Pārliecinoši atbalsta jauno Kirgizstānas konstitūciju • IR.lv

Pārliecinoši atbalsta jauno Kirgizstānas konstitūciju

15
ITAR-TASS/LETA

Liek pamatu parlamentārajai demokrātijai Kirgizstānā

Kirgizstānas vēlētāji ar pārliecinošu balsu pārsvaru svētdien notikušajā referendumā atbalstījuši jauno valsts konstitūciju, pēc vairāk nekā 90% balsu apkopošanas pirmdien apliecināja Kirgizstānas Centrālā vēlēšanu komisija, vēsta LETA-AFP/BBC.

Atbilstoši līdz šim apkopotajiem datiem jauno valsts pamatlikumu atbalstījuši 90,7% vēlētāju, bet to noraidījuši 7,96%. Referendumā piedalījušies ap 70% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Kirgizstānā referendumā svētdien pieņemta jauna konstitūcija, liekot valstī pamatu parlamentāras demokrātijas izveidošanai, atsaucoties uz

Pagaidu valdības līdere Rozas Otunbajeva uzsvēra, ka jaunā konstitūcija pieņemta, neraugoties uz tās pretinieku sīvo pretestību. ''Tauta ir pielikusi treknu punktu divu klanu – Akajevu un Bakijevu – autoritārajai pārvaldei. Mēs esam iegājuši tiesiskuma laukā, es šodien saņemu pārejas laika prezidenta pilnvaras un vadīšu valdību," sacīja jaunā valdības līdere.

Referendums ļaus pagaidu valdībai iegūt leģitimitāti, kā to pieprasa pasaules sabiedrība. Konstitūcijas projektā paredzēta pāreja no prezidentālas republikas uz parlamentāru republiku. Pie iecirkņiem sastaptie iedzīvotāji stāstīja, ka vēlas atbalstīt jauno konstitūciju, jo ir noguruši no haosa, vēlas stabilitāti un normālu darbu, vēsta radio "Brīvība". Arī Kirgizstānas "dienvidu galvaspilsētā" Ošā vēlēšanu aktivitāte bija augsta, pārliecinājās aģentūras AFP korespondents.

Jau vēstīts, ka aprīlī tika gāzts Kirgizstānas prezidenta Kurmanbeka Bakijeva režīms, un varu pārņēma opozīcijas izveidotā pagaidu valdība agrākās ārlietu ministres Otunbajevas vadībā. Tomēr valsts dienviddaļā tagad trimdā Baltkrievijā mītošā Bakijeva atbalstītājiem joprojām ir spēcīgas pozīcijas.

Naktī uz 11.jūniju Kirgizstānas lielākajā dienvidu pilsētā Ošā izraisījās sadursmes vietējo kirgīzu un uzbeku starpā, kas pārauga plašās nekārtībās. Piecas dienas ilgušajos nemieros, kas pārsviedās arī uz apkārtnes rajoniem un valsts dienvidu otru lielāko pilsētu Džalalabatu, pēc oficiāliem datiem dzīvību zaudēja vairāk nekā 250 cilvēku. Neoficiāli upuru skaits minēts pāris tūkstošos. Daudzi uzbeki devās bēgļu gaitās uz blakus esošo Uzbekistānu. Bažas par cilvēktiesību ievērošanu reģionā pauda starptautiskās organizācijas. Pagaidu valdībai tikai ar grūtībām izdevās atjaunot kontroli pār nemierīgo reģionu.

.

Komentāri (15)

mary75 27.06.2010. 22.33

Kāda parlamentārā demokrātija var būt tādā teritorijā, kuru pat nevar nosaukt par valsti, ar totālu klanu sistēmu, kas tuvinās viduslaikiem, nevis kādai tur demokrātijai?
kas tā par valsti, kur nevar apturēt dažus desmitus apmaksātu provokatoru, un kirgīzus, kas tiem pievienojas, kas vairāku dienu garumā mierīgi veic etniskas tīrīšanas, nogalina vairākus tūkstošus uzbeku Oršas un Džalalabadas apgabalā?
Vissmieklīgākais, ka “lielā enerģētiskā un kāda tur vēl impērija”, ” vecākais brālis”, pateicoties kurai, faktiski, viss tas bardaks tur arī sākās, kad Kirgīzija lūdza tai ievest karaspēku, lai to apturētu, kautrīgi piežmiedza asti un izlikās, ka neko nedzird, tagad, kad viss gandrīz beidzas, pēkšņi sajuta spēka un varenībads uzplūdus, nolaisto asti pacēla, un paziņoja, ka veidos Kirgīzijā otru savu karabāzi.
Kā treica Latiņina, acīmredzot, izīrēs bruņutransportierus narkotirgoņiem.
Kopā ar visu to ŠOSS vai kā tur sauc to “alternatīvu NATO” ar Krieviju priekšgalā.

+3
-1
Atbildēt

0

LAURIS 28.06.2010. 10.21

Latvija ir spilga parlamentārās demokrātijas paraugvalsts. LOL.

+1
0
Atbildēt

0

Driimeris 28.06.2010. 09.43

Tā vienkārši, no feodālās iekārtas parlamentārajā demokrātijā :D
…un Latvija pēc desmit gadiem dzīvos komunismā!

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu