Balsis • IR.lv

Balsis

34
Laila Pakalniņa

Varbūt ir pienācis laiks darīt arī kaut ko citādāku? Piemēram, publiskot dzērājšoferīšu vārdus

Jāņu brīvdienās uz mani tāpat kā uz ļoti daudziem Latvijas autovadītājiem neiedarbojās neviens no Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieka Edmunda Zivtiņa nosauktajiem pēdējo desmit gadu laikā plašākās policijas operācijas trīs virzieniem.

Mani neietekmēja reklāmas kampaņa, es nenobijos no tā, ka tieši svētkos stājās spēkā likumdošanas grozījumi par bargākiem sodiem, un manu vienaldzību nespēja satricināt arī policijas pārstāvju draudi, ka viņi būšot sastopami pat uz meža ceļiem. Es tāpat nesēžos pie stūres pēc alkoholisku dzērienu lietošanas. Ne Jāņos, ne vispār. Un ne jau tāpēc, ka esmu apzinīga. Es vienkārši esmu normāls, parasts cilvēks.

Un elementārās dzīves situācijās iztieku bez balsīm (vienalga, no televizora, vai kosmosa), kas liek izvēlēties braukšanas ātrumu, kas stāsta, ka nosist sevi, bet vēl jo vairāk citus, ir slikti. Tāpat, kā arī to, ka nevajag spļaut uz ielas un par kuru partiju balsot.

Bet tāds jau ir mūsu normālības liktenis – tikt pieskaitītai kādas kampaņas, kādas operācijas, kādas iztērētās naudas pozitīvajam rezultātam, tā teikt – augļiem, vai vismaz tam, ka „svētki beidzās salīdzinoši mierīgi”.

Taču mēs jau neiebilstam. Vismaz par to, kas attiecas uz izdzīvošanas iespējas palielināšanos pārvietojoties pa Latvijas ceļiem – lūdzu, varat mūs katru gadu no jauna pieskaitīt pie tiem, kurus izdevies pārliecināt, ja no tā tiešām paliek labāk. Un kas attiecas uz iztērētajiem līdzekļiem (jeb kā pieņemts teikt, mūsu – nodokļu maksātāju naudas) – ir taču izrādījies, ka droši var tērēt vēl vairāk.

Lasīju, ka CSDD un no OCTA līdzekļiem ieguldītais finansējums satiksmes drošības kampaņā „Izguli reibumu” ir 29 000 latu. Un tas tiešām tāds nieks vien ir salīdzinot ar to, ka garajās brīvdienās Ceļu policisti noformējuši 383 administratīvās lietas par braukšanu alkohola reibumā, bet tas nozīmē, ka „nopelnīta” ir varbūt arī ja ne trešdaļa miljona, tad ceturtdaļa vismaz (kā zināms, tieši kopš Līgo svētkiem sodi par braukšanu dzērumā palielināti, turklāt ja alkohola koncentrācija pārsniedz vienu promili, autovadītājam jārēķinās ar dubultotu sodu, bet Jāņos aizturētajiem organismā esot konstatētas pārsvarā 1-1,5 promiles alkohola).

Proti, policistu reidi „atmaksājušies” ne tikai morāli (var vien minēt, vai un cik līķus būtu spējuši sagādāt 383 no „trases noņemtie” likumpārkāpēji), kas, protams, ir galvenais, bet vajadzētu sanākt (turklāt ar uzviju), ka arī materiāli. Un tas ir darba rezultāts! Jo bez apturēšanas dzērušie vadītāji paši neapstāsies.

Taču lasot par to, ka Jāņos notikusi plašākā policijas operācija pēdējo desmit gadu laikā, rodas jautājums par to, vai nākamajos Jāņos reklāmu un plakātu būs vēl vairāk, sodi vēl bargāki, un policistu skaits uz ceļiem vēl pieaugs (kamēr cilvēki dzērumā sēžas pie stūres neko „šaurāku” par „plašāko” operāciju taču nevarēs atļauties)? Vai varbūt tomēr ir pienācis laiks darīt arī kaut ko citādāku? Piemēram, publiskot dzērājšoferīšu vārdus (video ar iereibušo Viesturu Kairišu, kurš pat negrasījās sēsties pie stūres, ar visiem subtitriem taču publicēja).

Tā lasi ziņu, ka Jāņu dienā, neskaties uz kampaņām, sodu bardzību un informāciju, ka policistu uz ceļiem būs daudz, aizturēti 124 iereibuši autovadītāji, un nevis šausminies par to, ka idiotu tomēr netrūkst, bet uzklikšķini uz „saites” un izlasi, kas ir šie idioti.

Ja šādā sarakstā 24. jūnijā būtu publicēts viena šobrīd anonīma idiota vārds (tiesa, viņa seja ir apskatāma, pateicoties LTV darbiniekiem, kas vīrieti ne vien aizturēja, bet arī nofilmēja), iespējams, par braukšanu reibumā jau Jāņu dienā Carnikavā aizturētajam cilvēkam nerastos vēlme dažas dienas vēlāk paklausīt balsīm no kosmosa (vai arī no šīs paklausīšanas un ātras braukšanas viņu zinātu atturēt radi vai draugi) un tās novērtēt augstāk par kādu ģimeni, kas kopā ar saviem 2,5 un 5 gadus vecajiem bērniem brauc automašīnā pa ceļu un tādejādi traucē sekot balsīm.

Proti, sapratīga līdzsvara starp cilvēktiesībām un cilvēkciešanām joprojām nav. Ciešanu ir vairāk.

.

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu