Okupācija • IR.lv

Okupācija

25
Aigars Eglīte, F64
Askolds Rodins

Domu apmaiņa par 1940.gada 17.jūniju uzlabotu starpvalstu attiecības

Viņnedēļ Ungārijā un šonedēļ Lietuvā parlamenti pieņēma grozījumus likumdošanā, kas paredz pat cietumsodu par PSRS režīma noziegumu noliegšanu. Tas, domājams, stimulēs domu apmaiņu par 1940.gada 17.jūniju, dienu, kad PSRS armija okupēja Latviju un Igauniju. Lietuvā Sarkanā armija iegāja iepriekšējā dienā.

Okupācijas fakta noliegšana no oficiālās Krievijas puses ir viens no nozīmīgākajiem faktoriem, kas liek Latvijai šķēršļus attiecību uzlabošanā ar mūsu lielāko kaimiņvalsti. Varas pārņemšana citā valstī ar brutāla spēka vai spēka pielietošanas draudiem – tā ir daudzos variantos formulēta definīcija. “Lielais brālis” var noteikt tiešo pārvaldi, kā tas parasti bija kolonijās, bet var arī radīt marionešu valdību, izdarot visas iecerētās pārmaiņas ar iezemiešu rokām, kā tas 1940.gada vasarā notika Baltijas valstīs.

Tagadējam Krievijas režīmam vēsturiskā patiesība neliekas nozīmīga, ja tā ir pretrunā ar šābrīža interesēm. Baltijas valstu okupācijai un tai sekojošajai aneksijai morālo vērtējumu devuši Eiropas Parlaments, ASV kongress, Eiropas padome. Taču tas nekādi nav ietekmējis Krievijas nostāju. Ne no visaugstākajām (tās nenolaižas līdz tādiem “sīkumiem”), bet no vidēji augstām tribīnēm regulāri izskan apgalvojumi, kurus nevar uzskatīt par argumentiem. Piemēram, ka Baltijas valstu tautām nav bijis iebildumu pret Sarkanās armijas atnestajām pārmaiņām. Uzradās taču cilvēki, kas izveidoja Padomju Savienības interesēm atbilstošu valdību, bija cilvēki, kas “parlamentos” prasīja Baltijas valstu pievienošanos Padomju Savienībai. Visparastākais “pilnas siles”efekts.

Te atliek piebilst, jebkurā valstī ar jebkuru politisko iekārtu var sameklēt cilvēkus un cilvēku grupas, kas nav apmierināti ar ar šo iekārtu – daļēji vai pilnīgi. Mūsdienu Latvijā bez īpašām grūtībām var atrast cilvēkus (un ne mazumu), kas alkst pēc “stipras rokas”. Ir pat sabiedriska organizācija, kas saucas “Par prezidentālu republiku”. No plašāk pazīstamiem cilvēkiem varam minēt vienu no apvienības “Par labu Latviju” ciltstēviem Andreju Ēķi, kas publiski postulējis sevi kā stipras prezidenta varas atbalstītāju. Līdzīgi varam skatīt 1940.gada vasaru. Pirms padomju okupācijas armijas invāzijas no “tautas gribas” tikt sovjetizētai nebija gandrīz ne miņas. Daži simti pagrīdē palīdušo komunistu nav nekāds rādītājs.

Cits plaši izplatīts apgalvojums vēsta, ka PSRS rīcība nav bijusi pretrunā ar tolaik spēkā esošajām starptautisko tiesību normām, un viss noticis, Padomju Savienībai sarunu ceļā vienojoties ar Baltijas valstīm. Tikai izšķirošā vienošanās bija panākta nevis 1940.gada vasaras sākumā, bet gan 1939.gada 23.augustā, kad tika parakstīts Molotova-Rībentropa pakts.

Ir kāda interesanta paralēle. 1939.gada 15.martā vērmahts iesoļoja tajā Čehoslovakijas daļā, kas bija palikusi pāri pēc Minhenes kaunpilnās vienošanās. Nevienam ( arī PSRS) nebija nekādu šaubu, ka tā ir okupācija, kaut arī nacionālsociālistiskā Vācija bija ievērojusi rituālu: dienu iepriekš vizītē Berlīnē ieradās Čehoslovakijas prezidents un ārlietu ministrs. Sekojot uzaicinājumam. Vācu nostāja bija vienkārša un saprotama: notiks tas, ko mēs gribam, ja pretosieties, jums būs ļaunāk. Uzspiests tika pamatīgi, un galu galā prezidents deva rīkojumu armijai neizrādīt pretestību un parakstīja dokumentu par to, ka Čehoslovakija kļūst par Vācijas protektorātu. Atšķrībā no Baltijas valstīm, “tautas valdības” izpalika.

Tādā pašā ultimāta valodā mazliet vairāk nekā pēc gada ar Lietuvas, Latvijas un Igaunijas amatpersonām runāja PSRS ārlietu tautas komisārs Vjačeslavs Molotovs.

Ir pieejama PSRS labi raksturojoša tā laikmeta liecības. Datēta ar 1939.gada martu, kad Staļina un Hitlera saošņāšanās vēl bija priekšspēles stadijā. PSRS ārlietu resora paziņojumā teikts, ka PSRS ir ieinteresēta, lai “Latvijas Republika saglabā (..) politisko un ekonomisko neatkarību”. Apliecināts, ka Latvija var paļauties uz kaimiņzemi, ja to apdraudētu trešā valsts. Tobrīd PSRS nezināja, ka pati būs šī trešā valsts.

.

Komentāri (25)

aivarstraidass 17.06.2010. 10.01

Latvijā par nepieņemamu viedokļu paušanu (latviešu kultūra traucē attīstībai, 14.jūnijā jūs par maz deportēja, utml.) ir vajadzīgi nevis cietumsodi vai Drošības Policijas iejaukšanās, bet nesamierināma sabiedriskā doma. ASV nevienam nav aizliegts atbalstīt rasu segregāciju, pamatojoties uz to, ka melno kultūra un dzīvesveids esot principiāli atšķirīga no balto cilvēku kultūras. Bet tādas lietas tur sludina margināļi, nevis augstskolu profesori. Jo profesori labi zin, ka var palikt bez darba – NAACP un citu sargsuņu organizāciju dēļ.

Manuprāt, arī Latvijā ir vajadzīga sargsuņu organizācija, kas monitorē publiskus izteikumus. Katru reizi, kad latviešu kultūru pasludina par nepilnvērtīgu, aizstāvēts PSRS režīms un tā zvērības Latvijā, vai arī bez pēdiņām pieminēts “Lielais Tēvijas karš”, “Uzvaras diena”, “atbrīvotāji”, noliegta okupācija – tad mēdijam vai sabiedrībā pazīstamam cilvēkam ir jāmaksā ļoti nopietna sabiedrisko attiecību cena par to.

+9
-1
Atbildēt

1

    Sanšains > aivarstraidass 17.06.2010. 15.34

    Par tiem “sargsuņiem” – tas jau būtu skaisti. Bet latviešu sabiedrībā, šķiet, jau sen praktiski vairs nedarbojas nekāda veida sociālie sodi. Esi pieķerts korupcijā? Noskurinies un dzīvo tālāk – neviens nenovērsīsies un roku sniegs tik un tā. Ar krieviem sarunājies krieviski, nevis latviski? Lielākā daļa pat aizstāvēs. Utt.

    Lai paskatāmies kaut vai uz Ušakovu, kas konsekventi žņaudzas un izvairās atzīt okupācijas faktu. Vai tas traucē ar viņu sadarboties latviešiem Baštikam, Pētersonei, Kastēnam, Šleseram, mīkstajam Bērziņam (LC) – un tātad arī Šķēlem, Kučinskim, Ēķim, Ulmanim? Pietiekami daudz atbalstītāju, un arī pretinieki šai branžai tādi ir drīzāk citu aspektu dēļ.

    Bet aizliegšanu ar likumu tomēr neatbalstu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 17.06.2010. 08.37

Ungārijā un šonedēļ Lietuvā parlamenti pieņēma grozījumus likumdošanā, kas paredz pat cietumsodu par PSRS režīma noziegumu noliegšanu. +++ bet Latvijā dažkārt atrodas cilvēki, kuri, “vārda brīvības” vārdā un tikai sev izprotamas “intelektuāļa” un visādi citādi “progresīva , moderni un gaiši domājoša” cilvēka “tēla” priekšā :) “nākotnes” vārdā ir gatavi piekāpties LV migrantiem netik vien viņu pāsludinātās vēsturiskās patiesības kontekstā, bet pat “inteliģenti”noliegt sevi, savu tautu, kā tas bija diskusijās šeit nesen vēl saistībā ar Kruka “atklāsmēm” par Latvijas nākotni un tās patiesajām vērtībām :) Prieks bija lasīt tekstus par inteliģento un visādi citādi patīkamo “profesoru” un tumsonīgajiem viņa oponentiem

+6
-2
Atbildēt

0

astra_ozo 17.06.2010. 13.19

Pret vēstures pārrakstītājiem jādarbojas ar visiem iespējamiem līdzekļiem – nevar pieļaut, ka pa Latvijas TV kanāliem tiek demnstrētas krievu melu filmas par “Lielo Tēvijas karu”, 9. maijs saukts par Uzvaras dienu un tamlīdzīgi.
Kruks apšauba latviešu kultūras pilnvērtību, bet mēs naivi smaidām. Tas tomēr ir par traku.

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu