reģistrēt

Anomālais karstums, kas ilgstoši valda Krievijā, piektdien sasniegs Latviju, un valsts austrumos gaisa temperatūra var paaugstināties līdz plus 37 grādiem, pārsniedzot līdzšinējo karstuma rekordu mūsu valstī, par šādām sinoptiķu prognozēm vēsta aģentūra BNS.

Visaugstākā gaisa temperatūra, kas jebkad dokumentēta Latvijā, ir plus 36,4 grādi, tā reģistrēta 1943.gada 4.augustā Daugavpilī. Tagad visaugstākā gaisa temperatūra tiek prognozēta Latvijas austrumu pierobežā. Šajā apkaimē nav nevienas Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu stacijas, tādēļ pati augstākā gaisa temperatūra, visticamāk, netikšot oficiāli reģistrēta, atzīst meteorologi. Tuvākās meteoroloģisko novērojumu stacijas ir Alūksnē, Rēzeknē un Gulbenē. Tās atrodas salīdzinoši augstu virs jūras līmeņa, kur gaisa temperatūra šādos apstākļos parasti ir par vienu, diviem grādiem zemāka.

Kā skaidro meteorologi, Latvija ir uz robežas starp vēsāku gaisu Centrāleiropā un lielu svelmi Krievijā. Trešdien un ceturtdien gaidāma neliela temperatūras pazemināšanās, bet piektdien lielā valsts daļā termometra stabiņš atkal varētu pakāpties virs plus 30 grādiem, valsts austrumos līdz pat plus 35-37 grādiem. Brīvdienās no rietumiem, visticamāk, pakāpeniski ienāks vēsākas gaisa masas, bet sestdien valsts galējos austrumos vēl iespējama plus 35 grādu svelme.

Jau vēstīts, ka jūlijs Latvijā bijis karstākais vasaras mēnesis kopš 1914.gada. Arī Somijā 29.jūlijā reģistrēts jauns karstuma rekords – valsts austrumos gaiss sakarsa līdz plus 37,2 grādiem.

Savukārt Krievijas Eiropas daļā gaisa temperatūra šovasar pārsniegusi plus 40 grādu atzīmi. Kā ziņots, kaimiņvalstī plosās plaši mežu ugunsgrēki, ar kuriem cīnās tūkstošiem ugunsdzēsēju, karavīru un brīvprātīgo palīgu, kuri lielākoties no uguns cenšas pasargāt mājas un apdzīvotas vietas. Rēzeknes dome paudusi gatavību uzņemt bērnus no karstuma nomocītajām sadraudzības pašvaldībām Krievijā – Lianozovas rajona Maskavas Ziemeļaustrumu administratīvajā apgabalā un Dmitrovas rajona Maskavas apgabalā, vēsta LETA. Piedāvājums izteikts, ņemot Krievijā valdošo lielo karstumu, smogu un paaugstināto ugunsbīstamību.

Ar karstumu vēl nepietiek – laikraksts "Telegraf" vēsta, ka tuvākajās dienās Zemi sasniegs spēcīgas magnētiskās vētras, ko radījuši nedēļas nogalē uz Saules notikušie divi uzliesmojumi. Tos fiksējuši vairāki satelīti. Uzliesmojumi viens pēc otra notikuši ar līdz šim reti novērotu intensitāti, izmetot Zemes virzienā lielas jonizētu atomu masas.

Pēc aģentūras LETA ziņotā, augusta otrajā pusē sinoptiķi prognozē vēsāku laiku – naktīs gaiss nebūs vēsāks par plus 18, bet dienā – par plus 27 grādiem.

Komentāri (17)

ievuliitis 03.08.2010. 11.58

” Latvija ir uz robežas starp vēsāku gaisu Centrāleiropā un lielu svelmi Krievijā.”
Latvijā ir daudzos aspektos uz robežas starp Eiropu un Krieviju. Šogad pastāv iespēja strauji tuvoties Krievijai, ja nepamodīsimies.

+9
-1
Atbildēt

2

    IvetaKazoka > ievuliitis 03.08.2010. 14.41

    Tas bija tik mātišķigi pamācoši, ka mai pat iedvesmoja… :)
    Izlasot šo domas lidojumu strauji un neapturami sākas visu latviešu 3492. atmošanās. Vīri un sievas pamet savus aizsāktos darbus un vienotā solī, dziedot “bēdu manu lielu bēdu”, dodās sargāt Dzimtenes robežas no krievu karstā gaisa iebrukuma.. Uz robežas ar Krieviju tiek sākti betonēšanas darbi ultra spēcīgu ventilātoru uzstādīšanai, kas krievu karsto gaisu pūtīs atpakaļ uz Krieviju atriebjoties par Žirinovska solijumu pierobežā būvēt AES un radiāciju ar ventilatoriem dzīt uz Latviju.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    IvetaKazoka > ievuliitis 03.08.2010. 14.41

    Piektdienas vakarā LTV nodemonstrē filmu par to kā SC slepus vienojies ar Maskavu par krievu karstā gaisa nosūtīšanu uz Latviju. Urbanovičs sasauc preseni un saka, ka tie ir klaji meli, karstais gaiss šeit ievests tikai tranzītā un tiks tālāk nosutīts uz Biškeku, jo tur visi pie tāda ir pieraduši. Jaunais Laiks nāk lajā ar paziņojumu, ka SC nodarbojas ar kontrabandu un krāpšanos ar muitas nodokļiem īpaši lielos apmēros, jo tā vietā, lai ievesto gaisa daudzumu norādītu kubikmetros, tas ir uzrādīts tonnās…. Ui šitā varētu ilgi turpināt, laika tik nav. Ja kādam ir vēlme, uz priekšu… :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Ieva 03.08.2010. 11.24

Te jau reiz nesen solīja briesmīgu negaisu no Batkrievijas, bet Vidzemē tas bija mierīgs vakars. Un tad, kad bija izgāzti koki, iepriekš neteica ne čiku ne grabu. Laikam par daudz meterologu ir atvaļinājumā aizgājuši…

+4
-1
Atbildēt

0

shefere 03.08.2010. 10.40

Atkal tā Krievija vainīga pie mūsu ķibelēm! :D

+3
-1
Atbildēt

2

    shefere > shefere 03.08.2010. 11.57

    Precīzi uztvēri, es tieši par to pašu, uzkarsē savas aziātiskās gaisa masas un ar savu bada vēju tik pūš uz rietumiem, t.i. saviem rietumu kaimiņiem! Bet kā redzams pēc “-” izvietojuma pie komentāriem, ironija kā izteiksmes līdzeklis šeit nav cieņā, tāpēc turpmāk uzmanīgi:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > shefere 03.08.2010. 11.42

    Tā viņš ir, be velti folklorā Austrumu vējš tiek dēvēts arī par bada vēju.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu