Mežaparkā sadziedas tūkstošiem jauniešu un skatītāju • IR.lv

Mežaparkā sadziedas tūkstošiem jauniešu un skatītāju

67
Kaspars Krafts, F64

Svētkus noslēdz deju lielkoncerts ''Deja kāpj debesīs'' Daugavas stadionā

Sestdiena kļuva par X Skolēnu Dziesmu un deju svētku kulmināciju – dienas pirmajā pusē Rīgas centru piepildīja vairāk nekā 30 tūkstošu dalībnieku gājiens, savukārt vakarā Mežaparka Lielajā estrādē vairāk nekā 14 tūkstoši dziedātāju, dancotāju, pūtēju, fokloristu muzicēja un sadziedājās ar kuplo skatītāju pulku. Svētdien svētki noslēdzas ar deju lielkoncertu ''Deja kāpj debesīs'' Daugavas stadionā.

Jauno mākslinieku iedvesmu vakara koncertam papildināja gājiens, kas sestdien pa dienu piepildīja Rīgas centru. Šogad gājiens tika organizēts divās paralēlās plūsmās. Tās satikās pie ''Laimas'' pulksteņa, dalībnieki nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa un turpināja ceļu abpus tam, garām Ministru kabineta ēkai, lai līdzīgi dziesmas vārdiem ''Daugav's abas malas mūžam nesadalās'' pie Elizabetes ielas atkal saplūstu vienā straumē. Dalībniekus sveicināja vairāki tūkstoši līdzjutēju visā gājiena ceļā.

Sestdienas vakara koru lielkoncertā ''Mana zeme – zemīte skaistā'' skolēnu dziesmu svētku 50.jubilejā skanēja gan tautā iemīļotas, gan jaunas melodijas. Koncertā piedalījās 332 kori ar 12 600 dalībniekiem, 24 pūtēju orķestri ar 900 mūziķiem, seši tautas deju kolektīvi ar 450 dejotājiem un 31 bērnu un jauniešu folkloras kopa ar 440 dalībniekiem.

Aizkustinošākie brīži bija kopīgi dziedātā Jāzepa Vītola «Gaismaspils», kam kopš pirmatskaņojuma apritēja 100 gadi, kā arī Mārtiņa Brauna «Saule, pērkons, Daugava», ko daudzi jaunieši dēvē par Latvijas otro himnu. Koncertā piedalījās dziesmu radītāji komponisti un solisti – Renārs Kaupers, Aisha, Jānis Apeinis, Kārlis Būmeisters u.c. Pēc koncerta līdz pusnaktij ilga sadziedāšanās un sadancošanās vienotā koristu un skatītāju pulkā.

Koncertā pasniedza Lielo balvu – Armanda Jēkabsona gatavoto sudraba statueti – labākajam korim, un to jau atkārtoti, tāpat kā 2005.gada skolēnu Dziesmu svētkos, saņēma Jelgavas 4.vidusskolas meiteņu koris "Spīgo". Kori vada diriģenti Līga Celma, Liena Celma un Agris Celms. Par Lielo balvu sacentās vēl astoņi kori – Cēsu 1.pamatskolas 5.-9.klašu koris, Jelgavas novada apvienotais koris "Asni", Ventspils Centra pamatskolas zēnu koris, Rīgas 49.vidusskolas zēnu koris, Tukuma Raiņa ģimnāzijas meiteņu koris, Valmieras Kultūras centra jauktais koris "Skan", Rīgas Āgenskalna Valsts ģimnāzijas jauktais koris "Mūžīgais strauts" un Jelgavas Valsts ģimnāzijas jauktais koris "Skali".

Pirmo reizi Dziesmusvētki iekļauti UNESCO svinamo dienu kalendārā 2010.-2011.gadam, uzsverot to nozīmi Baltijas dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un pārmantošanā. Svētku tiešraides notiek Latvijas Televīzijā (LTV) un Latvijas Radio, jau tuvākajā laikā LTV ieplānoti translāciju atkārtojumi.

.

Komentāri (67)

silvija_vitina 10.07.2010. 15.52

savulaik esmu dziesmu svētkos piedalījusies gan kā dejotāja, gan kā dziedātāja. Ticiet man, ne karstums, ne biezie tērpi, ne lietus – nekas nespēj mazināt vai izjaukt svētku noskaņu. Tās ir pilnīgi citas emocijas! Tie, kas to nav piedzīvojuši un šausminās, ir vienkārši “otrpus ekrānam”.

+17
-2
Atbildēt

1

    vupats > silvija_vitina 11.07.2010. 00.11

    Nē, cienītā!
    Jums nav taisnība! patiesie šīs ļaundarības avoti ir “jāizved skaidrajos patiesības ūdeņos”!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Valdis Ādamsons 10.07.2010. 16.08

“traductrice: savulaik esmu dziesmu svētkos piedalījusies gan kā dejotāja, gan kā dziedātāja. Ticiet man, ne karstums, ne biezie tērpi, ne lietus – nekas nespēj mazināt vai izjaukt svētku noskaņu. Tās ir pilnīgi citas emocijas! Tie, kas to nav piedzīvojuši un šausminās, ir vienkārši “otrpus ekrānam””
__________________________________________________________
SUPER! TEV PILNĪGA TAISNĪBA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

+8
-1
Atbildēt

1

    IvetaKazoka > Valdis Ādamsons 10.07.2010. 17.55

    Es bērnībā esmu piedalījies 2 x kā dziedātājs. Mans vecākais bērns šajos svētkos dejo. Ak jā, bērns, kas ar sajūsmu gāja līdz šim uz deju nodarbībām paziņoja, ka nevar vairs ciest dejošanu.
    Ar šausmām gaidu rītdienas deju koncertu 16.00 Ņemot vērā, ka sola 33 grādus ēnā, saulē stadionā būs visi 40. Varu saderēt kritušo būs daudz. Un pirmdien visās avīzēs virsraksti vēstīs par jauniem tūkstošiem, kam bija nepieciešama med. palīdzība. Cerams, ka ātro pietiks. Tas nekas,ka mediķi iesaka šajā laikā saulē neuzturēties. Un visstulbākais ir tas ka ir milzigs bars ar rīkotājiem, organizātoriem, administatoriem, skolotājiem, dirigentiem utt, bet nav neviena ar veselu saprātu, lai koncertu pārceltu uz kādiem 19 – 20.00, lai bernus nemocītu, bet ļautu viņiem baudīt savus svētkus un radit tos publikai.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

photocom 10.07.2010. 15.10

Mērgļi šloserušaki !
pēc gājiena bērni atvesti nopeldēties Vecāķos jūriņā
daudzi autobusi no laukiem
tik nav kur apstāties tiem
varēja ļaut braukt pa centrālo
eju līdz malai
stāv gandrīz uz Mangaļsalas dambja – tur jau tā pilns ar autiņiem..!

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu