Gvantanamo ieslodzītie nosūtīti uz Latviju un Spāniju • IR.lv

Gvantanamo ieslodzītie nosūtīti uz Latviju un Spāniju

14
Saulius Žiūra, F64

Mūsu valsts sabiedrībā integrēs vienu iepriekš par terorismu aizdomās turēto

Divi aizdomās turētie teroristi, kuri līdz šim atradušies Gvantanamo aizturēšanas centrā, nosūtīti uz Latviju un Spāniju, paziņojusi ASV armija, vēsta aģentūras LETA-AFP. Atšķirībā no iepriekšējiem ieslodzīto atbrīvošanas gadījumiem ASV nav atklājusi atbrīvoto vārdus.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) LETA uzsvēra, ka nekādas detaļas par šo personu netiks atklātas – ne dzīvesvieta, ne nodarbošanās. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka "ne valsts, ne mūsu cilvēku drošība nav apdraudēta".
"Personu identitāte netiek atklāta pēc uzņēmējvalstu pieprasījuma, lai nodrošinātu [viņu] privāto neaizskaramību," norāda Pentagons. Lēmums par atbrīvoto personu nodošanu Latvijai un Spānijai pieņemts pēc viņu lietu "vispusīgas caurskatīšanas".

Kā atgādina LETA, valdība par viena bijušā Gvantanamo nometnes ieslodzītā uzņemšanu izlēma 2.februārī. Toreiz izskanēja informācija, ka viņš ir Uzbekistānas pilsonis, kurš "savas muļķības pēc savervēts" un vēlāk aizturēts Afganistānā, taču nav bijis iesaistīts terora aktu rīkošanā. Vairāk nekā piecu gadu laikā, kurus šī persona pavadījusi ieslodzījumā Gvantanamo, nav gūti tādi pierādījumi, lai šis cilvēks varētu stāties tiesas priekšā.

Bijušais ieslodzītais apliecinājis, ka viņš vēlas tikt izmitināts Latvijā, ievērot mūsu valstī noteikto kārtību un apgūt latviešu valodu. Viņam pienāksies visas tās priekšrocības, kas ir jebkuram bezvalstniekam Latvijā. Teorētiski viņš kādreiz varētu kļūt arī par Latvijas pilsoni.

Spānijas varas iestādes paziņoja, ka trešdien valstī ieradies kāds afgāņu izcelsmes bijušais Gvantanamo ieslodzītais, kam izsniegta uzturēšanās un darba atļauja. Amatpersonas apstiprina, ka viņam nedraud apsūdzības terorismā nedz ASV, nedz Spānijā, nedz kādā citā Eiropas Savienības dalībvalstī.

Gvantanamo bāzē joprojām atrodas 176 ieslodzītie, teikts ASV Aizsardzības ministrijas paziņojumā. Kopš 2002.gada no Gvantanamo jau atbrīvotas vairāk nekā 600 personas, kas nosūtītas uz dažādām pasaules valstīm.

Vašingtona pateikusies Spānijai un Latvijai par atbalstu ASV centieniem slēgt Gvantanamo līča aizturēšanas centru. Spānijā jau februārī un maijā no Gvantanamo ieradās palestīniešu un Jemenas izcelsmes bijušie ieslodzītie. Arī viņiem izsniegtas uzturēšanās un darba atļaujas.

Komentāri (14)

raimonds_bossltd 23.07.2010. 11.03

to Dolārs
Ko cepies par viena cilvēka uzņemšanu? Par kādiem vissmagākiem noziegumiem vai dzīvi leiputrijā mēs maksājam ar to, ka šeit ir pus miljons naidīgu tumsonīgu svešo(aliens)?

+3
0
Atbildēt

1

    daina_tabuna > raimonds_bossltd 23.07.2010. 11.33

    Es necepos, tikai paskaidroju POLIITIKAKAL, kāpēc mums viņš ir jāuzņem.

    Starp citu, pat pēc tīri aptuveniem aprēķiniem svešie ir vairāk kā 700 tūkstoši. Bet par to maksu… nu tas vēl ir jautājums, kas ko maksā. Varbūt viņi maksā ar savu sakņu pazaudēšanu neatgriesdamies dzimtenē. Dzimstības dati viņiem ir stipri nelāgi. Labi, mums arī nav neko spīdoši, bet tomēr ne tik graujoši.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Lidija Stare 23.07.2010. 12.05

Bijušais Gvantanamo ieslodzītais nav terorists un drauds mūsu sabiedrībai. Latvija ir spērusi soli, ko daudzas valstis nav spējušas.
Persona netiek sūtīta uz savu dzimteni, jo tur tai pastāv tieši draudi veselībai un iespējams pat dzīvībai

+3
-1
Atbildēt

0

LAURIS 23.07.2010. 09.29

Es šo to nesaprotu. Kāpēc to džeku nevar palaist mājās, uz dzimteni? Ko viņš te Latvijā vispār uzsāks? Kāds vispār te sakars Latvijai, kāpēc viņi neintegrē pie sevis – ASV?

+2
-1
Atbildēt

5

    daina_tabuna > LAURIS 23.07.2010. 09.37

    Tā ir maksa par būšanu NATO. Otra maksas daļa ir- uzturēt britu, amerikāņu un vāciešu kara rūpniecību. Man jau liekas, ka maksa ir neadekvāta ieguvumam no dalības NATO, bet aptaujas rāda, ka neesmu diezko populāra viedokļa paudējs.

    IMHO NATO ir vienkārši lielisks biznesa projekts un nekas vairāk. Mazās valstis vienkārši sponsorē daļu izdevumu no lielo valstu militārajiem budžetiem, plus savāc mēslus aiz viņiem (ex.Dienvidslāvijā, Irākā, Afganistānā, Somālijā)…

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > LAURIS 23.07.2010. 14.35

    @rinķī apkārt
    Kā jau rakstīju- mans viedoklis šajā ziņā nav neko populārs, bet izstāšanos es atbalstītu ar visām četrām. Tāpat arī no ES. Ne viena, ne otra mums neko jēdzīgu nav nesusi.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Reinis > LAURIS 23.07.2010. 09.39

    es ari nesaprotu, nu tak tiri vizuali vins te varetu izcelties, kur nu vel kultura ..

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > LAURIS 23.07.2010. 20.18

    Tu, kļūdies

    0
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > LAURIS 23.07.2010. 12.13

    Tā ir maksa par būšanu NATO. Otra maksas daļa ir- uzturēt britu, amerikāņu un vāciešu kara rūpniecību.+++ nu tad nemaksājam, stājamies ārā :)))

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu