Kalniņš: prokuroru atbalsta vēstuli neesmu parakstījis • IR.lv

Kalniņš: prokuroru atbalsta vēstuli neesmu parakstījis

22
Agnese Gulbe, LETA
Indra Sprance

Ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs Arvīds Kalniņš neatbild, vai būtu gatavs kļūt par Maizīša pēcteci

Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs īsi pirms ģenerālprokurora Jāņa Maizīša pilnvaru termiņa beigām prokuratūras vadību uzticēja pagaidu vadītājam – Krimināltiesiskā departamenta virsprokuroram Arvīdam Kalniņam. Tā kā pašlaik nav skaidrs, kad Bičkovičs varētu nākt ar jaunu kandidatūru ģenerālprokurora amatam, iespējams, Kalniņam jauno pienākumu pildīšana varētu ieilgt. Ir.lv jau pirms vairākām nedēļām vēlējās intervēt Kalniņu, taču no tikšanās ar žurnālistien viņš kategoriski izvairījās, prokuratūra piekrita vien sniegt rakstiskas atbildes.

Kā vērtējat to, ka Ģenerālprokuratūrai kopš 11.maija nav Saeimas apstiprināta vadītāja?

Viss ir atkarīgs no tā cik ilgi iestādei nav pastāvīga vadītāja. Ja šis laiks nav ilgstošs, tas, protams, būtiski iestādes darbu neiespaido, taču, ja iestāde ilgtermiņā ir bez vadītāja, tas var nesekmēt tās darbu.  

Bičkovičs, prokuratūras pagaidu vadību uzticot Jums, sacīja, ka šāds lēmums pieņemts "izvērtējot prokuratūras darba aktualitātes un šā brīža darbības prioritātes”. Kas ir šīs aktualitātes un prioritātes?

Diemžēl nevaru komentēt Augstākās tiesas priekšsēdētāja Bičkoviča kunga izvēli un apsvērumus. Taču, pildot ģenerālprokurora pienākums, mans uzdevums ir nodrošināt iestādes ritmisku, pilnvērtīgu darbu likumā noteikto funkciju īstenošanā.

Vai Jūs saskaraties ar kādām grūtībām prokuratūras vadībā, vai ir kādi lēmumi, kas patlaban būtu jāpieņem prokuratūras vadītājam, bet ko nevar īstenot pienākumu izpildītājs?

Iestādes vadītāja pienākumu izpildītājs savas kompetences ietvaros var pieņemt jebkuru lēmumu, taču uzskatu, ka pienākumu izpildītājam nebūtu jāpieņem, ja vien situācija neprasa konkrētu, neatliekamu rīcību, iestādei stratēģiski būtiski lēmumi, jo nākamajam, Saeimas apstiprinātajam iestādes vadītājam var būt cits skatījums par konkrēto jautājumu.

Ja Jums piedāvātu vadīt prokuratūru, virzītu Jūsu kandidatūru apstiprināšanai Saeimā, vai Jūs tam piekristu?

Uz šādu jautājumu nevaru atbildēt, jo  Augstākās tiesas priekšsēdētājs I.Bičkoviča kungs mani nav nominējis kā ģenerālprokurora kandidātu, kuru viņš virzīs Saeimai apstiprināšanai.

Vai Jūs atbalstāt vairāku simtu prokuroru atbalsta vēstulē Maizītim pausto?

Prokuroru atklāto vēstuli neesmu parakstījis. Atvainojos, bet iemeslus nekomentēšu un atturēšos no personiskā viedokļa paušanas.

Advokātu atbalsta biedrība lūgusi Jūs izvērtēt Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurores I.Minajevas lēmumu ļaut kratīšanu žurnālistes Ilzes Naglas dzīvesvietā. Vai esat to darījis, vai plānojat to darīt, vai ir kādi secinājumi šajā lietā?

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Pirmstiesas izmeklēšanas uzraudzības nodaļa ir izvērtējusi Advokātu atbalsta biedrības iesniegumu un sniegusi tai atbildi.  Kratīšanas izdarīšanu neatliekamos gadījumos reglamentē Kriminālprocesa likuma 180.panta trešā daļa, savukārt minētā panta piektā daļa nosaka, ka nākamā darba dienā, izvērtējot materiālus, kas pamatoja izmeklēšanas darbības nepieciešamību un neatliekamību, izmeklēšanas tiesnesis pārbauda kratīšanas tiesiskumu un pamatotību. Konkrētā gadījumā izmeklēšanas tiesnesis nav atzinis, ka izmeklēšanas darbība būtu izdarīta prettiesiski. Izmeklēšanas tiesneša rīcība vai lēmums ir pārsūdzams, Kriminālprocesa likuma 337.panta kārtībā, tiesas priekšsēdētājam, ko .Naglas kundze ir izdarījusi. Ņemot vērā minēto, nav pamata vērtēt prokurores Minajevas rīcību.

Ja policijai izdotos aizturēt gāztā Kirgizstānas prezidenta dēlu Maksimu Bakijevu, vai prokuratūra pati izlemtu jautājumu par viņa izdošanu Kirgizstānai, vai arī par to būtu jālemj valdībai?

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 708.pantu lēmumu par personas izdošanu ārvalstij, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, pēc tieslietu ministra ierosinājuma pieņem Ministru kabinets. Pirms tam Ģenerālprokuratūras prokurors pieņem lēmumu par personas izdošanas pieļaujamību, ko desmit dienu laikā izdodamā persona var pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Komentāri (22)

Māris Diņģelis 04.06.2010. 23.02

Nevar saprast, vai šim p.i. trīc ļipa vai pēc vārda ķešā jālien?

+3
-1
Atbildēt

1

    iab > Māris Diņģelis 06.06.2010. 10.15

    Cilvēks ir ielikts UZ LAIKU atbildīgā amatā uz laiku, bet žurnālisti sagaida, ka nu tikai viņš nāks klajā ar revolucionārām idejām un uzstādījumiem. Pagaidiet, lai apstiprina tajā amatā, tad arī prasiet stratēģiskās vīzijas. Ja p.i. stāvoklis ieilgst, tad arī var iet un sākt spaidīt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

v_laivins 15.06.2010. 15.14

Izskatās sabijies, diez vai vajadzētu uzņemties nastu, kas varētu būt pa smagu.Priekš Gunčas vadītās organizācijas PLL, izskatās labs kandidāts.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu