Apšauba pretkorupcijas komitejas lietderību Rīgā • IR.lv

Apšauba pretkorupcijas komitejas lietderību Rīgā

7
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Opozīcija norāda uz Birokrātijas apkarošanas centra funkciju dublēšanu

Rīgas domes opozīcijas deputāti aicinājuši likvidēt kopš sociāldemokrātu laikiem strādājošo Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteju, uzskatot tās darbību par nelietderīgu, otrdien raksta "Latvijas Avīze" (LA).

Pirmais komitejas priekšsēdētāja vietu ieņēma jurists Andrejs Vilks no LSDSP, pašlaik to vada bijušais iekšlietu ministrs Dainis Turlais (LPP/LC). Taču pēc vicemēra Aināra Šlesera (LPP/LC) iniciatīvas domē izveidots arī Birokrātijas apkarošanas centrs (BAC), kuram viens no mērķiem ir korupcijas apkarošana galvaspilsētā. Centrs pakļauts tieši Rīgas domes priekšsēdētājam, par tā vadītāju iecelts bijušais Iekšlietu ministrijas galvenās inspekcijas priekšnieks Sergejs Novikovs, par viņa padomniecēm – Guna Vendiņa un Olga Kipmane.

Nesen BAC par padomnieku sācis strādāt bijušais Valsts robežapsardzes priekšnieka vietnieks ģenerālis Ēriks Ivanovs. Viņa pienākums būšot nodrošināt Rīgas domes priekšsēdētāja uzraudzību pār korupcijas apkarošanu un pretkorupcijas pasākumu veikšanu. Turlais slavējis Ivanova stāšanos pie pienākumu izpildes, sakot, ka viņš ir principiāls un visnotaļ kompetents speciālists.

Opozīcijas nostāju LA skaidrojis "Jaunā laika" politiķis Olafs Pulks – ja BAC cīnīsies ar korupcijas riskiem domē un pašvaldības policija atradīsies tiešā domes priekšsēdētāja pārraudzībā, tad Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja ir lieka.

Turlais skaidro, ka arī komiteja gada laikā noturējusi 39 sēdes, kurās runāts par kārtību Centrāltirgū, pilsētas lombardiem, drošību skolās, kopīgi ar BAC izskatītas dažādas sūdzības. Opozīcija uzskata, ka korupcijas jomā "ir paveikts ārkārtīgi maz, tikpat kā nekas".

Pārskati liecina, ka laikā no 2009.gada 17.augusta līdz šī gada 1.jūnijam BAC saņemti 209 iesniegumi, centra darbinieki 56 reizes snieguši konsultācijas klātienē un atbildējuši uz tālruņa zvaniem, jautājumi risināti arī bez rakstiska iesnieguma noformēšanas. Kā vēsta LA, BAC vadītāja alga ir 1038-1557 lati, padomniecēm – 843-1265 lati ''uz papīra''.

Rīgas domē līdz augustam ir atvaļinājumu laiks, tāpēc opozīcija pagaidām neplānojot rosināt komitejas likvidēšanu. Lai gan Rīgas dome centrālo aparātu ir samazinājusi par 13%, vienlaikus radīti jauni amati, piemēram, domes priekšsēdētāja ārlietu padomnieks u.c.

Komentāri (7)

ekmanis 20.07.2010. 10.25

Ja komitejas darboņu alga būtu %% no korupcijā pieķerto kukuļu summas, varbūt tai komitejai būtu kāda reāla nozīme. Bet pašreiz, šķiet, ka komiteja raugās, lai Domes kukuļošanas sistēmā būtu kārtība un drošība.

+5
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 20.07.2010. 19.12

pretkorupcijas komiteja driizaak radiita lai aizsargaatu korumpeetos priekšniekus no KNABa aktivitaateem , proti radiit priekšstatu , ka darbojas taada komiteja un citiem te nav ko utis mekleet

+3
0
Atbildēt

0

silvija_vitina 20.07.2010. 13.03

es te nedaudz pavingrinājos matemātikā: pieņemot, ka komisija sastāv no 3 cilvēkiem (vadītājs + 2padomdevēji), un pieņemot, ka viņi saņem algas zemāko slieksni, 10 mēnešos katrs skatītais (bet vai izskatītais?) iesniegums un atbildētais tel.zvans mums ir izmaksājis 102 latus (bruto) neatkarīgi no satura. Tā kā saturs nav zināms un arī konkrēto jautājumu skatīšanai tērētais laiks nav zināms, gribētos zināt vismaz REZULTĀTU. Kādi ir bijuši sasniegumi, uzlabojumi?

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu