Liela interese par Brīvdabas muzeja gadatirgu • IR.lv

Liela interese par Brīvdabas muzeja gadatirgu

20
Jana Kudrjavceva, F64

Zatlers ar kundzi ieinteresējās par šamota putniņiem, tomēr tos beigās tā arī neiegādājās

Lai arī tāpat kā citus gadus pie Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja veidojas automašīnu rindas un apmeklētāju ir daudz, nedēļas nogalē notiekošajā amatnieku gadatirgū šogad tomēr pircēji tērējas mazāk, sarunās ar tirgotājiem noskaidroja Ir.lv.

Rokdarbnieki sacīja, ka viņu īstie pircēji vēl nemaz neesot ieradušies – tie ir vācu tūristi, citi gan jau bija sarēķinājuši, ka šogad cilvēki pērk mazāk. Preču piedāvājums gan ir plašs: oriģināli māla podi, krūzes, rotas, apģērbs, rokdarbi, bet saldumu mīļus vilina vafeles, cukurā grauzdēti rieksti un piparkūkas.

Pasākumu apmeklēja arī Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu. Kā novēroja Ir.lv valsts pirmais pāris ieinteresējās par šamota putniņiem, ko piedāvāja kāda privāta rokdarbniece, tomēr tos beigās tā arī neiegādājās.

Gadatirgus gan nav tikai pirkšana un pārdošana – mazākajiem apmeklētājiem izveidots rotaļu laukums Juglas ezera krastā, bet lielākie var izbaudīt loku šaušanu, apgūt arbaleta īpatnības, kā arī ieģērbties 14.gadsimta bruņās, lai veiktu šķēršļu distanci. „Raunas ceplī” savukārt ikviens var izvedot savu mākslas darbu no māla un paņemt to sev līdzi. Pasākumu arī pieskandina koru, vokālo ansambļu un folkloras kopu dziedātās dziesmas, uzstājas arī tautas deju ansambļi „Ačkums”, „Austris,” „Gatve,” „Kamolītis” un citi. Svētdien gadatirgū būs baudāma Saldus novada Druvas teātra izrāde no „Saldenās pudeles”.

Tautas lietišķās mākslas gadatirgus Brīvdabas muzejā norisinās jau četrdesmito vasaru. Šogad gadatirgū tiek rīkota arī labāko darbu izsole, kuras mērķis ir iegūt līdzekļus, lai restaurētu Brīvdabas muzeja eksponātēku „Liepājas ostmalas noliktava Bezdelīgas”.

Gadatirgus sestdien noslēgsies ar balli, bet tas atkal vērs durvis svētdienas rītā.

Komentāri (20)

janiskaibe 05.06.2010. 21.39

Gadatirgus pateicoties amatniekiem jauks, bet ieejas maksa mani šokēja :-( 4Ls ir par traku!!! Būtībā sanāk, lai aizietu ģimene ar diviem bērniem – jāmaksā 12Ls, pie tam tur uz vietas sagaida visas tipiskās “ērtības” – automašīnu noparkot nav kur, rindas uz WC nereālas. Attiecībā uz parkošanos — mani patiešām intersē, vai tiešām organizatoriem katru gadu ir pārsteigums , cik daudz cilvēku ierodas uz šo pasākumu ar automašīnām? Nu kāpēc nevar uzlikt kaut kādas norādes, informāciju, kur parkoties, kaut vai pa maksu. Citādi tā kā tāds muļķis braukā apkārt un meklē, kur nolikt mašīnu, pie tam pašvaldības policija jau uzreiz kāri berzē rokas par kārtējo “pļaujas dienu”! Kāpēc viņus piemēram tā vietā, lai braukātu apkārt un visiem iespējamiem pārkāpējiem uzliktu maksimālo naudas sodu, nevarētu piesaistīt pie satiksmes regulēšanas??? Vienvārdsakot – sviests latviskā gaumē! :-(

+15
-1
Atbildēt

1

    payddaz > janiskaibe 07.06.2010. 10.36

    Ieejas maksa bērniem un studentiem bija, ja nemaldos, 2 vai 2,5Ls. Amatniekiem īres maksas netika celtas, un letes izmēru var izvēlēties pats, tas var būt arī 1 metrs – manuprāt, 10Ls uz divām dienām ir ļoti simboliska maksa. Gadatirgus ienākumi finansē muzeja darbību visu gadu, un ja godīgi, man nebija iebildumu samaksāt – es priecātos, ja vairāk Latvijas iestāžu mācītos nopelnīt paši ar šādiem pasākumiem, kuros tomēr maksā tie, kas vēlas un var, nevis pieprasa šo finansējumu no valsts budžeta, tātad – no visiem.

    Maksas stāvvieta maksāja 2Ls. Protams, stāvvieta vienmēr ir bijusi problēma, un es pieļauju, ka pats muzejs arī to apzinās, bet diemžēl jau ar apzināšanos vien problēmu atrisināt nevar, ja lielākai stāvvietai vienkārši nav zemes. Vienīgais risinājums būtu to izveidot uz muzeja esošās teritorijas rēķina, bet diez vai tā ir laba alternatīva.

    0
    0
    Atbildēt

    0

nikolajs0305 06.06.2010. 07.54

vienīgais iemesls kāpēc es nedevos bija augstā ieejas maksa. Ilgu laiku dzīvojot ārzemēs, man vispār nebija iespēju citos gados piedalīties – pēdējo reizi tirdziņā biju kādus 15 gadus atpakaļ un man par šo pasākumu ir lieliskas atmiņas, kurās šogad gribēju dalīties, bet pašreizējie ienākumi lika labi apdomāt un secināt, ka tas tomēr ir par dārgu. Jo tad ir izvēle – iekšā esi, bet no amatniekiem, kuriem šis pasākums tiek rīkots, neko nopirkt nevari, jo visa nauda ir atsāta pie ieejas. Es saprotu muzeju, kuram ir jāpelna, jo finansējums ir nogriezts, bet līdz galam tomēr nesaprotu, kā tika aprēķināts, ka maksai ir jābūt tieši 4ls? kapēc tad ne 5 vai 6ls? Tā ir tāda pati cenu kategorija, kā 4ls, kuru vidējā ģimene Latvijā īsti atļauties nevar. Vai tiešām muzejā nav neviens, kurš varētu izdomāt citus mārketinga modeļus? skumji. solos muzeju apmeklēt drīzumā (ceru, ka parasti ieejas biļetes ir lētākas).

+6
-1
Atbildēt

0

IneseT 06.06.2010. 14.25

no vienas puses = nezinu gan vai Ls 4 ir nesamērīga maksa. biļete uz kino weekendā maksā vairāk. tajās izstādēs ko rīko BT1 arīapmēram tikpat. cik atceros – muzejos varētu būt Ls 1 vai Ls 2.
bet no otras puses – maksāt ieejas maksu par tirgus apmeklēšanu? totāls sviests – cilvēks tak iet uz turgu lai tērētu naudu par precēm [ok, ir Zatleru pāris, kam negribas bojāt Jūrmalas rezidencei interjeru ar neko tautisku]. tad kāda mārutka pēc samaksāt Ls 4, lai atrodoties teritorijā pirktu saldējumu ar nenormālu uzcenojumu vai šašlika gaba;iņu par Ls 2?
kā jau gandrīz viss Latvijā – arī šis muzejs kautkur ne tur aizgājis… 40to reizi…

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu