Pazudušais zinātnieks no ASV atgriežas Irānā • IR.lv

Pazudušais zinātnieks no ASV atgriežas Irānā

24
AFP/LETA

Amiri neesot saistības ar kodolenerģētiku; gūsta laikā viņu pratinājuši izraēlieši

Mīklainos apstākļos pērn jūnijā pazudušais irāņu zinātnieks Šahrams Amiri, kuru pēc Teherānas versijas Saūda Arābijā bija nolaupījis ASV izlūkdienests, ceturtdien atgriezies Irānā, vēstī aģentūras LETA-AFP.

Pirms divām dienām Amiri ieradās Irānas interešu pārstāvniecībā Vašingtonā. Jau Teherānā viņš žurnālistiem apliecināja, ka gūsta laikā viņu pratinājuši izraēlieši. Amiri uzsvēra, ka ir "parasts zinātnieks" un nav saistīts ar kodolenerģētikas jomu.

Amiri pazuda 2009.gada jūnijā Saūda Arābijā, kad bija tur ieradies, lai piedalītos svētceļojumā. Pirmajos divos gūsta mēnešos viņš ticis "brutālā veidā mentāli un fiziski spīdzināts". "Vairākās [pratināšanas] reizēs klāt bija pratinātāji no Izraēlas, un bija skaidrs, ka viņi plānojuši mani aizvest uz Izraēlu," sacīja zinātnieks.

Irānas amatpersonas iepriekš paudušas pārliecību, ka zinātnieku nolaupījusi ASV Centrālās izlūkošanas pārvalde (CIP), savukārt Savienoto Valstu presē parādījās liecības, ka Amiri pats pārbēdzis. Vašingtona šīs versijas līdz šim noliegusi.

Pirms izlidošanas no ASV Amiri intervijā Irānas valsts televīzijai sacīja, ka nolaupīšanas brīdī Saūda Arābijā viņam draudēts ar ieroci. Medinas pilsētā viņu no auto persiešu valodā uzrunājis kāds cilvēks un piedāvājis aizvest līdz mošejai. "Kad es atvēru durvis, viens no pasažieriem izvilka šaujamieroci un pavēlēja man klusēt. Viņi man izdarīja injekciju, un kad es nācu pie samaņas, es biju lielā lidmašīnā. Man bija aizsietas acis. Šķiet, tā bija armijas lidmašīna," sacīja Amiri.

Otrdien ASV Valsts departamenta preses sekretārs Filips Kraulijs atzina, ka Vašingtona kontaktējusies ar Amiri, piebilstot, ka zinātnieks "šeit uzturējās kādu laiku, es nevaru pateikt precīzi, tieši cik ilgi". Pēc ielidošanas Teherānā Amiri sarunā ar žurnālistiem noraidīja ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones otrdien pausto, ka viņš varējis brīvi ierasties Savienotajās Valstīs un brīvi tās pamest. ''Mani kontrolēja bruņoti cilvēki no izlūkdienesta," sacīja zinātnieks. Viņš apgalvoja, ka amerikāņu amatpersonas piedāvājušas 50 miljonus dolāru, ja viņš izlems palikt ASV.

Laikraksts " The Washington Post", atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēsta, ka CIP Amiri samaksājusi piecus miljonus dolāru, lai viņš sniegtu informāciju par Irānas kodolprogrammu. Amiri "nav pienākums atmaksāt naudu, bet viņš nespēs tai tikt klāt, kad pārtrauca, kā to raksturo ASV amatpersonas, būtisku sadarbību ar CIP un pēkšņi atgriezās Irānā", raksta avīze. Laikraksta avoti spriež, ka Amiri pametis ASV, "jo bažījies, ka Teherānas valdība var kaitēt viņa ģimenei".

Komentāri (24)

Mārtiņš S. 15.07.2010. 15.30

Šis gājiens saucas:”ASV meklē kodolieročus Irānā.”
Interesanti kāda būs ANO reakcija uz šādu CIP izgājienu. Varu saderēt, ka pēc šīs ziņas Freedom House birojs jūk prātā… :D

+2
-1
Atbildēt

2

    griezējs > Mārtiņš S. 27.08.2010. 17.50

    Nolaist no kātiem nebija vieglāk???

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Mārtiņš S. > Mārtiņš S. 28.08.2010. 09.59

    Pieņemu, ka būtu gan vieglāk no vienas puses. Bet tad nāktos skaidroties ar Irānu un pārējo pasauli. Jo cik tomēr noprotams Irānas slepenais dienests, tomēr zināja par to ka kaut kādi rietumnieki aizveduši zinātnieku, tā kā peramie zēni viņi galīgi nav.
    Domāju, ka amīšiem vairāk vajadzēja dzīvo to fiziķi nekā mirušu. Tā ir kā tāda spēka un varas izpausmes izrādīšana līdzīgi kā cietumā ar zīmēm, tikai šajā gadījumā šī zīme un atšifrējums ir viens un tas pats. Tas būtu, ka amerikāņi raida konkrētu tekstu:”Mēs varam paņemt jebkuru un izdarīt jebko. Mēs redzam, visu.”

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu