Trīs veldzējošas izstādes • IR.lv

Trīs veldzējošas izstādes

5

Laikmetīgās mākslas muzeja kim? vasarīgais piedāvājums

Vēl pirms trīsdesmit gadiem, nenojaušot digitālās fotogrāfijas ēras sākumu un tās masveidīgo izplatību, amerikāņu filozofe Sūzena Sontāga rakstīja, ka «pēdējā laikā fotogrāfija pārvērtusies par gandrīz tikpat plaši iecienītu laika kavēkli kā sekss vai dejas, kas nozīmē, ka, gluži tāpat kā kuras katras masu mākslas gadījumā, vairums ļaužu fotogrāfiju nepiekopj kā mākslu, pa lielākai daļai tā ir sociāls rituāls, aizsardzība pret bailēm un varas instruments».

Sontāgas vārdos nevar nepamanīt jau agrāk marksistiski ievirzītā domātāja Valtera Benjamina izteikto nožēlu par fotogrāfijas kā tehniski reproducējama izstrādājuma negatīvo ietekmi uz mākslu, kurai tagad tiekot laupīta «aura» – skatītāja un mākslas darba intimitāte «šeit un tagad». Neskatoties uz kritiku par fotogrāfijas tehnisko izcelsmi un konkurenci ar pašām lietām, tā sevi ir pārliecinoši pieteikusi mākslas telpā, un, manuprāt, Raimo Lielbrieža izstāde to spilgti apliecina.

Raimo Lielbrieža izstāde Melnbaltā pietura piedāvā aplūkot 19 melnbaltas analogās fotogrāfijas. Tajās redzamā pasaule ir tukša no cilvēkiem, tie redzami vien divās fotogrāfijās, turklāt attālināti. Attēlos nav tverta nedz steiga, nedz kņada, fotogrāfs apzināti ir meklējis pretējo. Tajās lielākoties ir redzamas dabas ainavas, kas uzņemtas no «pieturas», kurā var piesēst vai piestāt ātruma un garā ceļa nogurdinātie, rodot mieru dabas vērojumā: ziemoti ceļi un upes piekraste, koki jūras krastmalā, akmeņi un zvejnieku laivas jūrā, mājas, muzejs, pludmale. Tiesa, tādējādi fotogrāfs atkārto dabas romantizējošās klišejas, nevis tās sublīmo – nereprezentējamo – spēku un grandiozumu. Fotogrāfs ir filigrāni notvēris apkārtnes klusuma ģeometrisko uzbūvi, meklējot formas attiecības ar gaismas līniju, kas uzrāda ikdienas redzējuma steigas aizsedzošo dabu pār skatiena dziļumu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu