Pētījums: lielākā daļa grib iet pensijā 50-55 gados • IR.lv

Pētījums: lielākā daļa grib iet pensijā 50-55 gados

26
Lauris Nagliņš, LETA

Šogad palicis mazāk to, kas vēlas pensionēties jau 40-50 gados

Ja būtu iespēja, vairums Latvijas iedzīvotāju gribētu doties pensijā 50-55 gadu vecumā, liecina “Swedbank” pasūtīts pētījums, Ir.lv informēja bankā. 31% respondentu norādījuši, ka šajā vecumā gribētu beigt aktīvās darba gaitas.

Ekonomikas lejupslīde likusi racionāli izvērtēt nākotnes iespējas, atliekot vēlamo pensionēšanos uz vēlāku laiku, secina pētījuma autori. Ja pērn aktīvās darba gaitas 40-50 gadu vecumā labprāt beigtu 17%, tad šogad – tikai 7% aptaujāto.

Pētījuma autori arī atzīmē, ka šogad vīrieši sešas reizes biežāk nekā sievietes (12% vīriešu pret 2% sieviešu ) norādījuši, ka vēlētos beigt aktīvās darba gaitas jau 40 – 50 gadu vecumā. Savukārt nedaudz vairāk kā 1% aptaujāto norādījuši, ka labprāt vispār nedotos pensijā un strādātu pēc iespējas ilgāk, jo tieši darbs viņus "tur pie dzīves." Visvairāk apmierināto ar šī brīža pensionēšanās vecumu ir to respondentu vidū, kuru ienākumi ir vairāk nekā 800 lati mēnesī (42%).

Pētījums veikts 2009. un 2010.gada maijā (atkārtoti), aptaujājot vairāk nekā 800 respondentu visā Latvijā vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

Komentāri (26)

aivarstraidass 14.07.2010. 11.27

Ja cilvēks līdz šādam vecumam vai vēl agrāk jau ir sakrājis sev pietiekami daudz, tad kādēļ gan ne? Daudzi radoši cilvēki pa īstam interesantas lietas sākuši darīt tad, kad viņiem vairs nebija rūpju par dienišķo iztiku. To gan nesauc par “iešanu pensijā”, bet drīzāk – cilvēka brīvprātīgu izstāšanos no žurku skrējiena (rat race), lai nodarbotos ar to, kas labāk patīk.

Ja turpretī ir runa par valsts maksātas pensijas saņemšanu, tad veselu cilvēku pensionēšanās vecumam būtu jābūt ap 70 gadiem. Pazīstu cilvēkus, kuri vēl pēc 70 gadu vecuma sniedz grāmatvedības pakalpojumus, tulko grāmatas, izglīto studentus, strādā veikalā vai par apkopējām, pieskata citu cilvēku bērnus, utml. Protams, valstij ir jārūpējas par mūžizglītību un pārkvalificēšanu – jo vecāka gadagājuma cilvēkiem ne visas profesijas ir piemērotas.

Ja pensionēšanās vecums ir mazāks, tad – kā jau Dzeris raksta – draud arvien pieaugošs sociālā budžeta deficīts (vai nu arī – niecīgas pensijas).

+6
0
Atbildēt

2

    mary75 > aivarstraidass 14.07.2010. 12.39

    Bet, tad jau te nav runa par pensiju.
    Ja cilvēkam kāda iemesla dēļ ir tik daudz naudas, ka viņam pietiek nodrošinātai dzīvei visam atlikušajam mūžam, viņš var arī vispār nestrādāt, cik saprotu, te domātas taisni valsts pensijas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > aivarstraidass 14.07.2010. 13.42

    Jā, protams. Cita lieta – varbūt tie agrie pensionēties gribētāji (kā Inghem65 jau rakstīja) domā par kaut kādiem elastīgākiem noteikumiem, t.i. pensionējoties jau 50 gadu vecumā saņemt divas vai trīs reizes mazāku pensiju, jo šādā gadījumā mazākas sociālās iemaksas tiek sadalītas uz ilgāku laika periodu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

CREATIVE TECHNOLOGIES, SIA 14.07.2010. 16.25

Gribēt jau var, tikai tad lai uzreiz pasaka, kur ņemt naudu, jo Latvija ir “veca” valsts – daudz pensionāru, maz strādājošo, kam pensionāri no saviem nodokļiem jāuztur. Un par veselību – atvainojiet, bet slimi liela daļa ir tādēļ, ka rij baltmaizi un taukus, smēķē, dzer, kvern dienām pie tv. Esam starp čempioniem sirds un asinsvadu kaitēs, kas ir tiešas sekas nejēdzīgam dzīvesveidam. Paši sagandē veselību, kuras lāpīšana atkal tiek uzgrūsta nodokļu maksātāju maciņiem – bērni nedzimst, kur ņems naudu pensijām? Palielinās vēl nodokļus strādājošajiem!

+5
0
Atbildēt

0

mary75 14.07.2010. 11.04

Nu ja, kas līdzīgs – pensijas 50 gados – bija Grieķijā, un rezultātui redzami.
Manuprāt, Latvijā reāli ir jāgaida 62 – 65gadi, un arī vēl būs jāmaksā no pamatbudžeta, vai jāceļ sociālais nodoklis, vai jārada darbavietas ar ļoti labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi un jālaiž iekšā gados jauni imigranti, lai strādā un maksā nodokli.
Vispār, cik saprotu,pasaulē tendence ir tāda, ka valsts maksā tikai kādu minimumu, pārējo jākrāj pašam visa mūža garumā, pensiju sistēma ir grīstē visur.

+6
-1
Atbildēt

1

    andrisskrastins > mary75 14.07.2010. 11.23

    Mēs varētu cerēt iet 50 gados, ja mēs būtu produktīvākā valsts pasaulē. Taču mums vēl tam ir tālu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu