Gatavo pārdošanai holdingu ''Ventspils nafta'' • IR.lv

Gatavo pārdošanai holdingu ''Ventspils nafta''

39
Rūta Kalmuka, F64

Laikraksts kā iespējamo gala pircēju kādu no Krievijas naftas un gāzes kompānijām

Holdingkompānijas ''Ventspils nafta'' (VN), kurā ietilpst ''Ventspils naftas terminālis'' un akciju sabiedrība ''Latvijas kuģniecība'' (LK), akcionāri jūnija beigās parakstījuši nodomu protokolu par uzņēmuma pārdošanu gada laikā, sestdien vēsta laikraksts ''Diena''. Kā pircējs norādīts austriešu  miljardieris Martins Šlafs, taču neoficiāli avoti avīzei atklājuši, ka viņš darījumā būšot vien starpnieks, jo pēcāk VN iecerēts pārdot kādai no Krievijas naftas vai gāzes kompānijām.

VN ir viena no lielākajām holdingkompānijām Latvijā. Tās pārdošana cena minēta aptuveni 300-400 miljoni eiro (211– 281 miljons latu). ''Diena'' raksta, ka nodomu protokolu parakstījuši teju visi VN akcionāri. Martina Šlafa dēls Deivids Aleksandrs Šlafs jau darbojas VN padomē.

Austrieši uzpirkšot teju visas VN akcijas no 11 pārdevējiem, arī lielākajiem akcionāriem ''Vitol'' un ''Latvijas naftas tranzīts''. Kā iespējamie VN galapircēji no austriešiem neoficiāli minēti Krievijas gāzes kopmānija ''Gazprom'', naftas vadu monopolkompānija ''Transņeftj'', kas jau pirms vairākiem gadiem izrādījusi interesi par VN pirkšanu, kā arī Krievijas naftas kompānija ''Rusņeftj''.

Iespējamais darījums, pēc neoficiāla avota teiktā, būšot ļoti sarežģīts, jo ''iesaistīts ļoti daudz interešu''. ''Ar pircēju viss skaidrs, pircējam ir nauda, bet pārdevējiem ne visiem ir prece, ko pārdot,'' norādījis informācijas sniedzējs.

''Darījuma jēga ir tāda, ka austrieši izpērk no Latvijas puses un tad pārdod paši tālāk. Austriešiem ir liela pieredze pirkt grūtus aktīvus, tie tiek iztīrīti, sakārtoti un pārdoti gala pircējam. Jebkurā gadījumā tādā stāvoklī, kāda VN ir šobrīd, neviens netuvosies,'' vērtē laikraksta avots. Pēc viņa teiktā, holdingkompānija jāsaved kārtībā, jo tā cietusi akcionāru cīņu dēļ.

Komentāri (39)

mary75 31.07.2010. 13.50

Nesen kā dzirdēju, ka Lietuva un Igaunija sadala savas nacionalās gāzes kompānijas, īsti nezinu detaļas, bet, mērķis ir mazināt atkarību no Gazproma, kas, praktiski, ir Kremlis.
Mums te visi rīkojās pēc principa “nauda nesmird”, laikam, ja labi samaksātu, visu Latviju tam Gazpromam pārdotu.
Saprotams jau, ka VN privāta kompānija, bet, kā dzirdēju, arī ES valstu valdības var uzlikt veto uz darījumiem, kas apdraud valsts intereses.
Kaut arī neesmu specialists, iespējams, īstermiņā, biznesam tas darījums arī būtu izdrevīgs.
Bet tas, ka Gazproms un Kremlis ir, faktiski, sinonīmi, nedaudz biedē.

+9
0
Atbildēt

13

    Kristaps O. > mary75 31.07.2010. 20.08

    Varbūt pašnāvību izdarījušo pameta liktenīgā sieviete. To es saprastu. Grūti iztēloties, ar ko var piedraudēt – nošaujies pats, citādi izvārīsim dzīvu eļļā? Nošaujies, jeb nogalināsim tavas atvases, tā sacīt? Kas tad tā vispār par valsti, kur cilvēks tādā gadījumā nevar saņemt reālu aizsardzību??? Kā politiķis tiek amatā, uzreiz miesassargi, pat Demakovai bija :) Protams, ja miesassargos neiefiltrējas Gazprom blokam piederoša apsardzes firma. Un nevajag pašiem pie stūres sēdēt, tā ir pamatota prasība. Un nedrīkst sūdīgus šoferus ņemt, kā princesse Diāna, kas nositās. Ja nu, vienīgi, šoferim dod uzdevumu – uztaisīt avāriju tā, lai iet bojā amatpersona, bet pats paliec dzīvs, mēs tev miljonu, maini identitāti, brauc dzīvot uz D-Ameriku. A ja tā amatpersona sīksta un izdzīvo?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > mary75 31.07.2010. 21.05

    Kā Tu, Betij, vērtē Ašerādenu
    1) no balsstiesīgas pilsones ideoloģistiskā
    2) no lēdijas skatpunkta?
    Der politiķa lomai? Iespaids tāds introverss, vairāk darītājs, labā nozīmē, protams

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 31.07.2010. 21.11

    Drīkst vēlāk? Mani tūlīt ar spēku no kompja aizbīdīs. Es tev zemāk pāris vārdus uzrakstīju.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > mary75 01.08.2010. 00.52

    Betij, Kramiņš kādu laiku pirms tam CVK sēdēs izskatījās tāds kā samulsis, tāds kā nomākts… Taču man tolaik bija padomā vairākas versijas, no kurām neviena nebeidzās traģiski…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > mary75 31.07.2010. 15.50

    nūūū, Betij, ko tad nu tik briesmīgu prasīs, ja uzvarēs Vienotība? Domā, vecajā Europā visi baigi labi dzīvo? Nu ne tak, esmu tur bijis :)
    citēju Tevi – “smaga cīņa, kas prasīs – bail domāt ko”
    Tev piemēram, esot bagāts vīrs, kur problēmas? Nu, ziedosi piečuku kaimiņu večukam zālēm, es – tāpat, galvenais, lai nav karš! Mēs šeit esam zelta miljardā, vienalga dzīvojam labi – sal. ar Āfriku, Indiju. Nu, nogriezīs katram pendžam 20%. Bet pensijas vispār ir 20.gs.izgudrojums. Nu, nomirs daudzi, kas nevarēs ārstēties. Bet pasaulē nekad taisnības nav bijis un nebūs,
    vienīgais, kas cilvēkam PIENĀKAS, ir nāve!
    Betij, Betij, Tu daudz gribi no dzīves…
    Vai Tu jau redzēji jauno Ašeradena T-kreklu? Traki labs! Twitterī.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > mary75 31.07.2010. 15.45

    es vienkārši kļūstu skaudīgs! Uz igauņiem un leišiem. Tie droši vien cer, ka upurēs mūs, t.i.Latviju – lai uz brītiņu piebāztu Krievijai kuņģi, mazinātu tās apetīti, bet paši tikmēr notīsies. Igauņi būs tik sekmīgi, ka viņus Eiropa gribēs paturēt pati. Lietuvieši pietēlos katoļus, pielīmēsies Polijai. Latvija – lācim vēderā. Tiešām, kāpēc Baltijai jābūt vienotai?
    Bīskaps Alberts teica – skaldi un valdi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 31.07.2010. 20.50

    Man negribas apspriest šo jautājumu. Mēs varam tikai izvirzīt neauglīgas hipotēzes. Mainam tēmu.
    Mani sasmīdināja, kā tu noraksturoji manu mantisko stāvokli. Bet ne šeit to apspriest. Citur jau es nezinu, kur tevi atrast. He-he, kā tu saki.:))

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 31.07.2010. 14.40

    TIk smalki neatceros kur, ne ta Spānijā, ne ta Francijā, bet, bija kaut kas tāds, ko aizliedza pārdod Deribaskam un tam pašam Gazpromam, bet, tik smalki neatceros, šķiet, pirms kādiem diviem gadiem tas bija.
    Bet, 100% par to negalvoju, iespējams, ko pārpratu vai sajaucu.
    Katrā ziņā, jebkurā gadījumā, vairot atkarību no Gazproma, manuprāt, nepareizi, tā ir kompānija korumpēta un necaurspīdīga, toties pilnībā pakļauta Kremlim.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 31.07.2010. 16.46

    Tīģer, tu mani pārprati. Laikam neprecīzi izteicos. Spiediens uz cilvēkiem, kam būs jāpieņem lēmums būs ļoti skarbs. Zinot, no kurienes tas spiediens nāk, kādas tur ir cīņas metodes, kādi resursi un ko te daudziem ir ko zaudēt, man paliek stipri neomulīgi. Es vēlāk tev vēl rakstīšu. Tagad jāskrien.
    Tu mani sasmīdināji, bet par to vēlāk.:))

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 31.07.2010. 19.44

    Tīģer, atceries bija tādi CVK vadītāji Kramiņš un Līgotnis, bijušie deputāti? Abi – vīri spēka gados. Viens pēkšņi pašnāvību uztaisīja, otrs autoavārijā gāja bojā. Vari iedomāties, brauc cilvēks pa šoseju un pēkšņi no krūmiem traktors izbrauc priekšā? Es jau negribu neko apgalvot, bet arī Latvijā lapsenes lido. Lai piespiestu cilvēkus pieņemt vajadzīgo lēmumu ir dažādas metodes. Tfu-tfu-tfu!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > mary75 31.07.2010. 17.05

    Domā, politiķiem reāli nāves draudi? Politiķus, atšķirībā no biznesmeņiem, nemaz tā neatļaujas šaut, spridzināt vai indēt. Ļoti maz tādu gadījumu. Jā, Juščenko indēja, bet nenoindēja. Ļitviņenko tomēr īsti nebija politiķis. Maskavā, protams, cilvēktiesību aizstāvji ir slepkavoti… Nu, Libānas Rafiku Hariri un Benaziru B. noslepkavoja. Bet tā jau citu mērogu politika, Latvija tomēr – viļņi purvā. Tad ir jukušo sekcija – kas Izāku Rabīnu nošāva, zviedru ministri nodūra, Berluskoni iemauca pa purnu ar Milānas katedrāles skulptūru :)))) hehehehehehe…
    arī jukušie reizēm mazliet orientējas politikā :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > mary75 31.07.2010. 18.52

    Nu, nu, Tīģeri! Politisko dzīvi bieži pavada atentāti kopš Cēzara laikiem. Un tiem gadās smagas sekas. Ar ko sākās Šveiks? “Ak tad nomušījuši gan mums to erchercogu…”

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 31.07.2010. 14.10

    “ES valstu valdības var uzlikt veto uz darījumiem, kas apdraud valsts intereses.”
    Tu man paskaidro šinīs jautājumos ne tik kompetentai – kurš ir tas brīdis, kad var to veto uzlikt?
    Atkal pret vēlēšanu rezultātiem viss atduras? Uzvarēs SC – tie pat sekmēs un veicinās pārdošanu, uzvarēs “Par izzagtu Latviju” – nedaudz bremzēs – lai dabūtu kādu procentu kukuļos, uzvarēs Vienība – smaga cīņa, kas prasīs – bail domāt ko.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

photocom 31.07.2010. 13.46

Nu var redzēt
nākamos īpašniekus
jā pie steķiem Rīgā
pasažieru ostā – pilns ar miljardieru jahtām
un ko tad Pelorus un
Chelsea te tāpat vien
ne tik jūrmaļīnu atbraucis uz novaja valna bija

+6
-1
Atbildēt

0

marta1313 31.07.2010. 16.04

LETA(s) ziņa (no TV24). Krievijas laikraksts: Lietuva un Igaunija grib atņemt “Gazprom” savus cauruļvadus.
Agrāk lasītais: Lukašenko apsūdz Krieviju vēlmē panākt, lai Baltkrievija pārdod savu naftas infrastruktūru Krievijai.

Kā ir ar mums, ar Latviju? Pamatīgi dziļa un valstij neizdevīga atkarība no “Gazprom” (ja taisnība dzerim49 par daudz dārgāko gāzes cenu)???

+3
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu