Sākas Cēsu mākslas festivāls • IR.lv

Sākas Cēsu mākslas festivāls

37
No Cēsu mākslas festivāla arhīva

No 23.jūlija līdz 15.augustam notiks gadskārtējais mākslas festivāls "Cēsis 2010".

Festivālā “Cēsis 2010” šogad apmeklētājiem tiks piedāvāta apjomīga un unikāla mūzikas programma ar sešiem koncertiem trīs nedēļu laikā, vēsta pasākuma rīkotāji. Tajos uzstāsies gan starptautisku atzinību guvušie kori – VAK "Latvija" un Latvijas Radio koris, gan orķestris Sinfonietta Riga, LNSO un Vidzemes kamerorķestris, kā arī tiks piedāvāti komponistu Kristapa Pētersona, Līgas Celmas un Santas Ratnieces jaundarbi. 

Mākslas cienītājus gaida vērienīga, līdz šim festivāla vēsturē lielākā Baltijas valstu mākslinieku laikmetīgās mākslas izstāde “Take Care”. 

Arī kino programma šogad būs ļoti plaša. Tās pamatā būs speciāli atlasītu Japānas mūsdienu un klasiskā kino filmu programma un režisora Daiņa Kļavas filmas "Dubļi" pirmizrāde, kā arī Ginta Grūbes un Dāvja Sīmaņa jaunā filma “Pasaules skaņa". 

Teātra jomā šogad ir viena, toties spēcīga izrāde – Vilis Daudziņš Rīgas Jaunā teātra monoizrādē "Vectēvs", turklāt speciāli izraudzītā vidē – Cēsu dzelzceļa stacijas noliktavās. Festivālā būs skatāma arī atpazīstamu Latvijas modes mākslinieku izstāde, kurā mākslinieki būs speciāli radījuši iedvesmojošas modes instalācijas. Plašu skanējumu festivālam dos starptautiska konference par aktuālajām tendencēm laikmetīgajā mākslā un mūzikā "The Care to Create -Rūpes radīt", kurā piedalīsies Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Francijas, Īslandes, kā arī Krievijas vizuālās mākslas un akadēmiskās mūzikas profesionāļi.

"Ceturtais norises gads apliecina, ka Cēsu Mākslas festivāls jau ir tradīcija. Festivāla atbalstītāju finansējums liecina par stabilu atbalstu tiem mākslinieciskajiem un profesionālajiem kritērijiem, kurus paši esam sev likuši par pamatu un kas veido festivāla atpazīstamību un apmeklētāju interesi. Manuprāt, tas liecina gan par festivāla atbalstītāju stabilitāti krīzes laikā, gan par viņu uzticamību," uzskata festivāla direktors Juris Žagars. "Esmu pārliecināts, ka šogad spertie pirmie soļi virzienā uz atpazīstamību plašākā reģionā -Baltijā un Skandināvijas valstīs, būs veiksmīgi," viņš piebilst.

23.jūlijā plkst. 18.00 festivāls tiks atklāts ar laikmetīgās mākslas izstādes atvēršanu Cēsu Alus brūzī. Laikmetīgās mākslas izstādē šogad būs pārstāvēti visu trīs Baltijas valstu mākslinieki, tādējādi atspoguļojot Baltijas valstu aktuālās mākslas tendences. Šogad izstādes nosaukums ir Take care. Ekspozīcija koncepts sakņots vēlmē noskaidrot mākslinieka un sabiedrības attiecības. Latvijas mākslu izstādē reprezentēs Andris Breže, Katrīna Neiburga, Ģirts Muižnieks, Anda Lāce, Valts Kleins, Kristaps Ģelzis un Gints Gabrāns. Igauniju pārstāvēs trīs jauno mākslinieku konceptuāla apvienība Visible Solutions, kuras dalībnieki ir Tāniels Raudseps, Sigrida Vīra un Karels Koplimetss. Savukārt, Lietuviešu kuratore Virgīnija Januskevičute kopā ar jaunu autoru grupu (Elfa Olafsdotira, Laura Kaminskaite, Agata Erlahere, Dalija Dudenaite, Jozs Laivis un Tomass Daņiliausks) veidos nefunkcionālu arhitektonisku instalāciju, kas interaktīvi iesaistīs skatītājus jaunā telpas apguves procesā. Izstāde būs skatāma līdz 15.augustam.

Festivāla atklāšanas dienā plkst.20.00 Cēsu sporta kompleksā izskanēs mūsdienu mūzikas koncerts Joy, kurā kamerorķestris Sinfonietta Rīga, Latvijas Radio koris un Jānis Semjonovs (fagots) diriģenta Normunda Šnē vadībā atskaņos četru starptautisku atzinību guvušu komponistu darbus – somu komponista Magnusa Lindberga (1958) simfonisko skaņdarbu Joy (1990), Hījumā salā dzīvojošā igauņu komponista Erki Svena Tīra (1959) Astoto simfoniju (2010), ko Skotijas kamerorķestris pirmatskaņoja Glāzgovā šā gada 30.aprīlī. Jāpiebilst, ka Erki Svens Tīrs ir viens no savas paaudzes ievērojamākajiem igauņu komponistiem un koncertu Cēsīs viņš apmeklēs klātienē. Vēl koncertā pirmatskaņojumu piedzīvos Latvijas komponista Kristapa Pētersona (1982) skaņdarbs "Sapnis" fagotam un kamerorķestrim (2010). Koncertā skanēs arī Santas Ratnieces (1977) skaņdarbs "Sirds bezdelīgas", kurā izmantoti persiešu (irāņu) dzejnieces Forūkas Farokhzādes teksti franču atdzejojumā, kā arī Ķīnas Tanu dinastijas dzejnieku Liu Čana Cjina un Vana Veja romantiskās vārsmas.

24.jūlijā plkst. 16:00 Cēsu Sv. Jāņa baznīcā Eiropas Savienības Baroka orķestris, kuru patlaban vada viens no Eiropas izcilākajiem baroka interpretiem Larss Ulriks Mortensens, atskaņos baroka mūzikas programmu Maladies and Melodies ("Slimības un melodijas"). Koncerta programmā iekļauti Albinoni, fon Bībera, Lokatelli, Mufata, Šarpantjē, Vivaldi un Zelenkas skaņdarbi. Jāpiebilst, ka Eiropas Savienības Baroka orķestris šovasar svin 25.dzimšanas dienu. Koncerts organizēts sadarbībā ar Hermaņa Brauna fondu.

Vēl 24.jūlijā īpaši interesants notikums solās būt Elektroakustiska pastaiga mežā "Pasaka par Kurbadu" -Latvijas Radio kora grupas mākslinieciskais vadītājs Kaspars Putniņš kopā ar režisori Zani Kreicbergu un diviem komponistiem -Līgu Celmu un Kristapu Pētersonu sagatavojuši humoristisku pasakas interpretāciju, kur visas lomas, ieskaitot suņus un vanagus, spēlē Latvijas Radio kora grupas dziedātāji. Sadarbībā ar skaņu režisoru Vari Kurmiņu un montāžas režisoru Tāli Timrotu Radio kora grupa ieskaņojusi mūzikas materiālu, kuru DJ Monsta dzīvā procesā atskaņos un miksēs Cēsu Cīrulīšu dabas takās. Interesentiem atliek vien satikties pastaigas sākuma vietā – Žagarkalnā un uzticēties pārgājiena vadītājam Nacionālā teātra aktierim Gundaram Grasbergam. Satikšanās laiks -plkst. 19:00, 21:00, 23:00

Šogad pirmo reizi festivālā būs pārstāvēta arī modes joma. 24.jūlijā plkst. 18.00 Cēsu pils klētī tiks atvērta izstādē Trans-in-Form, kurā būs skatāmas modes instalācijas, ko radījuši Latvijas modes mākslinieki Natālija Jansone, Anna Led, Baiba Ripa, Katja Šehurina, Indra Miklāva un Nils Vilnis, Elita Patmalniece. Žanete Auziņa un Keta Gūtmane. Izstādē būs eksponēti Latvijas modes dizaineru mākslas darbi-instalācijas, kurās mākslinieki iemiesojuši savu redzējumu par tēmu "Cilvēku un lietu attiecības". Izstādi organizē R/A "Skudras Metropole" sadarbībā ar Latvijas Modes fondu.

24.jūlijā plkst. 22.00 Cēsu pils pagalmā notiks dokumentālās filmas "Dubļi" pirmizrāde. Filma tapusi Anša Epnera studijā "Ave" ar Eiropas programmas Media, VKKF, Latvijas Nacionālā kino centra un citu labvēļu atbalstu. Filma ir inovatīva, tēlaina, emocionāla un vizuāli izsmalcināta dokumentālā kino un mūzikas sintēze. Filmas režisors ir Dainis Kļava, operators Valdis Celmiņš. Filmas mūziku klavierēm, čellam, klarnetei un vokālam sarakstījis uzlecošā kompozīcijas zvaigzne Jēkabs Jančevskis. Cēsu pilsdrupās mūzika filmu pavadīs mūzika "dzīvajā" izpildījumā: Dace Zālīte (čells), Beāte Zviedre (soprāns), Jānis Tretjuks (klarnete), Jēkabs Jančevskis (klavieres).

Filmas galvenā darbības vieta ir Cēsu apkārtne dažādos gadalaikos. Tā dokumentē vairākas lauku sētas, kur dubļi ir tradicionāla sastāvdaļa un kur gumijas zābakiem ir eksistenciāla nozīme. Sižeta centrā ir ģimene, kas brien, brida un bridīs. Šie dubļainie personāži darbojas kā ideāls fons citiem tēliem, kas negaidīti saskaras ar šo vidi. Dažādas paaudzes, dažādi sociālie slāņi, dažāda attieksme un dažādi dubļi. Meklējot atbildi uz jautājumu -kurā brīdī dubļi tiešā nozīmē pārtop par dubļiem pārnestā nozīmē?

Šogad festivāla organizatori ir piesaistījuši arī Ziemeļu Kultūras punkta (Nordic Culture Point) finansējumu starptautiskas konferences organizēšanai, kas notiks 24.jūlijā. Tā būs starptautiska starpdisciplināra konference ar nosaukumu "The Care to Create -Rūpes radīt", atvasināts no festivāla ietvaros notiekošās Baltijas valstu laikmetīgās mākslas izstādes “Take Care”.

 

Komentāri (37)

ilmisimo 24.07.2010. 07.20

okumentālās filmas “Dubļi” pirmizrāde./

Tēma “”Rubļi” un tuo luoma mūsu plašsaziņas līdzekļu izaugsmē un paiderstila “”zurnālistikas” uzplaukumā.

0
0
Atbildēt

0

andis7771 21.07.2010. 15.04

Cēsu mākslas festivālā būs arī žurnāls IR, dzīvosimies Vecajā alus brūzī, kur notiks laikmetīgās mākslas izstāde. Nāciet ciemos!

0
0
Atbildēt

1

    ilmisimo > andis7771 23.07.2010. 21.19

    Cēsu alu(s) mākslas festivāls?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu