‘‘Princis esmu es’' • IR.lv

‘‘Princis esmu es’'

3
Rēzeknē firmai ir septiņas apavu remonta darbnīcas. Foto — Lauris Nagliņš, F64
Ieva Alberte

Lielākais tautas deju apavu darinātājs Latvijā Kristāla kurpīte sāk apaut arī igauņu dejotājus 

Andris Kačkāns ir kā karuselis. Vairākkārt griežoties ap savu asi, viņš virpuļo caur apavu darbnīcu, un darbinieki «griežas» līdzi. Smaida, atspēlē viņa jokiem. «Te ādas piegriežam, te caurumus pastalās taisām. Te mana suvenīrkurpīšu kolekcija. Lejā ir pirts un atpūtas telpa,» stāsta SIA Kristāla kurpīte īpašnieks, kura uzņēmums darbojas kopš 1997.gada. Kā allaž, tuvojoties Dziesmu un deju svētkiem, bizness «iet baigi labi, darba daudz». Ar apaviem tiek apgādāti Latgales, Vidzemes un daļa Rīgas kolektīvu – sākot no Dzintariņa un Zelta sietiņa, beidzot ar Līgo. Rēzeknes uzņēmums Kristāla kurpīte nedaudz iekāpusi arī Zemgalē – Aucē, Dobelē, Bauskā, Jelgavā, taču līdz Kurzemei nesniedzas – otrs lielākais tautas deju apavu ražotājs bāzējas Tukumā. 

Lieki jautāt, kā ienāca prātā pastalu un kurpju darbnīcu nodēvēt par Kristāla kurpīti, ja tās saimnieks enerģijā griežas. Skaidrs, ka viņš izdomās ne to vien. «Perfekts, vai ne?» Andris dzirkstī. Nosaukuma autore ir sieva Marija, kura ir uzņēmuma grāmatvede. Ģimene esot Andra veiksme, jo, pielāgojot tuvākos cilvēkus biznesam, tiek iegūtas ne tikai viņu prasmes, bet arī atbalsts. Vidējā meita šogad absolvē Rīgas amatniecības vidusskolu un palīdz darboties ar klientiem Rīgā. Vecākā meita palīdz pastalu darināšanā. Nesen abas meitas tirgojušās Brīvdabas muzeja gadatirgū. «Abas māk angliski, runāja ar ārzemniekiem. Es no tā ne bū, ne bē.» Pie darba nav pielikta vien jaunākā meita – lai paaugas. Un kurš tad ir tas kristāla kurpītes mērītājs un princis? «Kā!? Princis esmu es!» Andris smejas. Tieši viņš brauc pie klientiem, mērīdams pēdas, apvelkot to formu uz papīra lapas.  

Vairs zemi nerakšu 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu