Nogurušais dzinējs • IR.lv

Nogurušais dzinējs

4
Kāds detroitietis pie pamestas ēkas pilsētas daļā, kas savulaik bija plaukstošs vidusšķiras rajons. Foto — AFP/LETA

Cik ievērojami var mainīties viena pilsēta dažu desmitgažu laikā? Līdz nepazīšanai! Tas noticis ar ASV autoindustrijas šūpuli Detroitu, kas no apbrīnotas metropoles kļuvusi par panīkuma citadeli, un tas viss tieši automobiļu dēļ

Mana paziņa, kas strādā Detroitā, atzīstas: pilsētā ir ielas, kurās viņa neapstājas pat pie sarkanās gaismas. Tas, pēc viņas pieredzes, esot pietiekami ilgs laiks, lai nolaupītu mašīnu. Šī vairs nav Detroita, kādu to pazina pagājušā gadsimta 50.gados – amerikāņu autoindustrijas uzplaukuma laikos. Tolaik to uzskatīja par vienu no bagātākajām un skaistākajām pilsētām pasaulē. Ar diviem miljoniem iedzīvotāju un strauji augošu vidusšķiru. 

Tagad viss ir mainījies. Trešdaļa pilsētas ir neapdzīvota, un nomaldīšanās tik tiešām draud beigties ar nepatīkamu pārdzīvojumu. Nesen īpaši skarbs savā atklātībā un tiešumā bija ASV televīzijas kanāla NBC raidījums Dateline. Tas sākās ar šķietami bezgalīgu kameras braucienu gar pamestām ēkām, atkritumu pilnām ielām, zālē ieaugušiem rūpnīcu korpusiem un izpostītām klašu telpām. Tad sekoja apdullinoša statistika. 30% cilvēku Detroitā dzīvo nabadzībā. Gandrīz puse pieaugošo ir lasītnepratēji. 75% bērnu pamet vidusskolu. «Varētu padomāt, ka es runāju par kādu posta piemeklētu tālu zemi, nevis vietu Amerikas vidienē,» komentēja reportāžas autors. 

Es pati dzīvoju 40 minūšu brauciena attālumā no Detroitas. Man patīk tur paviesoties, lai apmeklētu operu un džeza festivālu, papriecātos par art deco arhitektūru. Bet man nav pazīstama tā Detroita, kurā, kā vēsta raidījums, daudzu cilvēku vienīgais iztikas avots ir pārtikas taloni un pašu nomedīti jenotsuņi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu