Latvija var izvairīties no bargām EK soda sankcijām • IR.lv

Latvija var izvairīties no bargām EK soda sankcijām

22
Lauris Vīksne, F64
Indra Sprance

Elektronisko mediju likumu varētu pieņemt atsevišķā Saeimas sēdē

Jaunais elektronisko mediju likums, iespējams, varētu tikt skatīts atsevišķā sēdē pirms pavasara sesijas noslēguma, Ir.lv sacīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Ingrīda Circene (JL). Ar tā pieņemšanu Latvija izvairītos no Eiropas Komisijas (EK) soda sankcijām, kas draudētu, ja likums nestāsies spēkā 1.jūlijā.

Komisija, pusgadu aktīvi strādājot, ir izskatījusi aptuveni 300 priekšlikumus, un likumprojekts ir sagatavots pieņemšanai galīgajā lasījumā, kas varētu notikt arī ārkārtas sēdē nākamnedēļ, sacīja deputāte. “Tur viss ir sabalsots tā, ka gadījumā, ja kaut par vienu priekšlikumu nobalsos pretēji komisijā lemtajam, nobruks arī viss pārējais,“ stāstīja Circene.

Viņa norādīja, ka apelējusi pie deputātu godaprāta, aicinot likumprojektu pieņemt, pretējā gadījumā Latvijai draud bargas soda sankcijas par direktīvas neievērošanu – soda naudas pamatsumma esot 320 000 eiro, ja likumprojekts nestāsies spēkā 1.jūlijā, kā arī vairāki simti eiro par katru nokavēto dienu. Circene stāstīja, ka deputāti aicināti likumprojektu pieņemt, bet vēlāk gatavot grozījumus, ja ir kādi iebildumi.

Likumprojekts paredz, ka nacionālajiem medijiem būs jābūt bezmaksas programmu paketē, televīzijas kanāliem jānodrošina, ka vismaz 51% satura ir Eiropas raidījumi, no tiem 40% jābūt latviešu valodā un vismaz 65% raidlaika jābūt latviešu valodā.

Likumprojektā noraidīts Satiksmes ministrijas rosinātais priekšlikums nodrošināt “Lattelecom” bez konkursa pēc 2013.gada beigām vēl piecus gadus ekskluzīvas apraides tiesības digitālajā televīzijā. Tas arī paredz, ka Ministru kabinetam būs jānosaka apraides tarifu veidošanas kritēriji. Šobrīd viena  kanāla apraides izmaksas esot 650 000 latu, kas ir aptuveni sešas reizes dārgāk nekā pašizmaksa, stāstīja Circene.

Likumprojekta pārejas noteikumi noteic, ka līdz nākamā gada decembrim Latvijā paralēli darbojas gan analogā, gan digitālā televīzija, bet šis termiņa ierobežojums neattiecas uz vietējām un reģionālajām televīzijām. Šīm televīzijām saglabāta iespēja raidīt analogajā apraidē arī 2012. un 2013.gadā.

Komentāri (22)

mary75 12.06.2010. 13.24

Nezinu, kādi iebildumi varētu būt pret šādu likumprojektu, ja nu vienīgi Lattelekomam un Ēķim, kuram vairums raidījumi un filmas pa LNT un TV5 krievu valodā un Krievijā ražoti.

+4
0
Atbildēt

0

::Vai cis :: 12.06.2010. 13.50

Iebildumi pret ekskluzīvu tiesību nepiešķiršanu Lattelecom varētu būt TP, ne jau velti tika mēģināts iešmugulēt stabilitātes garantu Lattelecom vadībā.

+1
0
Atbildēt

0

Jānis Dreimanis 12.06.2010. 13.54

Nesaprotu, kāds var būt sakars Eiropas Savienības prasībām ar 65% raidlaiku latviski?

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu